Skip to main content
search
0
macbookSiapa yang tidak kenal dengan Apple Macbook.. Laptop ini merupakan antara laptop yang terbaik di dunia.. Menurut sejarahnya, Macbook ini mula diperkenalkan pada tahun 1970 an. 


Secara umumnya, komputer jenama Apple ini adalah sebuah komputer peribadi, workstation, server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan ianya menggunakan sistem operasi sendiri iaitu Mac OS dan bukannya Windows (seperti laptop-laptop yang lain).
Antara perkara yang menarik perhatian terhadap laptop ini adalah mengenai reka bentuknya yang sangat berbeza dengan laptop jenama lain.. Dan ada sesetengah laptop lain juga turut mngikut atau meniru rekabentuk dan juga material yang di gunakan oleh laptop Macbook ini.


Apa yang seronoknya Macbook ini, ianya mampun melakukan segala jenis kerja-kerja berat seperti graphics atau video dengan tanpa sebarang masalah. Material yang digunakan pada body laptop ini membuatkan laptop ini menjadi tahan panas.

Pada setiap keluaran terbarunya, pasti akan ada perubahan dari segi bentuk dan designnya.. Dan apa yang  lebih menarik mengenai Apple Macbook ini adalah dari segi sistem yang dijalankan.

Untuk pengetahuan anda, sistem operasi yang digunakan oleh Apple Macbook ini adalah tidak sama seperti apa yang sistem operasi Windows gunakan. Dimana jika berlakunya serangan virus, ianya tidaklah se-kronik macam Windows… Ibarat kata, kalau tak pakai anti virus pun tak ape.. Selain itu Apple Macbook ini juga tahan lama.. Kebanyakan pengguna yang menggunakan laptop ini adalah mereka yang mementingkan kualiti.
Namun, terdapat juga beberapa kekurangan yang dimiliki oleh Apple Macbook ini seperti contoh, ianya terlalu mahal. Selain itu, hardware yang terdapat dalam laptop ini seperti Hardisk, RAM dan sebagainya tidak boleh dibuka atau upgrade sesuka hati. Kalau nak pun terpaksa pergi ke kedai rasmi Apple… Dan anda boleh tahu sendiri harga yang dikenakan oleh Apple amat tinggi dan tidak boleh di runding lagi.. macNamun, kami di Ok Computer Solution tidak terlepas pandang mengenai Macbook ini..Selain dari kedai rasmi Apple, kami juga sangat pakar mengenai masalah Apple Macbook ini.. Kalau anda rajin, cuba anda pusing satu Kuala Lumpur ini, siapa yang berani untuk repair laptop Macbook ini.


MASALAH MACBOOK YANG KAMI BOLEH REPAIR

TUKAR KEYBOARD
 Keadaan menunjukkan keyboard lama yang akan ditukar dengan keyboard yang baru

 Gambari diatas menunjukkan bateri baru sebelum ditukar dengan keyboard yang lama.

Gambar diatas menunjukkan keyboard lama MacBook yang sudah ditukar dengan keyboard baru.


TUKAR HARDISK
 Gambar diatas menunjukkan macbook yang tidak boleh masuk “os” kerana hardisk rosak

  Gambar diatas menunjukkan hardisk baru dan hardisk lama MacBook

 Gambar diatas menunjukkan macbook yang sudah siap ganti hardisk baru dan install osx


TUKAR BATERI MACBOOK

  Gambar diatas menunjukkan bateri macbook sebelum ditukar

  Gambar diatas menunjukkan perbezaan bateri baru dan bateri lama MacBook

 Gambar diatas menunjukkan macbook yang sudah tukar bateri baru
 Gambar diatas menunjukkan keadaan macbook yang bateri sudah kembung. 

 Gambar diatas menunjukkan bateri macbook pro retina yang bateri mengalami masalah
TUKAR WIFI CARD MACBOOKGambar diatas menunjukkan antara wifi card MacBook yang baru dan wifi card yang rosak


TUKAR SKRIN MACBOOK

Gambar diatas menunjukkan macbook yang sudah ganti skrin dan di sebelah kanan merupakan skrin lamanya.


REPAIR MOTHERBOARD MACBOOK

Gambar diatas menunjukkan macbook yang tak boleh on kerana masalah motherboardGambar diatas menunjukkan macbook yang dah siap baiki motherboard
SERVIS MACBOOK

 Gambar diatas menunjukkan motherboard Macbook pro 13″ model A1278 yang penuh dengan habuk kerana tak pernah servis
 Gambar diatas menunjukkan Macbook pro retina 15″ model a1502 yang penuh habuk pada motherboardnya.

Gambar diatas menunjukkan Macbook pro 13″ model A1278 yang motherboardnya penuh dengan habuk sebab dah lama tidak pernah servis HASIL KERJA KAMI

Berikut di bawah adalah antara macbook yang telah berjaya kami baiki. Plastik yang ada di skrin Macbook adalah untuk mengelakkan dari skrin tercalar ketika proses pembaikan.


KENAPA ANDA PERLU REPAIR DENGAN KAMI “OK COMPUTER SOLUTION”

SIAPA OK COMPUTER SOLUTION??
Merupakan syarikat yang membekal dan membaiki yang telah berdaftar dengan IPO yang telah menggembirakan pengguna-pengguna laptop dan macbook pada tahun 2008 sehingga sekarang.

MENGAPA PILIH OK COMPUTER SOLUTION??

  #kami mempunyai 12 cawangan di semenanjung Malaysia
artikel ini adalah untuk mereka yang mencari tentang repair macbook, repair macbook pro, repair apple macbook, apple, macbook, mac, apple macbook pro, apple macbook, ok computer solution

Leave a Reply