Skip to main content
search
0
laptopmacbookUncategorized

MACBOOK PRO VS MACBOOK AIR YANG MANA TERBAIK | OK COMPUTER SOLUTION

By November 28, 2019October 17th, 2023No Comments

OK Computer Solution membincangkan tentang Macbook Pro VS Macbook Air yang mana Terbaik


Artikel membincangkan tentang Macbook Pro VS Macbook Air yang mana Terbaik. Pada kali ini, OK Computer Solution akan membantu anda dengan membezakan dua Mac dari Apple iaitu Macbook Pro dan Macbook Air agar ianya menjadi satu pilihan yang tepat buat anda sebagai seorang pengguna Macbook mahupun bakal pengguna Macbook. 


Image result for macbook pro vs macbook air"

Macbook adalah brand notebook yang dikeluarkan oleh Apple Inc. sejak Mei 2006 hingga Februari 2012 kemudian ia dilancarkan semula pada tahun 2015.Jika mahu dibandingkan Windows dengan Mac, sudah tentunya Macbook paling mahal akan tetapi ianya merupakan Macbook keluaran Apple yang mana tidak dapat dinafikan adalah memang terbaik dalam industri.


Image result for mac vs windows"Terdapat pelbagai kelebihan pada Macbook seperti reka bentuk premium / aluminium yang bergaya & tahan lasak, keyboard yang sangat bagus bersama touchpad / trackpad pintar, jangka hayat bateri panjang / lama serta sistem operasi yang mudah digunakan, mampu menyimpan fail / data dalam sync peranti Apple dan sebagainya.Image result for MACBOOK CANTIK"Keluarga Macbook adalah satu siri komputer riba Mac (Macintosh) yang dibangunkan oleh Apple. Ianya adalah hasil penggabungan daripada siri PowerBook & iBook.Image result for keluarga macbook"

Macbook Pro yang berpusat profesional telah dikeluarkan pada tahun 2006 sebagai produk pertama siri ini. Tidak lama kemudian, Macbook yang memberi tumpuan kepada kumpulan pengguna telah dikeluarkan pula sebagai produk kedua. Kemudian, produk ketiga siri Macbook Air dikeluarkan pada tahun 2008. 


Kedua-dua Macbook Pro & Macbook Air menggunakan pembinaan aluminium unibody justeru terdapat penyediaan lampu belakang LED dan ia dilengkapi dengan paparan glossy standard.


Image result for macbook pro vs macbook air"
MACBOOK PRO


Image result for macbook pro"

Macbook Pro merupakan notebook Macintosh berasaskan profesional yang mana ia dikeluarkan pada tahun 2006 sebagai produk pertama dalam keluarga Maacbook. Macbook Pro menggunakan pemproses (processor) Intel Core i5 dan i7 justeru dengan memperkenalkan teknologi Thunderbolt untuk I/O serta menggantikan baris PowerBook. 


Macbook Pro mempunyai 13.3″ , 15.4″ dan 17″ model. Ia juga turut ditawarkan dengan skrin terbesar iaitu 1440 x 900 atau 1680 x 1050 (15.4″) dan 1920 x 1200 (17″).


Dua reka bentuk Macbook Pro menggunakan aluminium. Salah satu diantaranya adalah pengambil alihan dari siri PowerBook dan lainnya adalah reka bentuk unibody runcing.


Ketika pengguna / bakal pengguna hendak membeli Macbook Pro, mereka diberi pilihan sama ada mahu memasang RAM 2GB atau 4GB walaupun ianya sudah dilengkapi dengan 2GB RAM pada awalnya. 


MACBOOK AIR


Image result for macbook air"

Macbook Air merupakan notebook ultraportable (nipis) yang dikeluarkan pada tahun 2008 sebagai produk ketiga keluarga Macbook. Ianya telah dipromosikan / di-label-kan sebagai notebook nipis di pelusuk dunia. Akan tetapi terdapat juga isu yang mana ia turut dipertikaikan kerana sangat ringan berbanding pesaing lain Macbook Air justeru ia menggunakan Intel Core 2 Duo lalu menggantikan 12″ PowerBook G4 Series.


Macbook Air telah memperkenalkan konsep pembinaan aluminium unibody turut digunakan oleh komputer riba lain dalam siri ini. 


Macbook Air mempunyai model 11.6″ & 13.3″ dan kebiasaannya Macbook Air 13.3″ skrin menyediakan 1280 x 800 berbanding Macbook Air 2010 skrin 1440 x 900.


