Skip to main content
search
0

Kedai Repair Laptop PJ menyelesaikan masalah Laptop Acer Aspire E5-411 No Backlight Screen


Artikel membincangkan tentang menyelesaikan masalah laptop Acer Aspire E5-411 No Backlight Screen


3 hari lalu seorang pelanggan yang gelar dipanggil Encik Fandy membawa laptop Acer Aspire E5-411 milik anaknya ke kedai repair laptop PJ / OK Computer Solution.


Encik Fandy luah pada kami di kedai repair laptop PJ tentang masalah yang sedang dihadapi oleh laptop Acer Aspire E5-411


Kata Encik Fandy laptop Acer Aspire E5-411 milik anak perempuannya itu tiada paparan skrin secara tiba-tiba ketika mahu menggunakan laptop bagi menyiapkan report projek akhir. 


Disebabkan masalah itu, anaknya terpaksa menangguhkan sementara tugasan report projek akhir hanya kerana masalah dari laptop Acer Aspire E5-411 tiada paparan pada skrin.


Oleh kerana Encik Fandy bimbang akan anaknya yang tidak dapat menggunakan laptop beliau terus melayari internet mencari kedai repair laptop PJ yang mana mereka mampu membantu menyelesaikan masalah laptop Acer Aspire E5-411 tiada paparan pada skrin.


Tiba-tiba Encik Fandy terhenti pada satu website dari OK Computer Solution mengenai masalah laptop Screen No Backlight yang membuatkan beliau tertarik dan beranggapan bahawa masalah laptop Acer Aspire E5-411 juga disebabkan oleh Screen No Backlight.

OK COMPUTER SOLUTIONDalam entry tersebut membuatkan Encik Fandy terkejut akan masalah laptop Screen No Baacklight disebabkan oleh semut yang sudah bersarang.


Jadi, demi anak yang dikasihinya Encik Fandy membuat keputusan untuk segera ke kedai repair laptop PJ / OK Computer Solution yang tidak begitu jauh dari tempat tinggalnya. 


Selain itu juga Encik Fandy bimbang sekiranya laptop Acer Aspire E5-411 turut menghadapi masalah yang sama iaitu dipenuhi semut. 


Apa yang menyebabkan Encik Fandy berasa yakin untuk meminta bantuan kedai repair laptop PJ / OK Computer Solution adalah mereka tidak mengenakan sebarang bayaran sekiranya kita tidak proceed repair (Free of charger for diagnose). 


Tambahan pula, melihat artikel yang bergitu menarik perhatiannya, respon dan testimoni positif pelanggan, perkhidmatan berkualiti beserta tawaran harga yang ada jaminan (warranty) telah menarik perhatian serta minat Encik Fandy untuk meminta bantuan kedai repair laptop PJ.


Disamping itu, OK Computer Solution sudah mempunyai 12 cawangan diseluruh Malaysia dan Petaling Jaya adalah ibu kepada cawangan yang lainnya. 


Rupa-rupanya OK Computer Solution telah beroperasi 10tahun sejak dari 2009 tanpa disedari oleh Encik Fandy yang tinggal tidak begitu jauh dari Damansara Perdana.OK Computer Solution adalah sebuah syarikat bumiputera yang menyediakan perkhidmatan dan penyelenggaraan komputer riba (laptop/desktop/iMac/Macbook) terhebat!


Akan tetapi ianya tidaklah begitu hebat sekiranya Encik Fandy belum mendapat kepuasan dari perkhidmatan kami di kedai repair laptop PJ


Setelah mendengar luahan dari Encik Fandy, customer service telah membuat diagnose terlebih dahulu dan didapati bahawa laptop ada paparan cuma tiada lampu belakang pada skrin. 
Apa yang dijangkakan oleh Encik Fandy itu betul laptop Acer Aspire E5-411 No Backlight Screen bukan lah disebabkan oleh masalah No Display. 
Oleh yang demikian, customer service kami telah menerangkan/menjelaskan tentang masalah laptop Acer Aspire E5-411 No Backlight Screen pada Encik Fandy.


No Display dan No Backlight adalah dua masalah yang berbeza. Boleh jadi kemungkinan puncanya sama dan boleh jadi kemungkinan puncanya adalah berbeza. 


