Skip to main content
Uncategorized

[SOLVED] LAPTOP MSI CR400X SLOW | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA

By November 19, 2019No Comments

Kedai Repair Laptop Damansara menyelesaikan masalah Laptop MSI CR400X Slow/Hang/Stuck


Artikel ini membincangkan tentang menyelesaikan masalah Laptop MSI CR400X Slow/Hang/Stuck. Pada hujung bulan lalu, kedai repair laptop Damansara telah didatangi oleh seorang guru dari Taska Dr Z Bandar Damansara Perdana bersama laptop MSI CR400X.


Semasa pelanggan kami tiba di kedai repair laptop Damansara, beliau terus meluahkan bahawa laptop MSI CR400X sering kali slow dan kadang – kala ia akan hang/stuck sehingga menyebabkan beliau berasa agak terganggu dengan masalah Laptop MSI CR400X Slow/Hang/Stuck
Disamping itu, sebagai seorang guru Taska beliau sangat memerlukan laptop MSI CR400X sentiasa berjalan dengan lancar agar anak-anak jagaan/asuhannya mendapat pendidikan seharian ketika berada di Taska. 

Dengan perasaan yang sedih dan kecewa terhadap masalah Laptop MSI CR400X Slow/Hang/Stuck, beliau berusaha melayari internet mencari kedai repair laptop yang tidak jauh dari Taska Dr Z sehingga menjumpai kedai repair laptop Damansara atau lebih dikenali sebagai OK Computer Solution Petaling Jaya.

Beliau memilih OK Computer Solution Petaling Jaya kerana sudah banyak artikel yang menarik, respon positif serta testimoni yang baik dan perkhidmatan yang berkualiti dengan tawaran harga yang berpatutan.


Lebih-lebih lagi, OK Computer Solution Petaling Jaya merupakan ibu kepada 13 cawangan OK Computer Solution yang lain. Ia juga merupakan sebuah syarikat bumiputera yang menyediakan perkhidmatan dan penyelenggaraan komputer riba sehingga berjaya mempunyai cawangan yang lain di seluruh Malaysia.

Oleh sebab itu, beliau meminta bantu kedai repair laptop Damansara untuk menyelesaikan masalah Laptop MSI CR400X Slow/Hang/Stuck supaya beliau dan guru asuhan yang lain dapat menjalankan tanggungjawab mereka sebagai guru taska. 

Setelah mendengar luahan pelanggan, admin meminta pelanggan untuk meninggalkan laptop buat sementara agar technician dapat mengenal pasti punca masalah Laptop MSI CR400X Slow/Hang/Stuck itu berlaku sama ada Hard Disk, Motherboard atau lain-lain.

Jadi, tanpa membuang masa technician mencuba untuk diagnose laptop sehingga didapati bahawa Laptop MSI CR400X Slow/Hang/Stuck berpunca daripada Hard Disk yang mempunyai bad sector dan keadaan RAM 2GB sahaja yang tak mampu support speed laptop. 


[SOLVED] LAPTOP MSI CR400X SLOW | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA4


Dalam pada itu, admin segera menghubungi pelanggan dan memberitahu akan masalah yang dihadapi oleh laptop MSI CR400X lalu mencadangkan pada beliau untuk upgrade HDD kepada SSD agar masalah Laptop MSI CR400X Slow/Hang/Stuck berpunca daripada Hard Disk bad sector dapat diatasi.

APA ITU SSD?

[SOLVED] CANNOT ENTER WINDOWS ACER | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 2


Solid State Drive (SSD) merupakan salah satu komponen (hardware) sebagai penyokong laptop yang menyediakan ruang untuk menyimpan data atau output dari proses data yang dilakukan oleh komputer dan manusia sama seperti hard disk (HDD).

Ia bersifat kekal menyimpan data walaupun laptop terpadam atau tidak dihidupkan, data-data yang ada dalamnya juga akan tetap ada melainkan ia dihapuskan secara manual.

Upgrade Hard Disk (HDD) kepada Solid State Drive (SSD). SSD adalah upgrade yang sangat berpatutan dan boleh dilakukan tanpa sebarang halangan atau ragu-ragu. 

[SOLVED] CANNOT ENTER WINDOWS ACER | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 3

Apabila seseorang itu Upgrade Hard Disk HDD kepada SSD, 
terdapat banyak perubahan performance berbanding Hard Disk yang biasanya. 


[SOLVED] CANNOT ENTER WINDOWS ACER | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 4
1. Boot untuk masuk ke Windows lebih pantas dengan hanya beberapa saat berbanding HDD
2. Masa yang diambil untuk SSD buka atau transfer fail/dokumen/software lebih baik dan laju berbanding HDD 
3. SSD Format drive dengan lebih cepat daripada HHD


KELEBIHAN SSD:


[SOLVED] CANNOT ENTER WINDOWS ACER | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 5
1. Lebih tahan lama untuk menyimpan suatu data
2. Lebih tahan lasak berbanding HDD 

(Jika laptop terjatuh atau terhentak, risiko untuk SSD rosak sangat lah tipis dan kemungkinan mustahil)
3. Penggunaan SSD sangat menjimatkan bateri laptop
4. Tiada bunyi bising yang terhasil berbanding HDD
5. 10x ganda lebih laju berbanding HDD
6. Saiz yang lebih kecil dan ringan
Oleh itu, kebanyakkan kedai akan memberikan jaminan waranti selama 3 tahun dan keatas bagi Solid State Drive (SSD) yang dibeli.

