Skip to main content
search
0
Uncategorized

[SOLVED] LAPTOP SONY VAIO SLOW | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA

By November 25, 2019No Comments

Kedai Repair Laptop Damansara menyelesaikan masalah Laptop Sony Vaio Slow


Artikel membincangkan tentang menyelesaikan masalah Laptop Sony Vaio Slow. Pada minggu lalu, kedai repair laptop Damansara telah didatangi oleh seorang pelanggan dari Mutiara Damansara bersama laptop Sony Vaio. 


Semasa beliau tiba di kedai repair laptop Damansara, pelanggan kami itu terus meluahkan kepada kami bersama kekeluahan dan kekecewaan akan masalah Laptop Sony Vaio Slow sehingga menyebabkan beliau terpaksa menunggu masa yang lama untuk loading ketika sedang menyiapkan tugasan kerja. 
Tambahan pula, pelanggan kami ini adalah merupakan seorang editor yang mana beliau memerlukan software Adobe dan pelbagai software lain. 

Oleh sebab itu, beliau berasa kecewa ketika Laptop Sony Vaio Slow yang menyebabkan beliau terpaksa menunggu lama untuk setiap software running.

Jadi, tanpa membuang masa beliau berusaha mencari kedai repair laptop Damansara yang tidak jauh darinya serta mampu menyelesaikan masalah Laptop Sony Vaio Slow agar beliau dapat menggunakannya semula seperti biasa sebagai tugasan kerja harian. 

Beliau segera melayari internet sehingga menjumpai kedai repair laptop Damansara atau lebih dikenali OK Computer Solution yang terletak di Damansara Perdana yang mana tidak begitu jauh dari tempatnya. 

Beliau memilih OK Computer Solution kerana sudah banyak artikel yang menarik, respon positif serta testimoni yang baik dan perkhidmatan yang berkualiti dengan tawaran harga yang berpatutan.

Lebih-lebih lagi, OK Computer Solution merupakan ibu kepada 13 cawangan OK Computer Solution yang lain. Ia juga merupakan sebuah syarikat bumiputera yang menyediakan perkhidmatan dan penyelenggaraan komputer riba sehingga berjaya mempunyai cawangan yang lain di seluruh Malaysia.  

Justeru itu, technician diagnose Laptop Sony Vaio Slow dengan membuat checking condition hard disk sementara pelanggan kami itu menunggu sehingga mendapati bahawa hard disk sudah penuh storage yang menyebabkan Laptop Sony Vaio Slow


Dalam pada itu, admin mencadangkan pada beliau untuk upgrade SSD 480GB memandangkan beliau sering menggunakan software-software besar / berat seperti Adobe Photoshop, Adobe Illustrator dan lain-lain. 


Selain itu, admin turut menawarkan pada beliau untuk Service Clean Dust & Replace Thermal Paste kerana setiap laptop perlu service 6 bulan atau 1 tahun sekali bagi menjaga kualiti / kestabilan laptop agar sentiasa dalam keadaan baik dalam jangka masa yang lebih lama / panjang. 

Admin telah menerangkan pada pelanggan tentang kelebihan / keistimewaan SSD berbanding HDD dengan memberi jaminan selama 3 tahun. 

Oleh yang demikian, setelah mendengar penjelasan admin pelanggan bersetuju untuk upgrade kepada SSD 480 GB bersama Installation yang diperlukan oleh beliau sebagai seorang editor / editing video & gambar justeru menyelesaikan masalah Laptop Sony Vaio Slow berpunca daripada hard disk storage penuh. APA ITU SSD?

Image result for SSD KINGSTON"


Solid State Drive (SSD) merupakan salah satu komponen (hardware) sebagai penyokong laptop yang menyediakan ruang untuk menyimpan data atau output dari proses data yang dilakukan oleh komputer dan manusia sama seperti hard disk (HDD).

