Skip to main content
search
0
Uncategorized

[SOLVED] BATERI LAPTOP CEPAT HABIS | REPAIR LAPTOP DAMANSARA

By December 16, 2019No Comments

Kedai Repair Laptop Damansara menyelesaikan masalah Bateri Laptop Cepat Drain Asus A455L


Artikel membincangkan tentang menyelesaikan masalah Bateri Laptop Cepat Drain Asus A455L. Dua minggu lalu, seorang pelanggan iaitu Cik Syahmi telah datang ke kedai repair laptop Damansara bersama Laptop Asus A455L miliknya. 


[SOLVED] BATERI LAPTOP CEPAT HABIS | REPAIR LAPTOP DAMANSARASemasa Cik Syahmi tiba di kedai repair laptop Damansara, beliau terus meluahkan bahawa setiap kali menggunakan laptop kurang daripada 1 jam pasti Bateri Laptop Cepat Habis Asus A455L sehingga menyebabkan beliau terpaksa mencucuk power adapter / charger. 

[SOLVED] BATERI LAPTOP CEPAT HABIS | REPAIR LAPTOP DAMANSARA 1Oleh kerana itu juga, Cik Syahmi tidak dapat menyiapkan assignment di tempat lain seperti perpustakaan, mahupun cafe menggunakan laptop tersebut hanya disebabkan masalah Bateri Laptop Cepat Habis Asus A455L


Jadi dengan perasaan yang sedih dan kecewa akan masalah Bateri Laptop Cepat Habis Asus A455L, Cik Syahmi berusaha mencari kedai repair laptop yang tidak jauh dari tempat tinggalnya justeru mampu membantu menyelesaikan masalah laptop Asus A455L itu.


Cik Syahmi berkata beliau aktif dalam laman sosial facebook dan berfikir sekiranya beliau dapat menjumpai facebook atau pages kedai repair laptop Damansara disana sehingga menjumpai pages OK Computer Solution cawangan Petaling Jaya yang mana tidak begitu jauh dari tempatnya. 


Oleh yang demikian, dengan perasaan teruja dan gembira kerana telah menjumpai kedai repair laptop Damansara, Cik Syahmi segera untuk ke sana bagi meminta bantuan menyelesaikan masalah Bateri Laptop Cepat Habis Asus A455L


Selain itu, tergerak dihati Cik Syahmi untuk memilih OK Computer Solution sebagai pilihan yang tepat baginya oleh kerana sudah banyak artikel menarik, respon positif serta testimoni baik dan perkhidmatan berkualiti dengan tawaran harga yang berpatutan. Lebih-lebih lagi, OK Computer Solution merupakan ibu kepada 13 cawangan OK Computer Solution yang lain. Ia juga merupakan sebuah syarikat bumiputera yang menyediakan perkhidmatan dan penyelenggaraan komputer riba sehingga berjaya mempunyai cawangan yang lain di seluruh Malaysia.  


Oleh itu, tanpa membuang masa lagi technician terus diagnose / check problem laptop Asus A455L bagi mengenalpasti punca Bateri Laptop Cepat Drain Asus A455L agar Cik Syahmi dapat menggunakan laptop miliknya tanpa sebarang masalah lagi sehingga perlu mencucuk adapter / charger. 

[SOLVED] BATERI LAPTOP CEPAT HABIS | REPAIR LAPTOP DAMANSARA 2


Dalam pada itu, didapati bahawa punca Bateri Laptop Cepat Drain Asus A455L adalah disebabkan oleh bateri laptop yang sudah kembung dan tidak dapat berfungsi dengan baik lagi. 

[SOLVED] BATERI LAPTOP CEPAT HABIS | REPAIR LAPTOP DAMANSARA 3Masalah Bateri Laptop Cepat Drain Asus A455L kebiasaannya akan berlaku apabila pengguna laptop menggunakan bateri untuk jangka masa yang lama sehingga overheating. 


Image result for laptop overheatingOverheating berlaku ketika seseorang itu menggunakan laptop sambil mencucuk power adapter / charger tanpa henti melebihi 5 jam. 