Selain itu, admin turut menawarkan pada beliau untuk tambah RAM 2GB untuk menstabilkan speed laptop agar masalah Laptop MSI CR400X Slow/Hang/Stuck tidak berlaku lagi selepas upgrade SSD dan RAM 2GB. 

Kami juga telah menawarkan harga yang berpatutan dengan jaminan (warranty) 3 tahun kepada pelanggan itu. Jadi sekiranya ada sebarang masalah Laptop MSI CR400X Slow/Hang/Stuck selepas pemasangan SSD dan upgrade RAM menjadi 4GB, pelanggan boleh menghantar semula laptop mereka dengan kami di kedai repair laptop damansara. 


Oleh yang demikian, pelanggan bersetuju untuk upgrade Hard Disk HDD kepada SSD 120GB dan jadikan RAM kepada 4GB agar masalah Laptop MSI CR400X Slow/Hang/Stuck tidak menjadi penghalang lagi untuk beliau menjalankan tugas sebagai seorang guru di Taska Dr Z.


[SOLVED] LAPTOP MSI CR400X SLOW | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA5


Seterusnya, beliau turut meminta bantuan untuk service cuci habuk & tukar thermal paste, dan Installation Basic Software SSD 120GB.


[SOLVED] LAPTOP MSI CR400X SLOW | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA6

[SOLVED] LAPTOP MSI CR400X SLOW | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA7


Beliau berminat untuk service cuci habuk & tukar thermal paste oleh kerana selama bertaun-tahun penggunaan laptop, beliau tidak pernah sama sekali menghantar laptop service. Admin juga ada mengatakan bahawa laptop perlu di service setiap 6 bulan atau 1 tahun sekali demi menjaga kualiti laptop agar kekal tahan dalam jangka yang lebih lama.


APA YANG PELANGGAN DAPAT DARIPADA SERVICE LAPTOP

  • Buang habuk pada Laptop luar dan dalaman
  • Tukar Thermal Paste
  • Sudah tidak panas/overheating
  • Sudah tidak berbunyi
  • Dapat mengelakkan daripada komponen yang lain rosak


Thermal Paste ; 


Thermal Paste atau dikenali sebagai Thermal Gel, Thermal Compound, heat paste, heat sink paste dan heat sink compound merupakan sejenis cecair bersifat minyak. Thermal Paste kebiasaannya terletak di antara chip dan heatsink.

Fungsi Thermal Paste ;


Menyalurkan panas dari processor ke heatsink disebabkan oleh permukaan processor dan heatsink yang tidak rata sehingga memerlukan penghubung supaya panas haba dapat dikawal dengan baik. 

Ia juga untuk menjamin sistem penyejukan yang efisyen dan optimum sepanjang masa.

Berbalik pada kisah menyelesaikan masalah Laptop MSI CR400X Slow/Hang/Slow, technician juga membuat pengujian terhadap laptop MSI CR400X selepas selesai proses pemasangan SSD 120GB dan Installation Basic Software serta service cuci habuk & tukar thermal paste. 

Ia bagi memastikan agar selepas proses tersebut, masalah Laptop MSI CR400X Slow/Hang/Stuck tidak berlaku lagi sehingga menjadi penghalang untuk pelanggan kami di kedai repair laptop Damansara menggunakan laptop memberi pendidikan kepada anak-anak jagaan/asuhan.

Kini, tiada apa masalah atau perkara yang perlu di bimbangkan kerana kedai repair laptop Damansara sudah berjaya membantu menyelesaikan masalah Laptop MSI CR400X Slow/Hang/Stuck.

Pelanggan kami itu berasa sangat gembira, percaya dan berpuas hati akan perkhidmatan yang telah beliau peroleh dari kami di kedai repair laptop Damansara


[SOLVED] LAPTOP MSI CR400X SLOW | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA8


Apabila pelanggan happy, kami di kedai repair laptop Damansara turut gembira. 

–>> Anda nak kami bantu menyelesaikan masalah SLOW/HANG/STUCK seperti MSI CR400X?

–>> Nak kami diagnose secara PERCUMA?


–>> Tercari-cari KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA?


Anda boleh hubungi OK Computer Solution Petaling Jaya


03-77316761 / 012-3653285


PG43, Perdana Shopping Centre,

Jalan PJU 8/1 
Damansara Perdana
47820 Petaling Jaya, Selangor

– 4 minit dari IKEA

– 5 minit dari MRT Mutiara Damansara
– 3 minit dari tol LDP Damansara
– 2 minit dari tol Penchala Link


Waktu Operasi :


Isnin – Jumaat (10 am – 9 pm)

Sabtu (10 am- 6 pm)
OK COMPUTER SOLUTION DAMANSARA

Leave a Reply