Skip to main content
search
0

Kedai Repair Laptop UITM Perak menyelesaikan masalah Cannot Enter Windows Asus A456U


Artikel membincangkan tentang menyelesaikan masalah Cannot Enter Windows Asus A456U. 2 hari lepas, kedai repair laptop UITM Perak telah menerima sebuah laptop Asus A456U oleh Cik Taufik salah seorang student di kolej tersebut. 


Sebagai seorang student sudah tentu akan berasa tercabar/serabut/stress sekiranya terdapat masalah yang menimpa ketika sedang berada dalam minggu test / exam week, betul?


Sama juga seperti Cik Taufik. 


Semasa beliau tiba di kedai repair laptop UITM Perak, terus meluahkan keadaan laptop Asus A456U bermasalah. 


Wajahnya pun sudah berubah kelihatan seperti orang yang ” kosong ” buntu tidak tahu apa yang patut beliau lakukan. 


Pada minggu itu pula merupakan minggu penuh assignment dan beliau sangat memerlukan laptop Asus A456U untuk melaksanakan tugasan tersebut akan tetapi tidak mampu hanya kerana masalah Cannot Enter Windows Asus A456U


Rakannya telah menawarkan laptop untuk diberikan pinjam sementara bagi menyiapkan assignment Cik Taufik akan tetapi rasa tidak senang hati dan sikap segan akan rakannya itu sering dihantui sehingga tidak dapat fokus!


Jadi, Cik Taufik membuat keputusan untuk melayari google mencari cara untuk fix masalah yang berkaitan dengan Cannot Enter Windows Asus A456U sehingga menjumpai website OK Computer Solution

Website tersebut telah memberi kesedaran pada beliau untuk segera bertindak iaitu mencari kedai repair laptop yang mampu membantu menyelesaikan masalah Cannot Enter Windows Asus A456U


Tanpa membuang masa juga beliau telah melayari internet mencari OK Computer Solution cawangan Perak sehingga menjumpai OK Computer Solution Seri Iskandar Perak

Beliau berasa sangat senang hati pada ketika itu kerana OK Computer Solution Seri Iskandar Perak tidaklah begitu jauh dari UITM. 


Tergerak di hati Cik Taufik untuk memilih OK Computer Solution sebagai pilihan yang tepat bagi membantu menyelesaikan masalah Cannot Enter Windows Asus A456U.


Oleh kerana sudah banyak artikel menarik dari website mereka, respon dan testimoni positif serta perkhidmatan yang sudah tentunya berkualiti (tawaran harga berpatutan). 


Tambahan pula, OK Computer Solution sudah menjadi bualan terbaik di seluruh Malaysia yang mana mereka adalah sebuah syarikat bumiputera yang menyediakan perkhidmatan dan penyelenggaraan komputer riba (laptop/desktop/iMac/Macbook) terhebat!


**OK Computer Solution Petaling Jaya merupakan ibu kepada 12 cawangan OK Computer Solution termasuk Seri Iskandar Perak.


Berbalik pada kisah Cik Taufik yang menghadapi masalah Cannot Enter Windows Asus A456U, technician membuat diagnose/check masalah laptop tersebut. 


Keadaan Hard Disk laptop Asus A456UAkan tetapi, dua soalan ditujukan padanya ;


” Semasa gunakan laptop ada terasa panas melampau (overheating) / auto sutdown / auto restart tak? “


Jawapannya: Yaa panas. 


” Selama bertahun-tahun dari sejak beli, pernah hantar laptop untuk Service Cleaning? “


Jawapannya: Tidak. 


^^Bahkan beliau tidak tahu bahawa laptop juga perlu di-servis!


Oleh yang demikian technician terus mengatakan bahawa hard disk sudah rosak akibat dari overheating panas yang melampau. 


(hanya berpunca dari kelekaan customer tidak servis sehingga laptop sudah terlalu berhabuk & thermal paste juga sudah kering)


Selain itu, sikap pengguna yang terlalu biasa dengan ” sleep laptop “


**Apabila sleep laptop, processor is still running but the fan stop. Keadaan itu menyebabkan laptop menjadi panas dan tiada kipas untuk membantu mengawal panas. 


NO BOOTABLE DEVICE

No Bootable Device adalah satu pesanan/mesej atau notis yang muncul apabila operating system tak dapat dibaca oleh storage device laptop. 


