Skip to main content
Uncategorized

[SOLVED] IMAC STUCK DEKAT APPLE LOGO | REPAIR IMAC DAMANSARA

By December 11, 2019No Comments

Kedai Repair IMAC Damansara menyelesaikan masalah IMAC A1311 21″ Stuck Dekat Apple Logo 

Artikel membincangkan tentang menyelesaikan masalah IMAC A1311 21″ Stuck Dekat Apple Logo. Pada awal bulan lalu, kedai repair IMAC Damansara telah menerima sebuah IMAC A1311 21″ dalam keadaan tidak baik / bermasalah oleh Kak Siti (seorang designer / editing ) yang berasal dari Rawang Selangor.


[SOLVED] IMAC STUCK DEKAT APPLE LOGO | REPAIR IMAC DAMANSARA1
Semasa Kak Siti bersama keluarga tiba di kedai repair IMAC Damansara, beliau terus meluahkan bahawa IMAC A1311 21″ miliknya itu tidak boleh dihidupkan (cannot on). 


[SOLVED] IMAC STUCK DEKAT APPLE LOGO | REPAIR IMAC DAMANSARA2Akan tetapi sebelum masalah IMAC A1311 21″ tidak boleh dihidupkan (cannot on), telah berlakunya masalah IMAC A1311 21″ Stuck Dekat Apple Logo sehingga beliau terpaksa menangguh sementara kerja editing yang perlu dibuat. 

Apabila berlaku masalah IMAC A1311 21″ Stuck Dekat Apple Logo, Kak Siti meminta bantuan suaminya untuk melayari internet mencari cara bagaimana untuk fix masalah seperti IMAC di Google sehingga menjumpai kedai repair IMAC Damansara yang mampu membantu menyelesaikan masalah IMAC milik isteri.


[SOLVED] IMAC STUCK DEKAT APPLE LOGO | REPAIR IMAC DAMANSARA3


Di dalam laman web kedai repair IMAC Damansara atau lebih dikenali sebagai OK Computer Solution, telah dinyatakan bahawa check problem / diagnose masalah IMAC A1311 21″ Stuck Dekat Apple Logo percuma. 

Justeru itu terdapat banyak artikel lain yang menarik, respon positif serta testimoni baik dan perkhidmatan berkualiti dengan tawaran harga berpatutan di OK Computer Solution. 


Lebih-lebih lagi, OK Computer Solution merupakan ibu kepada 13 cawangan OK Computer Solution yang lain. Ia juga merupakan sebuah syarikat bumiputera yang menyediakan perkhidmatan dan penyelenggaraan komputer riba sehingga berjaya mempunyai cawangan yang lain di seluruh Malaysia.

Oleh yang demikian setelah mendengar luahan pelanggan mengenai masalah IMAC A1311 21″ Stuck Dekat Apple Logo, technician segera memeriksa keadaan IMAC dengan menguji IMAC menggunakan hard disk kedai. 

Selepas itu, pemeriksaan keadaan (condition) hard disk IMAC milik Kak Siti sehingga didapati bahawa IMAC A1311 21″ Stuck Dekat Apple Logo berpunca daripada hard disk yang sudah rosak dan tidak boleh dibaca / digunakan lagi. 


[SOLVED] IMAC STUCK DEKAT APPLE LOGO | REPAIR IMAC DAMANSARA4

[SOLVED] IMAC STUCK DEKAT APPLE LOGO | REPAIR IMAC DAMANSARA5


Oleh itu, admin segera memberitahu kepada Kak Siti tentang punca hard disk yang sudak rosak dan tidak boleh dibaca menyebabkan IMAC A1311 21″ Stuck Dekat Apple Logo

Lalu, admin mencadangkan pada Kak Siti untuk grab SSD (Solid State Drive) 480 GB memandangkan beliau merupakan seorang designer / editing yang memerlukan storage hard disk luas / besar. 

