Skip to main content
search
0
laptopmacbookUncategorized

[SOLVED] FORMAT CLEAN MACBOOK AIR QUESTION MARK | REPAIR MACBOOK GOMBAK

By February 25, 2020October 17th, 2023No Comments

Kedai Repair Macbook Gombak bantu Format Clean Macbook Air Question Mark


Artikel membincangkan tentang bantu Format Clean Macbook Air Question Mark. Baru-baru ini, Kedai Repair Macbook Gombak telah didatangi oleh seorang pelanggan iaitu Kak Amira Adzmi bersama Macbook Air A1466 13″ inch.

Semasa beliau tiba di Kedai Repair Macbook Gombak, beliau terus meluahkan bahawa keadaan Macbook Air A1466 13″ inch jadi Question Mark


” Akak ter-update OS El-Capitan ke OS Catalina sebab asyik keluar notification / notis / pop-up minta update OS rimas pula jadinya. 

Akak tertekan update OS sendiri lepastu tiba-tiba belum habis update Macbook Air terus ter-auto shutdown. 


Masa tu akak risau lah kan jadi apa-apa dengan Macbook Air tu. ON / hidupkan jee Macbook terus jadi Question Mark. 

Akak tengah dalam buat kerja tu dik, Macbook Air jadi Question Mark pula tak boleh nak sambung kerja. 


Risau akak dibuatnya. ” 


Perkara ini berlaku apabila Kak Amira Adzmi tertekan update hanya disebabkan notification / notis / pop-up yang keluar pada paparan membuatkan beliau rasa terganggu. 


(OS El-Capitan ke OS Catalina) 


Kemudian proses update ke OS Catalina tidak berjaya ke penghujungnya akibat auto shutdown Macbook Air A1466 13″ inch berlaku dan apabila ON / hidupkan Macbook Air ia terus jadi Question Mark.

Sebelum datang ke Kedai Repair Macbook Gombak, Kak Amira Adzmi ada mencuba untuk fix sendiri masalah tersebut dengan melayari google oleh kerana beliau sangat memerlukan Macbook Air tersebut akan tetapi tidak berjaya sama sekali. 


Jadi dengan perasaan yang bimbang / resah / gelisah akan masalah Macbook Air A1466 13″ inch, Kak Amira Adzmi berusaha mencari Kedai Repair Macbook yang mampu membantu menyelesaikan masalah Macbook Air milik beliau. 


Sehingga pada akhirnya Kak Amira Adzmi telah menjumpai Kedai Repair Macbook Gombak atau lebih dikenali sebagai OK Computer Solution Selayang


OK Computer Solution Selayang merupakan salah satu cawangan dari Kedai Repair Laptop / Macbook / Desktop / iMac yang paling terhebat dan terbaik seluruh Malaysia!


Beliau memilih OK Computer Solution Selayang sebagai pilihan yang tepat baginya kerana sudah banyak artikel menarik, respon positif serta testimoni yang baik dan perkhidmatan berkualiti dengan tawaran harga yang berpatutan.

Tambahan pula, nama kedai OK Computer Solution sudah menjadi bualan terbaik di seluruh Malaysia yang mana mereka adalah sebuah syarikat bumiputera yang menyediakan perkhidmatan dan penyelenggaraan komputer riba (laptop/desktop/macbook/iMac) TERHEBAT!**OK Computer Solution Petaling Jaya merupakan ibu kepada 12 cawangan OK Computer Solution yang lain termasuklah Selayang.

Setelah mendengar luahan Kak Amira Adzmi tentang Masalah Macbook Air A1466 13″ inch Question Mark, admin telah menjelaskan sedikit sebanyak tentang Punca berlakunya Question Mark.Question Mark 

Question Mark atau kata lainnya adalah Tanda Soal Berkelip-kelip.


Question Mark: menunjukkan bahawa Macbook/iMac tidak dapat mencari perisian sistem yang diperlukan untuk Start Up.

Question mark bermaksud Macbook mengeluarkan tanda seperti ini (?) atau tanda soal. 


*Tanda soal ini muncul masa awal-awal/mula-mula ON atau hidupkan Macbook. 