Image result for laptop no bootable device


(kemungkinan disebabkan oleh hard disk yang bermasalah/rosak)


Antara punca berlakunya masalah laptop no bootable device / tak boleh masuk windows:


1. Sistem Data Corrupt 

2. Virus
3. Error Setting BIOS
4. Hard Disk/SSD yang tak ter-baca (unreadable storage)LAPTOP TAK BOLEH MASUK WINDOWS

Terdapat pelbagai sebab/punca/faktor yang menyebabkan anda tak boleh masuk ke windows:

1. Terdapat fail secara tidak sengaja terpadam dalam Sistem Operasi Windows
2. Kemungkinan Virus, Spyware atau Trojan telah masuk ke laptop
3. Masalah driver yang menyebabkan hard disk tak boleh membaca data.
4. Windows bermasalah/corrupt
5. Setting BIOS tidak tepat


HARD DISK PUNCA MASALAH LAPTOP CANNOT ENTER WINDOWS?

Image result for hard disk laptop rosak

Hard disk merupakan tempat penyimpanan data / storage data dalam sesebuah laptop.

Cuba anda bayangkan semua data-data penting dalam laptop tiba-tiba hilang hanya disebabkan hard disk yang sudah rosak sehingga berlakunya masalah laptop no bootable device / tak boleh masuk windows?

Ohhhhh tidakkkkkk!!!


Antara tanda-tanda kerosakkan hard disk yang anda perlu tahu:


  • Missing Folder
  • Laptop Freeze
  • Corrupted Data
  • Bad Sector
  • Kedengaran Bunyi Bising 
KLIK 

MASALAH LAPTOP NO BOOTABLE DEVICE / TAK BOLEH MASUK WINDOWSSelepas mendengar keterangan dari technician, Cik Taufik meminta bantuan dari Kedai Repair Laptop UITM Perak untuk menyelesaikan masalah Cannot Enter Windows Asus A456U supaya beliau masih boleh menggunakan laptop untuk buat assignment. 


Dalam pada itu, technician mencadangkan untuk upgrade ke SSD dengan memberitahu kelebihan serta keistimewaan SSD bersama jaminan 3 tahun. 


Tanpa berfikir panjang, Cik Taufik terus mahu upgrade SSD 120GB beserta service cleaning dan mengatakan bahawa beliau percaya akan perkhidmatan dari kedai repair laptop UITM Perak / OK Computer Solution Seri Iskandar


Oleh itu, technician terus membuat service cleaning & upgrade ke SSD 120GB dengan segera memandangkan Cik Taufik bertuah Q ketika itu tidaklah begitu panjang sehingga turn beliau. Seperti biasa testing dilakukan pada laptop Asus A456U agar masalah Cannot Enter Windows Asus A456U tidak berlaku lagi. 


Setelah itu, kami di kedai repair laptop UITM Perak terus memberitahu Cik Taufik untuk pickup laptop Asus A456U yang sudah sedia untuk digunakan oleh pemilik laptop.Cik Taufik berasa sangat gembira dan berterima kasih kerana kedai repair laptop UITM Perak telah membantu menyelesaikan masalah Cannot Enter Windows Asus A456U


Apabila customer puas hati, kami di kedai repair laptop UITM Perak senang hati 🙂
___________________________________________________

Bagaimana nak berurusan dengan saya / technician?


Bagi yang berada di kawasan Seri Iskandar / Batu Gajah / Manjung / Seri Manjung / Lumut / Parit / Ipoh / UTP / UITM Seri Iskandar


Anda boleh hubungi saya / technician melalui:
  • WhatsApp/MessengerDan anda boleh datang terus ke OKCS di Seri Iskandar/Batu Gajah.

ALAMAT OKCS SERI ISKANDAR

OK Computer Solution Seri Iskandar

No. 491,
Atas PRSN SIBC 20,
Seri Iskandar Business Center,
Seri Iskandar,
32610 Seri Iskandar,
Negeri Perak.

Kedai kami di Seri Iskandar Perak

Kami membaiki segala kerosakan laptop/komputer Windows dan Apple.

====================================

OK Computer Solution Seri Iskandar terletak berhampiran Billion Mall, atas kedai jeruk madu pak ali. 

4 minit dari UTP, 2 minit dari UiTM

======================================
Waktu Operasi : 10am-8pm setiap hari (jumaat cuti

Call / Whatsapp : 010-3035363  (Solehin)

Leave a Reply