Skip to main content
search
0
Uncategorized

[SOLVED] CANNOT ENTER WINDOWS ACER | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA

By November 14, 2019No Comments

Kedai Repair Laptop Damansara menyelesaikan masalah Cannot Enter Windows Acer Aspire A515-51

Artikel ini membincangkan tentang menyelesaikan masalah Cannot Enter Windows Acer Aspire A515-51. Pada 2 minggu yang lalu, kedai repair laptop damansara telah menerima sebuah laptop Acer Aspire A515-51. 


[SOLVED] CANNOT ENTER WINDOWS ACER | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 1


Semasa pelanggan kami tiba di kedai repair laptop damansara, beliau mengatakan bahawa laptop miliknya sedang menghadapi masalah yang mana beliau Cannot Enter Windows. 

Hal ini menyebabkan beliau tidak boleh menyiapkan tugasan kerja menggunakan laptop Acer Aspire tersebut. 

Oleh itu dalam keadaan sedih dan kecewa akan masalah yang dihadapi oleh laptop Acer Aspire, beliau segera melayari laman facebook mencari kedai repair yang mampu membantu menyelesaikan masalah Cannot Enter Windows Acer Aspire A515-51 sehingga menjumpai pages OK Computer Solution.

Beliau memilih OK Computer Solution kerana sudah banyak artikel yang menarik, respon positif serta testimoni yang baik dan perkhidmatan yang berkualiti dengan tawaran harga yang berpatutan.


Lebih-lebih lagi, OK Computer Solution merupakan ibu kepada 13 cawangan OK Computer Solution yang lain. Ia juga merupakan sebuah syarikat bumiputera yang menyediakan perkhidmatan dan penyelenggaraan komputer riba sehingga berjaya mempunyai cawangan yang lain di seluruh Malaysia.

Setelah mendengar luahan pelanggan kami itu, technician membuat diagnose terhadap laptop Acer Aspire dengan mencari punca berlakunya Cannot Enter Windows Acer Aspire A515-51 dan didapati bahawa Windows tersebut sudah corrupt. 

Oleh yang demikian, technician kami di kedai repair laptop damansara mencadangkan pada beliau untuk upgrade Hard Disk (HDD) yang lama kepada SSD agar masalah Cannot Enter Windows Acer Aspire A515-51 dapat diatasi. 

APA ITU SSD?


[SOLVED] CANNOT ENTER WINDOWS ACER | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 2


Solid State Drive (SSD) merupakan salah satu komponen (hardware) sebagai penyokong laptop yang menyediakan ruang untuk menyimpan data atau output dari proses data yang dilakukan oleh komputer dan manusia sama seperti hard disk (HDD).

Ia bersifat kekal menyimpan data walaupun laptop terpadam atau tidak dihidupkan, data-data yang ada dalamnya juga akan tetap ada melainkan ia dihapuskan secara manual.

Upgrade Hard Disk (HDD) kepada Solid State Drive (SSD). SSD adalah upgrade yang sangat berpatutan dan boleh dilakukan tanpa sebarang halangan atau ragu-ragu. 


[SOLVED] CANNOT ENTER WINDOWS ACER | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 3Apabila seseorang itu Upgrade Hard Disk HDD kepada SSD, 
terdapat banyak perubahan performance berbanding Hard Disk yang biasanya. 


[SOLVED] CANNOT ENTER WINDOWS ACER | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 41. Boot untuk masuk ke Windows lebih pantas dengan hanya beberapa saat berbanding HDD
2. Masa yang diambil untuk SSD buka atau transfer fail/dokumen/software lebih baik dan laju berbanding HDD 
3. SSD Format drive dengan lebih cepat daripada HHDKELEBIHAN SSD:

[SOLVED] CANNOT ENTER WINDOWS ACER | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 5
1. Lebih tahan lama untuk menyimpan suatu data
2. Lebih tahan lasak berbanding HDD 

(Jika laptop terjatuh atau terhentak, risiko untuk SSD rosak sangat lah tipis dan kemungkinan mustahil)
3. Penggunaan SSD sangat menjimatkan bateri laptop
4. Tiada bunyi bising yang terhasil berbanding HDD
5. 10x ganda lebih laju berbanding HDD
6. Saiz yang lebih kecil dan ringanOleh itu, kebanyakkan kedai akan memberikan jaminan waranti selama 3 tahun dan keatas bagi Solid State Drive (SSD) yang dibeli.


