Skip to main content
search
0
Uncategorized

[SOLVED] LENOVO SCREEN NO BACKLIGHT | REPAIR LAPTOP DAMANSARA

By December 23, 2019No Comments

Kedai Repair Laptop Damansara menyelesaikan masalah Lenovo Screen No Backlight / Tiada Lampu Paparan


Artikel membincangkan tentang menyelesaikan masalah Lenovo Screen No Backlight / Tiada Lampu Paparan. Pada bulan lalu, seorang pelanggan iaitu Encik Fardly telah datang ke kedai repair laptop Damansara bersama Laptop Lenovo Thinkpad G475 miliknya. 
Semasa Encik Fardly dan keluarga tiba di kedai repair laptop Damansara, beliau terus meluahkan masalah yang sedang dihadapi oleh Laptop Lenovo Screen No Backlight / Tiada Lampu Paparan
Kejadian itu berlaku ketika Encik Fardly sedang menggunakan laptop sambil membuat tugasan kerja. Tiba-tiba tiada lampu paparan sehingga menyebabkan beliau bimbang (panik) atas keadaan laptop Lenovo tersebut. 


Dalam keadaan Lenovo Screen No Backlight / Tiada Lampu Paparan, Encik Fardly berusaha mencari cara untuk fix / selesaikan masalah Laptop Lenovo Thinkpad G475 akan tetapi tidak berhasil. Melalui pencariannya di internet bagi menyelesaikan masalah Lenovo Screen No Backlight / Tiada Lampu Paparan, Encik Fardly menjumpai sebuah website okcomputersolution.net yang mana merupakan sebuah kedai pakar repair laptop/desktop/macbook mahupun iMac. Melihat artikel menarik, respon / testimoni positif dan perkhidmatan berkualiti dengan tawaran harga berpatutan, telah menarik perhatian serta minat Encik Fardly untuk meminta bantuan kedai repair laptop Damansara atau lebih dikenali sebagai OK Computer SolutionTambahan pula, OK Computer Solution merupakan ibu kepada 13 cawangan OK Computer Solution yang lain. Ia juga merupakan sebuah syarikat bumiputera yang menyediakan perkhidmatan dan penyelenggaraan komputer riba sehingga berjaya mempunyai cawangan lain di seluruh Malaysia.Masalah Laptop Lenovo Screen No Backlight / Tiada Lampu Paparan berbeza dengan keadaan laptop No Display / Tiada Paparan pada skrin. No Backlight / Tiada Lampu PaparanImage result for laptop no backlightNo backlight atau tiada lampu paparan berlaku dalam keadaan paparan pada LCD berfungsi seperti biasa cuma ia kelihatan kurang jelas / cukup gelap disebabkan oleh tiada lampu menyala di bahagian belakang. Kebiasaannya masalah No Backlight / Tiada Lampu Paparan berpunca daripada kegagalan Inverter berfungsi secara normal atau kerosakkan Lampu Backlight itu sendiri. Inverter adalah satu papan PCB kecil dan panjang yang mana ia terletak betul-betul di bawah LCD. Inverter menerima kuasa AC dan menukarkan kuasa AC tersebut ke voltan tinggi DC yang diperlukan untuk menghidupkan / menyalakan lampu paparan belakang. No Display / Tiada Paparan Skrin


Image result for laptop tiada paparanNo Display = Laptop tidak mengeluarkan paparan pada skrin tapi pengaliran elektrik pada motherboard ada/berfungsi.Kebiasaannya, masalah No Display / Tiada Paparan Skrin berlaku disebabkan oleh masalah GPU (graphic) atau processor. *dalam kata lain, laptop mengalami masalah motherboardSkrin laptop yang sudah rosak juga merupakan salah satu punca berlakunya masalah No Display disebabkan oleh connector atau keseluruhan skrin laptop rosak sehingga ia tidak mengeluarkan paparan pada skrin.Berbalik pada kisah menyelesaikan masalah Lenovo Screen No Backlight / Tiada Lampu Paparan, technician segera diagnose / check problem sehingga dapati bahawa puncanya adalah semut. 
Semut yang sudah bersarang menyebabkan laptop Lenovo Screen No Backlight / Tiada Lampu Paparan berlaku oleh kerana screen cable / kabel skrin hampir sahaja putus digigit semut. 


Jadi bagi membantu menyelesaikan masalah Lenovo Screen No Backlight / Tiada Lampu Paparan, technician telah menukarkan skrin lain agar dapat mengenal pasti sama ada masalah tersebut melibatkan 1 panel skrin atau hanya kabel skrin. 


Dalam pada itu skrin & kabel skrin telah menjadi korban berpunca dari semut atas keadaan Lenovo Screen No Backlight / Tiada Lampu Paparan
Oleh yang demikian, Encik Fardly memerlukan untuk menukar skrin baru beserta kabel skrin agar kami di kedai repair laptop Damansara dapat menyelesaikan masalah Lenovo Screen No Backlight / Tiada Lampu Paparan.


