Skip to main content
search
0

Kedai Repair Laptop Perak menyelesaikan masalah laptop Acer ES-521 HDD Problem (0% Health)


Artikel membincangkan tentang menyelesaikan masalah laptop Acer ES-521 Hard Disk HDD Problem (0% Health).

Laptop Acer Hard Disk HealthKedai repair laptop Perak telah didatangi oleh Cik Ain yang merupakan seorang pelajar dari UITM Seri Iskandar Perak dengan membawa laptop Acer ES-521.


Cik Ain telah datang ke kedai repair laptop Perak kemudian mengatakan keadaan laptop yang beliau sendiri kurang pasti apa puncanya. 


Kata Cik Ain ;


Laptop saya problem, saya kurang pasti kenapa. 
Keadaan laptop yang macam ini menyebabkan tak boleh guna langsung untuk buat assignment. 


Terpaksa guna laptop rakan se-bilik, akan tetapi rasa segan pula sebab rakan pun ada assignment yang perlu di-submit. Oleh itu, saya segera buat keputusan untuk ke sini minta bantuan selesaikan masalah laptop Acer ES-521.


Dengan perasaan yang bimbang dan tak tentu hala kerana memikirkan keadaan laptop Acer ES-521, Cik Ain bertekad untuk mencari kedai repair laptop yang berdekatan dengan kolej UITM Seri Iskandar Perak.


Dalam pada itu, ketika sedang mencari kedai repair laptop beliau terhenti pada satu website dari OK Computer Solution. 

OK COMPUTER SOLUTION
OK COMPUTER SOLUTION**Ada satu artikel yang menyebabkan beliau berminat untuk buka lalu baca iaitu Laptop Asus Tak Boleh Masuk WindowsDalam entry tersebut, ada mengatakan kemungkinan punca laptop yang tidak boleh masuk windows dan terdapat juga satu BIOS windows detected a hard disk problem health 52% sama seperti Cik Ain.


Laptop Tak Boleh Masuk Windows


🍂 Sistem / Windows Data Corrupt
🍂 Error BIOS Setting 
🍂 Hard Disk / SSD unreadable storage
🍂 Virus / SpyWare / Trojan telah masuk ke laptop
🍂 Masalah Driver Installer 
🍂 Terdapat fail secara tidak sengaja terpadam dalam Sistem Operasi Windows

Laptop Asus Hard Disk HealthMemandangkan entry tersebut juga adalah dari sekitar UITM Seri Iskandar Perak, Cik Ain terus menghubungi mereka iaitu OK Computer Solution Perak untuk bertanya sama ada masalah beliau dapat diatasi atau tidak. 

OK Computer Solution Seri Iskandar PerakCik Ain sangat yakin untuk memilih OK Computer Solution Perak kerana kedai repair laptop Perak ini adalah merupakan salah satu cawangan kedai repair laptop terhebat di Malaysia.

Selain itu sudah banyak artikel menarik dari website mereka, respon dan testimoni positif serta perkhidmatan yang sudah tentunya berkualiti (tawaran harga berpatutan). 

Tambahan pula, OK Computer Solution sudah menjadi bualan terbaik di seluruh Malaysia yang mana mereka adalah sebuah syarikat bumiputera yang menyediakan perkhidmatan dan penyelenggaraan komputer riba (laptop/desktop/iMac/Macbook) terhebat!


**OK Computer Solution Petaling Jaya merupakan ibu kepada 12 cawangan OK Computer Solution termasuk Seri Iskandar Perak.


Setelah mendengar luahan, kepercayaan dan kesungguhan Cik Ain untuk mendapatkan perkhidmatan serta bantuan atas masalah laptop Acer ES-421 miliknya itu membuatkan kami di kedai repair laptop Perak tersentuh hati.


Jadi, oleh kerana ketika itu technician di kedai repair laptop Perak tengah free, diagnose / check problem telah dibuat pada laptop Acer ES-521.


Rupa-rupanya BIOS windows detected a hard disk problem health yang dikatakan oleh Cik Ain adalah condition hard disk laptop Acer ES-521 health 0%.