No Backlight Screen
No backlight screen atau tiada lampu paparan berlaku dalam keadaan display pada LCD berfungsi seperti biasa cuma ia kelihatan kurang jelas / cukup gelap disebabkan oleh tiada lampu menyala di bahagian belakang. 

Kebiasaannya masalah No Backlight Screen / Tiada Lampu Paparan berpunca daripada kegagalan Inverter berfungsi secara normal atau kerosakkan Lampu Backlight itu sendiri. 


**Inverter adalah satu papan PCB kecil dan panjang yang mana ia terletak betul-betul di bawah LCD. **Inverter menerima kuasa AC dan menukarkan kuasa AC tersebut ke voltan tinggi DC yang diperlukan untuk menghidupkan / menyalakan lampu paparan belakang. 
Screen No Display
Image result for laptop tiada paparan


No Display = Laptop tidak mengeluarkan paparan pada skrin tapi pengaliran elektrik pada motherboard ada/berfungsi.


Kebiasaannya, masalah No Display / Tiada Paparan Skrin berlaku disebabkan oleh masalah GPU (graphic) atau processor. 


*dalam kata lain, laptop mengalami masalah motherboard


Skrin laptop yang sudah rosak juga merupakan salah satu punca berlakunya masalah No Display disebabkan oleh connector atau keseluruhan skrin laptop rosak sehingga ia tidak mengeluarkan paparan pada skrin.^^Penjagaan skrin laptop juga perlu dijaga dan dititik beratkan supaya masalah Screen No Display mahupun No Backlight Screen dapat dikawal.


Berbalik pada kisah Encik Fandy, laptop Acer Aspire E5-411 No Backlight Screen


Memandangkan ketika itu technician kami di kedai repair laptop PJ tidaklah begitu sibuk disebabkan Q laptop yang berderet masuk, technician dapat membuat diagnose/check problem laptop Acer Aspire E5-411 No Backlight Screen.


Technician telah mencuba menyambungkan pada skrin laptop lain yang ada di kedai dan didapati yaa punca laptop Acer Aspire E5-411 No Backlight Screen adalah Screen yang bermasalah. 


(mengikut cerita laptop yang sudah dipenuhi semut, ianya berpunca dari kedua-duanya iaitu screen yang sudah bermasalah dan cable screen yang sudah hampir putus akibat gigitan dari semut)


Bagi membantu menyelesaikan masalah laptop Acer Aspire E5-411 No Backlight Screen, technician telah mencadangkan padanya untuk tukar skrin yang baru supaya anak Encik Fandy masih boleh menggunakan laptop tersebut. 


Dengan persetujuan, Encik Fandy mahu menukarkan skrin yang baru demi anaknya yang memerlukan laptop untuk menyiapkan report projek akhir. 
Tambahan pula, Encik Fandy meminta bantuan kedai repair laptop PJ untuk servis juga laptop Acer Aspire E5-411 itu supaya semut atau serangga yang lainnya tidak memasuki laptop sama seperti laptop screen no backlight punca dari semut yang sudah bersarang.


Pemasangan dan servis diambil masa 2-3 jam sahaja akan tetapi kerana stok untuk saiz skrin laptop Acer Aspire E5-411 sudah habis, customer service minta Encik Fandy untuk tinggalkan laptop sementara. 


Selesai sahaja mendapatkan stok, terus technician lakukan pemasangan + servis dan test running laptop beberapa kali supaya masalah laptop Acer Aspire E5-411 No Backlight Screen tidak berlaku lagi. 
Encik Fandy sangat berterima kasih kerana sudah membantu beliau menyelesaikan masalah laptop Acer Aspire E5-411 No Backlight Screen


Kini beliau sudah yakin untuk mengatakan kedai repair laptop PJ adalah kedai repair laptop terbaik dan terhebat kerana perkhidmatan yang bagus (memberikan beberapa tips / cara penjagaan laptop) serta jaminan (warranty) pada skrin laptop. 


1) Elakkan benda tajam


Image result for benda tajamJangan sesekali meletakkan benda tajam pada atau berdekatan dengan screen laptop.

Hal ini kerana, screen laptop sangat sensitif pada kekerasan dan benda tajam seperti pen, pisau lipat, pembaris dan lain-lain sehingga menyebabkan screen rosak/pecah/retak/crack.