(Seolah-olah macbook tak dapat read / membaca hard disk) Punca Masalah Question Mark
Ada banyak punca atau penyebab kepada Masalah Macbook Question Mark. Antaranya:

➡ Mac OS X Corrupt
➡ Solid State Drive Rosak
➡ Hard Drive Problem

➡ Kabel SATA (sesetengah Macbook)


*Macbook yang slow disebabkan oleh OS X Corrupt juga boleh jadi penyebab Masalah Macbook Question Mark
Punca berlakunya Mac OS X Corrupt

– Sering Force Shut Down
– Kerap Sleep Macbook (tutup saja Macbook tanpa shut       down) 
– Update OS tak habis
– Update OS yang tak Compatible

Image result for Mac OS catalina Corrupt macbook air➡ Kebiasaannya, punca Mac OS X Corrupt disebabkan oleh Update OS yang tak Compatible

Jadi, bagi menyelesaikan masalah yang berpunca dari Mac OS X Corrupt adalah Format. 

(Back up boleh dilakukan sekiranya Hard Disk masih dalam keadaan baik (kemungkinan berjaya back up dan kemungkinan tidak))


Berbalik pada kisah Kak Amira Adzmi yang menghadapi masalah Macbook Air A1466 13″ inch Question Mark, technician minta customer untuk tinggalkan sementara Macbook Air agar dapat membantu memberikan yang terbaik bagi menyelesaikan masalah Question Mark.

Kak Amira Adzmi bersetuju dan meminta supaya technician dapat menyelesaikannya dengan secepat yang boleh oleh kerana beliau sangat memerlukan Macbook Air A1466 13″ inch itu. 

Technician segera diagnose / check problem Macbook Air A1466 13″ inch dengan memeriksa keadaan (condition) hard disk terlebih dahulu sama ada ianya masih berfungsi dengan baik atau tidak. 

**Hard Disk problem : Hard Disk corrupt / Hard Disk bad or weak sector / dll. 


Dalam pada itu, technician dapati hard disk masih dalam keadaan baik (tiada sebarang masalah) dan technician mencadangkan untuk Format Clean Macbook Air Question Mark agar Kak Amira Adzmi boleh menggunakan Macbook Air A1466 13″ inch yang tidak berlaku Question Mark lagi sehingga mengganggu beliau untuk meneruskan buat tugasan kerja. 

**Format dilakukan bertujuan untuk downgrade semula Macbook Air A1466 13″ inch mengikut OS yang asal / compatible dengan Macbook Air.

Dengan persetujuan, Format Clean Macbook Air Question Mark dilakukan segera supaya Kak Amira Adzmi tidak menangguhkan tugasan kerjanya terlalu lama. 

Selepas itu, pengujian Macbook Air A1466 13″ inch dilakukan. Masalah Macbook Air A1466 13″ inch Question Mark sudah tidak berlaku lagi. 

Kak Amira Adzmi terus datang ke Kedai Repair Macbook Gombak untuk test Macbook Air A1466 13″ inch dan terlihat sungguh wajah happy kerana Format Clean Maacbook Air Question Mark tidak berlaku lagi. 

Senang hati beliau sebab dapat meneruskan buat tugasan kerja tanpa sebarang halangan dan juga alasan! hehe.

Apabila customer gembira, kami di Kedai Repair Macbook Gombak juga turut merasakan bahagia kerana dapat membantu memberikan yang terbaik buat customer di OK Computer Solution____________________________________________________________

Bagaimana nak berurusan dengan saya / technician?


Bagi yang berada di kawasan Gombak / Selayang / Batu Caves / Taman Melawati / Rawang 


Anda boleh hubungi saya / technician melalui:
  • WhatsApp/MessengerDan anda boleh datang terus ke OKCS di Setapak/Selayang.

🚘 LOKASI :

Kampung Bendahara
berdekatan dengan Stadium Selayang (MPS)
Lot 22 Jalan Bendahara 8b,
Kampung Bendahara batu 9,
Jalan Sungai Tua 68100 batu caves
Selangor.

  • 5 minit dari Stadium Selayang (MPS)

  • 6 minit dari Hospital Selayang
  • 5 minit dari batu caves
🔎 GPS Coordinate: -N 3.166965 E 101.606069

🗺 Untuk peta lokasi boleh rujuk 

=========================================

 WAKTU OPERASI 
 ISNIN – JUMAAT : 10AM – 9PM

 SABTU : 10PM – 6PM

 AHAD : TUTUP

=========================================

📞 Tel Office – 013-3323995
(10am-9pm)Leave a Reply