Oleh itu, admin terus memberitahu Encik Fardly dan beliau segera datang ke kedai repair laptop Damansara supaya lebih mudah untuk admin menjelaskan punca berlakunya masalah Lenovo Screen No Backlight / Tiada Lampu Paparan beserta menunjukkan bukti keadaan sebenar laptop milik beliau. Encik Fardly berasa kecewa atas keadaan yang dilihat olehnya terhadap Laptop Lenovo Thinkpad G475 dan berhasrat untuk membeli laptop yang baru sahaja memandangkan Laptop Lenovo Thinkpad G475 sudah lama penggunaannya. Akan tetapi, Encik Fardly turut mengucapkan terima kasih kepada kedai repair laptop Damansara kerana membantu beliau mencari punca masalah Lenovo Screen No Backlight / Tiada Lampu PaparanApabila pelanggan gembira, kami di kedai repair laptop Damansara juga turut gembira diatas perkhidmatan yang telah kami berikan. 
Penjagaan & Pembersihan Skrin Laptop

Skrin laptop haruslah dijaga dengan baik dan berhati-hati kerana ianya sangat mudah untuk pecah/retak/rosak termasuklah lapisan filem protect yang nipis pada paparan screen turut perlu dititik beratkan kerana ia mudah tercalar jika tidak dijaga & dibersihkan dengan betul.


Percaya atau tidak bahawa tak kira berapa kerap pun anda sedaya upaya membersihkan habuk yang melekat pada screen laptop, tetap saja habuk bertebaran bebas sehingga mengganggu  seseorang itu ketika sedang menggunakan laptop. 


Tips penjagaan skrin laptop


1) Elakkan benda tajamImage result for pisau lipat dan gunting 


Jangan sesekali meletakkan benda tajam pada atau berdekatan dengan skrin laptop.


Hal ini kerana, skrin laptop sangat sensitif pada kekerasan dan benda tajam seperti pen, pisau lipat, pembaris dan lain-lain sehingga menyebabkan screen rosak/pecah/retak/crack.


2) Elakkan bebanan diatas laptopRelated image

 

Jangan meletakkan barang yang berat seperti kamus, buku tebal dan lain-lain diatas laptop ketika ianya dalam posisi lipat & tertutup.

Lapisan antara casing sebelah belakang screen laptop adalah sangat nipis yang boleh menyebabkan screen turut rosak/pecah/retak/crack.


3) Jauhkan daripada tempat tidurImage result for tidur dengan laptop 


Jangan meletakkan laptop diatas katil atau kawasan yang berdekatan dengan tempat tidur kerana risiko untuk laptop jatuh dari katil sangatlah mungkin dan bakal berlaku tanpa disedari.


4) Jauhkan cecair/minumanImage result for makan dan minum laptop Jangan makan/minum atau meletakkan apa-apa benda yang berbentuk cecair berdekatan dengan laptop kerana terdapat lubang-lubang kecil yang boleh menyebabkan cecair tersebut memasuki lubang sehingga merosakkan pixel screen laptop.


Tips pembersihan skrin laptop


Bagi menghapuskan/menghilangkan kotoran habuk pada laptop, masih ada yang menggunakan kertas tisu untuk mencuci screen tersebut menyebabkan kotoran habuk akhirnya akan jatuh ke bawah sehingga melekat pada keyboard. 


Kain lap yang kasar juga turut akan meninggalkan lagi kesan lebih teruk sehingga mencalarkan skrin laptop. 


Oleh itu, gunakan kain microfiber yang sesuai untuk menghapuskan/membersihkan segala kotoran habuk yang ada pada skrin.Image result for lap skrin guna tisu" 


1. Tutup elektrik (turn off) laptop & cabut pengecas serta bateri (unplug power adapter & battery)Image result for turn off laptop"
2. Gunakan kain microfiber (microfiber cloth) 


Image result for kain microfiber untuk laptop" 

3. Lap skrin perlahan-lahan dengan kain


Image result for kain microfiber untuk laptop"
4. Gunakan gentle lembut untuk bingkai skrin (laptop frame)


– Gunakan air pencuci tingkap atau wet wipes untuk bingkai skrin dan pastikan berhati-hati tanpa terkena sedikit cela pun pada skrin.
Gentle Cleaning Solution


Menggunakan air suling biasa (plain distilled water) yang tidak mengandungi bahan kimia dan lembut pada screen laptop.


*Campurkan 50/50 cuka putih dan air suling untuk membuang/menghapuskan kotoran degil.


Air suling sangat baik dan bagus berbanding air paip kerana ianya bebas daripada bahan kimia. Jadi, jangan sesekali menggunakan mana-mana pembersih dengan alkohol, ammonia atau pelarut kuat pada skrin LCD.


– Tuangkan sedikit larutan ke dalam botol semburan lalu semburkan sedikit pada kain microfiber untuk melembapkannya.
 Image result for bersihkan keyboard laptop" * Jangan rendamkan ia kerana kain yang terlalu basah boleh meninggalkan titisan pada skrin sehingga menjadi “weep” bezal di belakang lalu merosakkan skrin laptop tersebut.
(hanya basahkan satu sudut kain sahaja)

* Jangan terus membasahkan skrin kerana semburan air terus pada skrin laptop akan meningkatkan peluang air masuk ke dalam laptop sehingga merosakkan komponen yang lainnya. 


* Jangan guna pembersih tingkap, All-purpose Cleaner, sabun pinggan atau jenis sabun lain untuk membersihkan skrin.


* Jangan sekali-kali gosok skrin laptop anda dengan menggunakan berus gigi, kertas tisu, kertas tandas atau kain lain untuk membersihkan skrin.

  


Kesimpulan ;


Jangan sesekali ambil remeh dengan sesuatu masalah yang mana berpunca daripada semut atau serangga yang lainnya. Elakkan daripada minum atau makan ketika menggunakan laptop agar tidak akan berlaku masalah yang tidak diingini kelak.


Leave a Reply