2) Elakkan bebanan diatas laptopImage result for buku atas laptopJangan meletakkan barang yang berat seperti kamus, buku tebal dan lain-lain diatas laptop ketika ianya dalam posisi lipat & tertutup.

Lapisan antara casing sebelah belakang screen laptop adalah sangat nipis yang boleh menyebabkan screen turut rosak/pecah/retak/crack.


3) Jauhkan daripada tempat tidurImage result for laptop atas katilJangan meletakkan laptop diatas katil atau kawasan yang berdekatan dengan tempat tidur kerana risiko untuk laptop jatuh dari katil sangatlah mungkin dan bakal berlaku tanpa disedari.

4) Jauhkan cecair/minuman


Image result for makan dan minum laptop


Jangan makan/minum atau meletakkan apa-apa benda yang berbentuk cecair berdekatan dengan laptop kerana terdapat lubang-lubang kecil yang boleh menyebabkan cecair tersebut memasuki lubang sehingga merosakkan pixel screen laptop.


TIPS PEMBERSIHAN SCREEN LAPTOP


Bagi menghapuskan/menghilangkan kotoran habuk pada laptop, masih ada yang menggunakan kertas tisu untuk mencuci screen tersebut menyebabkan kotoran habuk akhirnya akan jatuh ke bawah sehingga melekat pada keyboard. 


Kain lap yang kasar juga turut akan meninggalkan lagi kesan lebih teruk sehingga mencalarkan screen laptop. 


Oleh itu, gunakan kain microfiber yang sesuai untuk menghapuskan/membersihkan segala kotoran habuk yang ada pada screen.Image result for lap skrin guna tisu" 
1. Tutup elektrik (turn off) laptop & cabut pengecas serta bateri (unplug power adapter & battery)


Image result for turn off laptop"
2. Gunakan kain microfiber (microfiber cloth) 

Image result for kain microfiber untuk laptop" 

3. Lap screen perlahan-lahan dengan kain


Image result for kain microfiber untuk laptop"
4. Gunakan gentle lembut untuk bingkai screen (laptop frame)

– Gunakan air pencuci tingkap atau wet wipes untuk bingkai screen dan pastikan berhati-hati tanpa terkena sedikit cela pun pada screen.
Gentle Cleaning SolutionImage result for Gentle Cleaning Solution for laptop


Menggunakan air suling biasa (plain distilled water) yang tidak mengandungi bahan kimia dan lembut pada screen laptop.

*Campurkan 50/50 cuka putih dan air suling untuk membuang/menghapuskan kotoran degil.


Air suling sangat baik dan bagus berbanding air paip kerana ianya bebas daripada bahan kimia. Jadi, jangan sesekali menggunakan mana-mana pembersih dengan alkohol, ammonia atau pelarut kuat pada skrin LCD.


– Tuangkan sedikit larutan ke dalam botol semburan lalu semburkan sedikit pada kain microfiber untuk melembapkannya. Image result for bersihkan keyboard laptop" * Jangan rendamkan ia kerana kain yang terlalu basah boleh meninggalkan titisan pada screen sehingga menjadi “weep” bezal di belakang lalu merosakkan screen laptop tersebut.
(hanya basahkan satu sudut kain sahaja)

* Jangan terus membasahkan screen kerana semburan air terus pada screen laptop akan meningkatkan peluang air masuk ke dalam laptop sehingga merosakkan komponen yang lainnya. 


* Jangan guna pembersih tingkap, All-purpose Cleaner, sabun pinggan atau jenis sabun lain untuk membersihkan screen.


* Jangan sekali-kali gosok screen anda dengan menggunakan berus gigi, kertas tisu, kertas tandas atau kain lain untuk membersihkan screen.
Apabila pelanggan puas hati, kami di kedai repair laptop PJ jugak merasakan hal yang sama. 


________________________________________________________________________________________________________


Bagaimana nak berurusan dengan saya / technician?


Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor


Anda boleh hubungi saya / technician melalui:
  • WhatsApp/Messenger

  • Hotline 
= 0377316761

Dan anda boleh datang terus ke OKCS di Damansara Perdana.

Lokasi OKCS Damansara Perdana:  • 2 minit dari Empire Damansara
  • 3 minit dari IKEA
  • 10 minit dari Sungai Penchala
  • 17 minit dari Kepong
  • 20 minit dari Sungai Buloh
  • 30 minit dari Subang

  

Leave a Reply