Image result for macbook air 11 inch vs 13 inch"PERBEZAAN MACBOOK PRO VS MACBOOK AIR


Image result for macbook pro vs macbook air"

MACBOOK PRO
MACBOOK AIR

Macbook Pro adalah komputer riba Macintosh
berasaskan professional

Macbook Air adalah notebook ultraportable

MacBook Pro mempunyai model 13. 3 “,
15.4” dan 17 “

MacBook Air mempunyai model 11.6 “dan
13. 3” ultraportable dengan aluminium unibody cast

MacBook Pro menggunakan pemproses Intel Core
i5 dan i7


MacBook Air menggunakan Intel Core 2Duo

MacBook Pro menggantikan keseluruhan talian
PowerBook


Macbook Air menggantikan 12″ series
PowerBook G4

MacBook Pro, mempunyai FireWire 800


MacBook Air tidak mempunyai FireWire

MacBook Pro mempunyai tiga USB 2. 0 port


MacBook Air hanya mempunyai dua USB 2. 0 port

– Akses Memori dan cakera keras mudah di MacBook Pro tetapi
akses mudah tidak dibenarkan di MacBook Air.

– MacBook Pro menawarkan relatif resolusi
skrin yang lebih besar berbanding dengan MacBook Air.
KEBOLEH ALIHAN TERBAIK :

MACBOOK 12″ INCH

Image result for macbook 12 inch"


Macbook 12″ inch begitu padat dan ringan sehingga sesetengah orang akan berasa keliru dan beranggapan bahawa ianya adalah iPad apabila ditutup.

Justeru itu, ia sangat mudah untuk dibawa kemana sahaja kerana Macbook 12″ inch berat 2.03 paun / 0.52 inch (titik ketebalan).

Macbook 11″ inch adalah merupakan tempat kedua pada 2.4 pound. 

Walau bagaimanapun, Macbook 12″ inch hanya menawarkan satu port USB-C tunggal yang mana anda memerlukan aksesori tambahan lain.

Disamping itu, walaupun ia masih dalam kategori ringan, berat Macbook Air 13″ inch adalah 1 pound lebih berat berbanding Macbook 12″ inch dan ia jauh lebih tinggi & lebih lebar (sebahagiannya kerana bezel skrin besar).

Macbook Pro 13″ inch (Retina) agak besar memandangkan saiz skrin dan berat 3.5 pound akan tetapi ia direka dengan prestasi yang mantap bersama paparan screen yang besar/luas.

Image result for Macbook Pro 13" inch (Retina)"Berat Macbook Pro 15″ inch (Retina) pula 4.5 pound yang mana ia adalah antara paling ringan dalam class notebook 15″ inch.


Image result for Macbook Pro 15" inch"


JANGKA HAYAT BATERI TERBAIK : 

MACBOOK AIR 13″ INCH

Image result for MACBOOK AIR 13" INCH"

Macbook Air 13″ inch adalah merupakan salah satu daripada komputer riba / notebook paling lama dalam tempoh penggunaan bateri. 

Macbook Air 13″ inch masih berfungsi dengan baik bagi kebanyakkan beban kerja berat dan ia mempunyai hayat bateri yang terbaik daripada mana-mana komputer riba yang pernah diuji.


Macbook Pro (Retina) 13″ inch adalah komputer riba / notebook kedua yang memiliki ketahan bateri. 


– Penggunaan perisian / software profesional seperti Final Cut Pro X, Adobe Creative Cloud dan lain-lain tidak menjadi masalah sama sekali malah bateri Macbook Pro (Retina) 13″ inch turut mampu bertahan dalam jangka masa lama bergantung pada aplikasi yang digunakan.
Macbook Pro (Retina) 15″ inch bersama ketahanan bateri selama 9 jam menjadikannya salah satu daripada komputer riba / notebook paling lama berjalan dengan paparan saiz skrin yang besar/luas. 


Macbook 12″ inch pula menawarkan ketahanan / jangka hayat bateri melebihi purata komputer riba / notebook ultraportables lain yang mana turut dapat bertahan lebih lama termasuk Macbook Air 11″ inch.
PAPARAN TERBAIK : 
MACBOOK 12″ & MACBOOK PRO (RETINA) 13″ INCHBukan semua paparan Macbook adalah Retina. Sesetengah Macbook adalah paparan Retina dan ada juga tidak. 