Ia bersifat kekal menyimpan data walaupun laptop terpadam atau tidak dihidupkan, data-data yang ada dalamnya juga akan tetap ada melainkan ia dihapuskan secara manual.

Upgrade Hard Disk (HDD) kepada Solid State Drive (SSD). SSD adalah upgrade yang sangat berpatutan dan boleh dilakukan tanpa sebarang halangan atau ragu-ragu. 

Image result for SSD KINGSTON"


Apabila seseorang itu Upgrade Hard Disk HDD kepada SSD, 
terdapat banyak perubahan performance berbanding Hard Disk yang biasanya. 

Image result for SSD VS HDD"

1. Boot untuk masuk ke Windows lebih pantas dengan hanya beberapa saat berbanding HDD
2. Masa yang diambil untuk SSD buka atau transfer fail/dokumen/software lebih baik dan laju berbanding HDD 
3. SSD Format drive dengan lebih cepat daripada HHD

Image result for SSD VS HDD"
KELEBIHAN SSD:


Image result for FASTER SSD"1. Lebih tahan lama untuk menyimpan suatu data
2. Lebih tahan lasak berbanding HDD 

(Jika laptop terjatuh atau terhentak, risiko untuk SSD rosak sangat lah tipis dan kemungkinan mustahil)
3. Penggunaan SSD sangat menjimatkan bateri laptop
4. Tiada bunyi bising yang terhasil berbanding HDD
5. 10x ganda lebih laju berbanding HDD
6. Saiz yang lebih kecil dan ringan

APA YANG PELANGGAN DAPAT DARIPADA SERVICE LAPTOP
 • Buang habuk pada Laptop luar dan dalaman
 • Tukar Thermal Paste
 • Sudah tidak panas/overheating
 • Sudah tidak berbunyi
 • Dapat mengelakkan daripada komponen yang lain rosak

Thermal Paste ; 

Thermal Paste atau dikenali sebagai Thermal Gel, Thermal Compound, heat paste, heat sink paste dan heat sink compound merupakan sejenis cecair bersifat minyak. Thermal Paste kebiasaannya terletak di antara chip dan heatsink.


Fungsi Thermal Paste ;


Menyalurkan panas dari processor ke heatsink disebabkan oleh permukaan processor dan heatsink yang tidak rata sehingga memerlukan penghubung supaya panas haba dapat dikawal dengan baik. 


Ia juga untuk menjamin sistem penyejukan yang efisyen dan optimum sepanjang masa.Berbalik pada kisah menyelesaikan masalah Laptop Sony Vaio Slow, masa yang diambil untuk technician upgrade SSD bersama Installation dan Service Clean Dust & Replace Thermal Paste lebih kurang 6-7 jam termasuk pengujian (testing) selepas proses pemasangan SSD.

Kini, masalah Laptop Sony Vaio Slow dapat diatasi mengikut cadangan admin & technician di kedai repair laptop Damansara dan sudah tidak akan menjadi gangguan lagi buat pelanggan kami untuk menjalankan / membuat tugasan kerja harian beliau seperti hari sebelumnya. 


Pelanggan sangat gembira dan berterima kasih kerana kedai repair laptop Damansara dapat membantu menyelesaikan masalah beliau sehingga ia kelihatan seperti laptop yang baru bersama SSD 480 GB. 


Apabila pelanggan happy, kami di kedai repair laptop Damansara juga gembira diatas perkhidmatan yang telah kami berikan untuk mereka. 

Bagaimana ingin berurusan dengan kami?

Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor

Anda boleh hubungi kami melalui:
 • WhatsApp/Messenger

 • Hotline 
= 0377316761

Dan anda boleh datang terus ke OKCS di Damansara Perdana. 

Lokasi OKCS Damansara Perdana:

 • 2 minit dari Empire Damansara
 • 3 minit dari IKEA
 • 10 minit dari Sungai Penchala
 • 17 minit dari Kepong
 • 20 minit dari Sungai Buloh
 • 30 minit dari Subang


Leave a Reply