Skip to main content
search
0
Uncategorized

[SOLVED] PC DESKTOP CUSTOM BLUESCREEN | KEDAI REPAIR DESKTOP

By November 20, 2019No Comments

Kedai Repair Desktop Damansara menyelesaikan masalah PC Desktop Custom Bluescreen


Artikel membincangkan tentang bantu menyelesaikan masalah PC Desktop Custom Bluescreen. Pada awal bulan lalu, kedai repair desktop damansara telah menerima sebuah PC Desktop Custom dari seorang pelanggan yang selesa dipanggil Cik Asyraf.
Semasa beliau tiba di kedai repair desktop damansara, beliau mengatakan bahawa ketika sedang menggunakan PC Desktop tiba-tiba keluar satu sign Blue Screen yang menyebabkan beliau terpaksa tangguh sementara daripada membuat tugasan harian menggunakan PC Desktop tersebut oleh kerana masalah PC Desktop Custom Bluescreen
Beliau juga mengatakan sebelum tanda (sign) bluescreen berlaku, terjadinya auto shut down beberapa kali ketika sedang menggunakan PC Desktop itu. 


Oleh yang demikian, beliau berasa bimbang serta resah gelisah akan masalah PC Desktop Custom Bluescreen yang berlaku kerana di dalamnya terdapat banyak data-data / kerja penting yang diperlukan. 


Tambahan pula, beliau mengatakan selama penggunaan desktop baru pertama kali perkara sebegini berlaku dan beliau juga akui bahawa tidak pernah sekali pun membawa desktop untuk service clean dust & replace thermal paste. 


Beliau sedar akan perkara itu ketika PC Desktop Custom Bluescreen turut mengeluarkan bunyi pelik / bising yang mana beliau yakin datang dari kipas PC Desktop yang bermasalah.


Jadi, tanpa membuang masa beliau segera melayari internet mencari kedai repair desktop damansara yang mempu bantu menyelesaikan masalah PC Desktop Custom Bluescreen agar beliau dapat menggunakannya sebagai rutin harian tugasan kerja sehingga menjumpai OK Computer Solution Petaling Jaya yang tidak begitu jauh dari tempat tinggalnya. 


Beliau memilih OK Computer Solution Petaling Jaya kerana sudah banyak artikel yang menarik, respon positif serta testimoni yang baik dan perkhidmatan yang berkualiti dengan tawaran harga yang berpatutan.

Lebih-lebih lagi, OK Computer Solution Petaling Jaya merupakan ibu kepada 13 cawangan OK Computer Solution yang lain. Ia juga merupakan sebuah syarikat bumiputera yang menyediakan perkhidmatan dan penyelenggaraan komputer riba sehingga berjaya mempunyai cawangan yang lain di seluruh Malaysia.Oleh yang demikian admin meminta PC Desktop tersebut untuk ditinggalkan buat sementara agar technician dapat mengenal pasti masalah PC Desktop Custom Bluescreen ini kerana apabila ianya berlaku Bluescreen, technician memerlukan masa untuk atasi masalah tersebut.
Image result for BLUESCREEN DESKTOP"


Blusescreen adalah suatu keadaan di mana sistem operasi mengesan kesalahan atau kerosakan pada sistem sehingga  sistem harus dihentikan secara paksa. 


Ketika sistem dihentikan secara paksa biasanya disertakan dengan paparan skrin berwarna biru dan beberapa maklumat berkaitan berupa teks warna putih, itulah kenapa ia disebut sebagai PC Desktop Custom Bluescreen / BSOD.
Apabila sistem mengalami bluescreen ianya pasti akan disertai dengan sistem mati mendadak atau auto restart setelah muncul paparan biru.
Bluescreen umumnya terjadi ketika sistem sedang dalam proses permulaan untuk masuk ke desktop dan boleh juga terjadi apabila sudah berada pada mode desktop.

Penyebab terjadinya bluescreen ada beberapa hal antaranya disebabkan oleh kesalahan konfigurasi BIOS, RAM tidak serasi, Driver Crash, System Corrupted dan kerosakan pada motherboard. 

*Pastikan Graphic Driver yang dipasang serasi/sesuai dengan perkakasan pada motherboard sebelum install.

Dalam pada itu admin menghubungi pelanggan lalu mengatakan bahawa PC Desktop Custom Bluescreen berpunca daripada Hard Disk yang sudah corrupt lalu mencadangkan padanya untuk upgrade HDD kepada SSD bagi mengatasi masalah tersebut. 


Selain itu, masalah kedengaran bunyi pelik / bising yang diperkatakan oleh pelanggan ternyata memang berpunca daripada kipas PC Desktop yang bermasalah. 

Jadi, technician turut mencadangkan pada beliau untuk menukar kipas PC Desktop yang lama kepada baru agar ketika pelanggan mahu menggunakan PC Desktop tidak akan kedengaran lagi bunyi yang pelik / bising sehingga boleh mengganggu seseorang itu. 

Dengan menawarkan harga yang berpatutan serta berkualiti dengan jaminan 3 tahun SSD, beliau bersetuju untuk upgrade SSD 250GB bersama Installation SSD dan Installation Windows + Microsoft Office. 

Justeru itu, beliau turut meminta bantuan kami di kedai repair desktop damansara untuk menukarkan kipas yang bermasalah kepada kipas yang baru termasuklah clean dust & replace thermal paste agar PC Desktop Custom Bluescreen akan kelihatan seperti PC Desktop yang sempurna selepas proses upgrade SSD beserta Installation, service dan penukaran kipas. Solid State Drive (SSD) merupakan salah satu komponen (hardware) sebagai penyokong laptop yang menyediakan ruang untuk menyimpan data atau output dari proses data yang dilakukan oleh komputer dan manusia sama seperti hard disk (HDD).

Ia bersifat kekal menyimpan data walaupun laptop terpadam atau tidak dihidupkan, data-data yang ada dalamnya juga akan tetap ada melainkan ia dihapuskan secara manual.

Upgrade Hard Disk HDD kepada Solid State Drive SSD. SSD adalah upgrade yang sangat berpatutan dan boleh dilakukan tanpa sebarang halangan atau ragu-ragu.

Berbalik pada kisah menyelesaikan masalah PC Desktop Custom Bluescreen, technician kami di kedai repair desktop damansara berjaya membantu menyelesaikan masalah tersebut sehingga ia berfungsi dengan baik dan kelihatan sempurna. Pelanggan kami itu berasa sangat gembira dan berterima kasih kerana sudah bantu menyelesaikan masalah beliau. 


Apabila pelanggan happy, kami di kedai repair desktop damasara turut gembira.–>> Anda nak kami bantu menyelesaikan masalah BLUESCREEN seperti PC DESKTOP CUSTOM?

–>> Nak kami diagnose secara PERCUMA?


–>> Tercari-cari KEDAI REPAIR DESKTOP DAMANSARA?


Anda boleh hubungi OK Computer Solution Petaling Jaya


03-77316761 / 012-3653285


PG43, Perdana Shopping Centre,

Jalan PJU 8/1 
Damansara Perdana
47820 Petaling Jaya, Selangor

– 4 minit dari IKEA

– 5 minit dari MRT Mutiara Damansara
– 3 minit dari tol LDP Damansara
– 2 minit dari tol Penchala Link


Waktu Operasi :


Isnin – Jumaat (10 am – 9 pm)

Sabtu (10 am- 6 pm)

OK COMPUTER SOLUTION DAMANSARA

Leave a Reply