Berbezaannya dilihat dari segi besar resolusi serta kualiti warna / cahaya yang ada pada Macbook.


Contoh ;

  • Macbook Air 13″ inch pixel rendah 1440 x 900
  • Macbook 12″ inch pixel 2304 x 1440 
Jadi walaupun ianya Macbook 12″ inch yang mana mempunyai screen lebih kecil, ia menawarkan gambar lebih tajam seolah-olah kelihatan lebih besar dari itu.

Macbook Pro (Retina) 13″ inch & 15″ inch mempunyai paparan screen yang lebih tajam iaitu pixel 2560 x 1600 dan pixel 2800 x 1800. 

Paparan Macbook Pro (Retina) 15″ inch kelihatan begitu tajam sehingga Apple terpaksa mengeluarkan Macbook Pro 17″ inch pula.

Walau bagaimanapun, Macbook Pro (Retina) 15″ inch mempunyai resolusi yang lebih tinggi daripada Macbook Pro (Retina) 13″ inch kerana ianya tidak berprestasi dalam “color reproduction”.

Macbook 12″ inch mempunyai paparan screen yang lebih tajam berbanding Macbook Air 13″ inch. Ia juga sebagai penyerapan warna dan kontras yang lebih baik.

Setiap komputer riba / notebook Apple menawarkan kecerahan / brightness screen melebihi purata kecerahan / brightness screen komputer riba / notebook yang lainnya. 

Macbook Pro 13″ inch adalah pada bahagian paling atas, mencatatkan 389 nit pada ujian yang telah dilakukan mengatasi Macbook 12″ inch & Macbook Air 13″ inch

Dalam pada itu, Macbook Air 11″ inch banyak mengeluarkan kecerahan / brightness screen untuk paparan dengan mencatatkan 370 nit.
Sekiranya anda seorang yang bekerja dalam bidang editing gambar & video, ketepatan warna adalah yang paling utama. Ujian Delta-E yang telah dijalankan bertujuan untuk mengukur ketepatan warna dengan mengembalikan semula nilai nombor, dengan 0 menjadi sempurna. 


Kedua-dua Macbook Pro (Retina) 13″ inch & Macbook 12″ inch mencatatkan 1.2 yang mana ianya sangat baik / terbaik akan tetapi model Macbook Pro 15″ inch tidak jauh di belakang pada 2.1. 


*Macbook Air 13″ inch jauh di belakang dengan 4.3, yang mana ianya lebih buruk daripada kategori purata keseluruhan komputer riba / notebook.
PILIHAN PORT TERBAIK : MACBOOK PRO (RETINA) 13″ INCH & 15″ INCHImage result for MACBOOK PRO (RETINA) 13" INCH & 15" INCH"Pada mereka / pengguna yang lebih gemar menggunakan plug lebih daripada satu peripheral sekaligus ke komputer riba / notebook, Macbook 12″ inch sangat tidak sesuai kerana ia menggunakan port USB-C tunggal untuk kedua-dua kuasa dan sambungan kepada peranti lain.

*Mereka / pengguna memerlukan adapter/dongle untuk sambungan iPhone atau mana-mana alat USB lain bagi mendapatkan kuasa serta menyambung peripheral & paparan pada masa yang sama.

Berikut adalah beberapa adapter/dongle untuk USB-C:


Diantara Macbook Air 13″ inch & Macbook Air 11″ inch, Macbook Air 13″ inch adalah lebih baik kerana ia menawarkan slot SD card.  


*Jika tidak, kedua-dua MacBook Air tersebut memiliki dua USB 3.0 port dan Thunderbolt 2 port untuk menyambung paparan screen. 

Macbook Pro mempunyai port yang paling banyak kerana terdapat ruangan pada casis paling atas dengan satu tambahan Thunderbolt 2 port serta HDMI untuk pelbagaikan lagi sambungan paparan screen.


PRESTASI TERBAIK : MACBOOK PRO (RETINA) 15″ INCH

Image result for MACBOOK PRO (RETINA) 15" INCH"Creative pros dan pengguna tegar Mac sanggup melabur / mengeluarkan / menghabiskan lebih banyak wang untuk prestasi Macbook yang terbaik. 


Macbook Pro 15″ inch mempunyai prestasi terbaik dengan gabungan Core i7 CPU Quad-Core dan Graphic AMD R9 M370X yang mana ia dapat mengatasi semua komputer riba / notebook Mac yang lainnya dalam pelbagai ujian. 