Laptop Acer Hard Disk 0% health**Hard Disk Health 0% menunjukkan tanda bahawa hard disk sudah totally problem/rosak dan perlu diganti. 
(hard disk dah tak boleh read)


Bagi membantu menyelesaikan masalah laptop Acer ES-521 Hard Disk HDD Problem (0% health), technician mencadangkan untuk tukar kepada SSD agar Cik Ain masih boleh menggunakan laptop untuk tugasan assignment dan lain-lainnya.


Dengan memberitahu kelebihan serta jaminan SSD, Cik Ain terus bersetuju untuk upgrade ke SSD 120GB demi atasi masalah laptop Acer ES-521 Hard Disk HDD Problem (0% health)


Beliau juga minta bantu untuk service cleaning laptop Acer ES-521 selepas technician memberitahu keadaan laptop yang banyak habuk dan thermal paste/thermal pad juga sudah kering.


^^service cleaning perlu setiap 6 bulan atau 1 tahun sekali

Keadaan keseluruhan dalam laptop Acer

Keadaan laptop Acer dari sisi dekat

Habuk yang sudah melekat banyak pada casing laptop Acer

Keadaan motherboard dan kipas yang penuh habuk ___________________________________________________SERVIS LAPTOP PENTING !


Kenapa servis laptop dikatakan penting?

Ramai juga antara pengguna laptop yang tidak tahu pun apa itu servis. 


Okay tak apa, saya bagitahu anda secara details. Image result for laptop motherboard overheatingAKIBAT KALAU DAH LAMA TAK SERVIS:


🍂 Habuk tersumbat
🍂 Aliran udara terhalang
🍂 Motherboard heat up (graphic card & processor boleh rosak)
🍂 Laptop no display 
🍂 Laptop tak boleh on


Nampak macam remeh kan?

Tapi sedar atau tak benda macam ini lah yang bakal merosakkan laptop dengan mudah. 


Perasan tak?

Kebanyakkan masalah berpunca daripada heatsink yang terganggu akibat habuk yang melekat sehingga menyebabkan CPU panas melampau.

*Graphic Chipset pun sensitif terhadap panas

⚠ Panas adalah musuh utama komponen elektronik 

Thermal Paste juga perlu dijaga pada bahagian processor & GPU

*Kalau thermal paste sudah kering atau keras, laptop akan mudah panas yang luar biasanya


___________________________________________________

Laptop Acer bersama SSD 120 GB


Berbalik pada kisah menyelesaikan masalah laptop Acer ES-521 Hard Disk HDD Problem (0% health), selepas berjaya pasangkan SSD bersama installation dan service cleaning laptop Acer ES-521 testing pun telah dilakukan supaya tiada masalah lain. 

Selepas kami di kedai repair laptop Perak yakin tiada lagi masalah, kami terus memaklumkan pada Cik Ain. 

Cik Ain sangat gembira dan berterima kasih kerana membantu menyelesaikan masalah laptop Acer ES-521 Hard Disk HDD Problem (0% health).

Customer happy dan puas hati, apatah lagi kami di kedai repair laptop Perak / OK Computer Solution Seri Iskandar Perak 😉

___________________________________________________

Bagaimana nak berurusan dengan saya / technician?


Bagi yang berada di kawasan Seri Iskandar / Batu Gajah / Manjung / Seri Manjung / Lumut / Parit / Ipoh / UTP / UITM Seri Iskandar


Anda boleh hubungi saya / technician melalui:
  • WhatsApp/MessengerDan anda boleh datang terus ke OKCS di Seri Iskandar/Batu Gajah.

ALAMAT OKCS SERI ISKANDAR

OK Computer Solution Seri Iskandar

No. 491,
Atas PRSN SIBC 20,
Seri Iskandar Business Center,
Seri Iskandar,
32610 Seri Iskandar,
Negeri Perak.

Kedai kami di Seri Iskandar Perak

Kami membaiki segala kerosakan laptop/komputer Windows dan Apple.

====================================

OK Computer Solution Seri Iskandar terletak berhampiran Billion Mall, atas kedai jeruk madu pak ali. 

4 minit dari UTP, 2 minit dari UiTM

======================================
Waktu Operasi : 10am-8pm setiap hari (jumaat cuti

Call / Whatsapp : 010-3035363  (Solehin)

Leave a Reply