Disamping itu, admin turut memberi penjelasan secara details mengenai keistimewaan serta kelebihan SSD berbanding HDD bersama tawaran yang berkualiti dan berpatutan sehingga Kak Siti bersetuju untuk menukar hard disk rosak kepada SSD 480 GB agar masalah IMAC A1311 21″ Stuck Dekat Apple Logo dapat diatasi dengan secepat mungkin. 


APA ITU SSD?


[SOLVED] IMAC STUCK DEKAT APPLE LOGO | REPAIR IMAC DAMANSARA6

SSD atau Solid State Drive merupakan satu komponen sebagai penyokong IMAC / Laptop / Macbook / Desktop yang mana ia menyediakan ruang untuk menyimpan data (output) dari proses komputer dan manusia sama seperti Hard Disk Drive (HDD).


Terdapat banyak perubahan performance apabila upgrade HDD kepada SSD seperti ;

 1. Boot untuk masuk ke Windows lebih pantas dengan hanya beberapa saat
 2. Masa yang diambil untuk SSD buka atau transfer fail/dokumen/software lebih baik dan laju
 3. SSD format drive lebih cepat

Kelebihan ;

 • Lebih tahan lama untuk menyimpan suatu data
 • Lebih tahan lasak 
 • Penggunaan SSD menjimatkan bateri 
 • Tiada bunyi bising terhasil
 • 10X Ganda lebih laju 
 • Saiz kecil dan ringan


Tambahan pula selain upgrade HDD kepada SSD 480 GB, Kak Siti meminta kami di kedai repair IMAC Damansara untuk servis cuci habuk & tukar thermal paste pada IMAC oleh kerana tidak pernah cuci habuk atau tukar thermal paste selama bertahun penggunaan.

Servis cuci habuk & tukar thermal paste perlu dilakukan setiap 6 bulan atau 1 tahun sekali demi menjaga kualiti IMAC tersebut agar dapat digunakan lagi untuk jangka masa lama. 


Berbalik pada kisah IMAC A1311 21″ Stuck Dekat Apple Logo, masa yang diambil untuk technician di kedai repair IMAC Damansara menukarkan SSD 480 GB + Installation + Servis bersama pengujian lebih kurang 5-6 jam. 


[SOLVED] IMAC STUCK DEKAT APPLE LOGO | REPAIR IMAC DAMANSARA7


Kini, sudah tiada masalah IMAC A1311 21″ Stuck Dekat Apple Logo selepas penukaran SSD 480 GB selepas membuat pengujian (testing) IMAC. 
Pelanggan juga berasa sangat gembira dan berpuas hati apabila melihat IMAC A1311 21″ Stuck Dekat Apple Logo pada mula menghantar ke kedai repair IMAC Damansara sudah tidak berlaku lagi. 
Kak Siti mengucapkan terima kasih banyak kerana berjaya membantu menyelesaikan masalah IMAC milik beliau. Jadi, beliau tidak perlu risau lagi untuk menggunakannya tujuan editing gambar / video. 

Apabila pelanggan gembira dan berpuas hati, kami di kedai repair IMAC Damansara juga gembira diatas perkhidmatan terbaik yang telah kami berikan. 


[SOLVED] IMAC STUCK DEKAT APPLE LOGO | REPAIR IMAC DAMANSARA11Bagaimana ingin berurusan dengan kami?

Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor

Anda boleh hubungi kami melalui:
 • WhatsApp/Messenger

 • Hotline 
= 0377316761

Dan anda boleh datang terus ke OKCS di Damansara Perdana. 

Lokasi OKCS Damansara Perdana:

 • 2 minit dari Empire Damansara
 • 3 minit dari IKEA
 • 10 minit dari Sungai Penchala
 • 17 minit dari Kepong
 • 20 minit dari Sungai Buloh
 • 30 minit dari Subang

  
😰😰😰

Leave a Reply