*Macbook Pro 13″ inch turut menawarkan prestasi yang sangat baik untuk setiap wang yang dilaburkan / dikeluarkan.Macbook yang dikuasakan oleh Core-M tidak mempunyai kelajuan yang tinggi akan tetapi walau bagaimanapun, ia dapat mencatat skor sebanyak 4631 melebihi purata laptop ultraportable (4567).


Prestasi Apple macbook juga diukur dengan kelajuan flash storage yang mana ia ditentukan dengan berapa lama masa yang diambil oleh suatu aplikasi untuk terbuka iaitu kelajuan membaca dan menulis data. 

GRAPHIC TERBAIK : MACBOOK PRO (RETINA) 15″ INCH

Image result for MACBOOK PRO (RETINA) 15" INCH"Macbook Pro (Retina) 15″ inch Grafik AMD Radeon R9 M370X dalam $ 2499 (RM9724.98) telah dikonfigurasikan untuk membuat kerja dengan lebih pantas dalam editing video & gambar yang mana ia membuatkan mesin tersebut menjadi pilihan terbaik oleh Creative Pros . 
Pada bahagian OpenGL di Cinebench yang mengukur prestasi grafik, Macbook Pro 15″ inch mencatatkan 62.5. Ianya lebih daripada dua kali ganda terpantas daripada Macbook Pro 13″ inch (28.9). 


*Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa model 13″inch tidak mempunyai pilihan graphic diskret. 

MacBook Air 11″ inch & 13″ inch mempunyai 
yang tidak jauh bezanya akan tetapi Macbook 12″ inch bertukar skor terendah dalam ujian ini.

KESELURUHANNYA


Image result for macbook pro vs macbook air"

Bagi membantu mereka / pengguna untuk membuat perbandingan antara Macbook yang akan memenuhi keperluan sebelum memilih model tertentu. 


Macbook Air adalah sesuai untuk mereka yang mahukan prestasi komputer riba / notebook terbaik serta hayat bateri panjang dengan tawaran harga yang berpatutan & berkualiti. 

Pengguna Mac yang tegar, foto dan video editor perlu kepada Macbook Pro (Retina) 13″ inch atau 15″ inch 
yang mana ia menawarkan paparan Retina sangat tajam bersama dengan pemproses dan reka bentuk tahan lasak. 


Walaupun ia lebih mahal, Macbook Pro 15″ inch adalah satu-satunya pilihan bagi mereka yang mencari prestasi komputer riba / notebook tinggi.

Macbook 12″ inch adalah satu sistem khusus dimana ia merupakan pilihan paling mudah alih dalam barisan Apple bersama kos / tawaran harga yang hampir sama dengan Macbook Pro 13″ inch menawarkan lebih kelajuan & paparan lebih besar. *MacBook Air 13″ inch mempunyai hayat bateri lebih lama dan beberapa port

Oleh itu, untuk piihan Macbook 12″ inch hanyalah jika mereka / pengguna merupakan seorang penggemar travel. Tetapi, bagi sesetengah pembeli, Macbook Air 13″ inch juga akan terus menjadi pilihan pertama terbaik mereka dan Macbook Pro 13″ inch pula adalah tempat kedua bersama screen yang lebih baik.

BAGAIMANA MEMBELI 
MACBOOK TERPAKAI


MACBOOK PRO A1278 ’13 (LATE 2012)


– Macbook pro A1278

– Version 10.12 Sierra
– HDD 500
– RAM 4GB DDR 3

– Processor i5 2.5 GHZ

– Intel HD graphic 4000 1024 MB

*Condition seperti baru keluar kilang
*Magsafe diberikan
*Tiada calar atau kemek/dent pada bucu
*Laptop dijaga rapi bak kasih sayang terhadap bayi (baby)

Condition Used – like new
Brand APPLE

Check out Macbook Pro A1278 (LATE 2012)

Get it on Shopee now!

Bagaimana ingin berurusan dengan kami?

Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor

Anda boleh hubungi kami melalui:
  • WhatsApp/Messenger

  • Hotline 
= 0377316761

Dan anda boleh datang terus ke OKCS di Damansara Perdana. 

Lokasi OKCS Damansara Perdana:

  • 2 minit dari Empire Damansara
  • 3 minit dari IKEA
  • 10 minit dari Sungai Penchala
  • 17 minit dari Kepong
  • 20 minit dari Sungai Buloh
  • 30 minit dari Subang

Leave a Reply