Kami juga telah menawarkan harga yang berpatutan dengan jaminan (warranty) 3 tahun kepada pelanggan itu. Jadi sekiranya ada sebarang masalah Cannot Enter Windows Acer Aspire A515-51 selepas pemasangan SSD, pelanggan boleh menghantar semula laptop mereka dengan kami di kedai repair laptop damansara. 

Dalam pada itu, pelanggan bersetuju untuk upgrade Hard Disk (HDD) kepada SSD 480GB agar masalah Cannot Enter Windows Acer Aspire A515-51 tidak menjadi penghalang lagi untuk beliau menyiapkan tugasan kerja. 


[SOLVED] CANNOT ENTER WINDOWS ACER | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 6


Seterusnya, beliau turut meminta bantuan kami untuk service clean dust laptop tersebut memandangkan sudah terlalu lama beliau tidak menghantar laptop Acer Aspire untuk service clean dust & tukar thermal paste.

APA YANG PELANGGAN DAPAT DARIPADA SERVICE LAPTOP

  • Buang habuk pada Laptop luar dan dalaman
  • Tukar Thermal Paste
  • Sudah tidak panas/overheating
  • Sudah tidak berbunyi
  • Dapat mengelakkan daripada komponen yang lain rosak


Thermal Paste ; 


Thermal Paste atau dikenali sebagai Thermal Gel, Thermal Compound, heat paste, heat sink paste dan heat sink compound merupakan sejenis cecair bersifat minyak. Thermal Paste kebiasaannya terletak di antara chip dan heatsink.

Fungsi Thermal Paste ;

Menyalurkan panas dari processor ke heatsink disebabkan oleh permukaan processor dan heatsink yang tidak rata sehingga memerlukan penghubung supaya panas haba dapat dikawal dengan baik. 

Ia juga untuk menjamin sistem penyejukan yang efisyen dan optimum sepanjang masa.
Berbalik pada kisah menyelesaikan masalah Cannot Enter Windows Acer Aspire A515-51, masa yang diambil oleh technician untuk service clean dust dan pindahkan HDD kepada SSD 480 GB termasuk installation lebih kurang 3 hingga ke 4 jam.
Tambahan pula, technician juga membuat pengujian (test) terhadap laptop Acer Aspire selepas service clean dust dan pindahkan HDD kepada SSD 480 GB agar tidak berlaku lagi masalah Cannot Enter Windows Acer Aspire A515-51.

Pelanggan kami di kedai repair laptop damansara sangat lega, gembira dan berpuas hati kerana beliau dapat menggunakan laptop Acer Aspire yang sudah service dan upgrade HDD kepada SSD 480 GB dalam keadaan baik-baik saja. 
Beliau juga mengucapkan terima kasih kerana sudah berjaya membantu menyelesaikan masalah Cannot Enter Windows Acer Aspire A515-51
Apabila pelanggan happy, kami di kedai repair laptop damansara turut gembira. 


–>> Anda nak kami bantu menyelesaikan masalah CANNOT ENTER WINDOWS seperti ACER ASPIRE A515-51?

–>> Nak kami diagnose secara PERCUMA?


–>> Tercari-cari KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA?


Anda boleh hubungi OK Computer Solution Petaling Jaya


03-77316761 / 012-3653285


PG43, Perdana Shopping Centre,

Jalan PJU 8/1 
Damansara Perdana
47820 Petaling Jaya, Selangor

– 4 minit dari IKEA

– 5 minit dari MRT Mutiara Damansara
– 3 minit dari tol LDP Damansara
– 2 minit dari tol Penchala Link


Waktu Operasi :


Isnin – Jumaat (10 am – 9 pm)

Sabtu (10 am- 6 pm)OK COMPUTER SOLUTION DAMANSARA

Leave a Reply