Penjagaan Bateri Laptop ;

Image result for penjagaan bateri laptop • Jangan membiarkan laptop diletakkan di tempat panas
 • Jangan membiarkan laptop cas berterusan apabila sudah 100%
 • Gunakan power adapter / charger original
1. Charge bateri laptop yang baru dibeli
2. Jangan cabut power adapter / charger sesuka hati terutamanya semasa laptop sedang dihidupkan (ON)
3. Jangan menggunakan laptop diatas fabrik (tilam, bantal, selimut, dll)
4. Jangan kerap cas bateri / laptop 
5. Elakkan terlebih cas (overcharging) 
    *menyebabkan kepanasan dan mengurangkan kualiti         bateri

Image result for bateri laptop panasBahaya jika dibiarkan saja masalah Bateri Laptop Cepat Habis Asus A455L secara berterusan tanpa apa-apa tindakan kerana ia juga boleh menyebabkan kerosakkan pada keyboard. 


Termasuklah komponen lain (terutamanya motherboard) akibat daripada panas yang melampau.

Image result for laptop panasBerbalik pada kisah menyelesaikan masalah Bateri Laptop Cepat Habis Asus A455L, admin mencadangkan pada Cik Syahmi untuk segera menukar bateri laptop Asus yang baru agar tidak berlaku masalah lain sekiranya bateri laptop meletop atau sudah tidak dapat mengawal suhu panas melampau. 


Setelah itu, Cik Syahmi bersetuju untuk menukar bateri laptop yang baru agar masalah Bateri Laptop Cepat Habis Asus A455L dapat ditangani dengan secepat mungkin justeru beliau dapat menggunakan laptop dalam keadaan baik & tenang. 


Oleh sebab kami di kedai repair laptop Damansara tidak mempunyai ready stock bateri laptop Asus A455L, Cik Syahmi perlu menunggu stock 2-3 hari bersama pengujian terhadap bateri laptop sama ada ianya bersesuaian atau terdapat masalah lain pada laptop Asus A455L. 

[SOLVED] BATERI LAPTOP CEPAT HABIS | REPAIR LAPTOP DAMANSARA 4Selepas mendapatkan stock bateri laptop Asus A455L, technician segera untuk menukarkan bateri laptop yang lama kepada baru dan membuat pengujian terhadap bateri laptop tersebut supaya tiada masalah lain yang berlaku. 


Kini, sudah tiada masalah lagi dengan Bateri Laptop Cepat Drain Asus A455L selepas menukarkan bateri laptop bersama pengujian *testing bateri. 


Pelanggan berasa sangat gembira dan lega kerana masalah Bateri Laptop Cepat Drain Asus A455L yang mana menjadi punca Cik Syahmi terpaksa menangguh daripada membuat assignment dapat diatasi. 

[SOLVED] BATERI LAPTOP CEPAT HABIS | REPAIR LAPTOP DAMANSARA 5Sebelum membuat pembayaran, admin telah memberi beberapa tips serta nasihat kepada Cik Syahmi agar bateri laptop sentiasa dalam keadaan baik dalam jangka masa panjang justeru bateri laptop yang dibeli olehnya mempunyai jaminan 3 bulan tempoh.

[SOLVED] BATERI LAPTOP CEPAT HABIS | REPAIR LAPTOP DAMANSARA 6Apabila pelanggan gembira, kami di kedai repair laptop Damansara juga gembira diatas perkhidmatan yang telah kami berikan.

[SOLVED] BATERI LAPTOP CEPAT HABIS | REPAIR LAPTOP DAMANSARA 7


Bagaimana ingin berurusan dengan kami?

Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor

Anda boleh hubungi kami melalui:
 • WhatsApp/Messenger

 • Hotline 
= 0377316761

Dan anda boleh datang terus ke OKCS di Damansara Perdana. 

Lokasi OKCS Damansara Perdana:

 • 2 minit dari Empire Damansara
 • 3 minit dari IKEA
 • 10 minit dari Sungai Penchala
 • 17 minit dari Kepong
 • 20 minit dari Sungai Buloh
 • 30 minit dari Subang
Leave a Reply