Skip to main content
Uncategorized

[SOLVED] CANNOT ON LENOVO Z500 | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA

By November 7, 2019No Comments

Kedai repair laptop Damansara menyelesaikan masalah Cannot ON Lenovo Z500

Artikel ini membincangkan tentang menyelesaikan masalah Cannot ON Lenovo Z500. Pada bulan lalu, seorang pemilik laptop Lenovo Z500 telah datang ke kedai repair laptop Damansara. 

[SOLVED] CANNOT ON LENOVO Z500 | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 1


Semasa beliau tiba di kedai repair laptop Damansara dalam keadaan sedih dan risau akan masalah yang sedang dihadapi oleh laptop miliknya, beliau segera meluahkan apa yang berlaku pada laptop tersebut.

Beliau mengatakan bahawa laptop Lenovo Z500 miliknya itu tiba-tiba sudah tidak boleh dihidupkan (cannot ON) ketika beliau ingin menggunakannya membuat tugasan kerja. 

[SOLVED] CANNOT ON LENOVO Z500 | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 2

[SOLVED] CANNOT ON LENOVO Z500 | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 3


Tambahan pula, beliau berkata baru pertama kali perkara sebegini berlaku selama beberapa tahun penggunaan laptop. Disebabkan oleh masalah itu, beliau berasa sangat sedih dan kecewa kerana tidak dapat menyiapkan tugasan yang perlu dibuat. 

Jadi dengan perasaan yang sedih itu beliau berusaha mencari kedai repair laptop berdekataan sehingga menjumpai kedai repair laptop Damansara atau lebih dikenali sebagai OK Computer Solution Petaling Jaya.

Beliau memilih OK Computer Solution Petaling Jaya kerana sudah banyak artikel yang menarik, respon positif serta testimoni yang baik dan perkhidmatan yang berkualiti dengan tawaran harga yang berpatutan.

[SOLVED] CANNOT ON LENOVO Z500 | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 4


Lebih-lebih lagi, OK Computer Solution Petaling Jaya merupakan ibu kepada 13 cawangan OK Computer Solution yang lain. Ia juga merupakan sebuah syarikat bumiputera yang menyediakan perkhidmatan dan penyelenggaraan komputer riba sehingga berjaya mempunyai cawangan yang lain di seluruh Malaysia.

Setelah mendengar luahan pelanggan, admin menjelaskan sedikit antara punca berlakunya masalah Cannot ON Lenovo Z500 berdasarkan pengalaman masalah Cannot ON sebelumnya.

[SOLVED] CANNOT ON LENOVO Z500 | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 5


Masalah Cannot ON Lenovo Z500 boleh berlaku disebabkan oleh bateri, power adapter, motherboard, water damage, hentakkan yang kuat dan lain-lain.

Dalam pada itu, motherboard merupakan komponen penting bagi sesebuah laptop. Jika ianya rosak, kos untuk repair agak mahal berbanding repair komponen yang lainnya.

[SOLVED] CANNOT ON LENOVO Z500 | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 6


Motherboard yang rosak kebiasaannya berpunca daripada laptop yang tidak pernah service clean dust serta tukar thermal paste sehingga menyebabkan laptop overheating. 

Menggunakan laptop diatas permukaan fabrik juga boleh menyebabkan motherboard rosak kerana ruang pengudaraan air flow telah terhalang sehingga laptop menjadi panas yang melampau (overheating).

Setelah menjelaskan kepada pelanggan, admin memberitahu padanya bahawa technician kami di kedai repair laptop Damansara perlu diagnos terlebih dahulu bagi mengenal pasti masalah sebenar yang dihadapi oleh laptop tersebut. 

Jadi, pelanggan perlu meninggalkan laptop milik mereka buat sementara supaya technician dapat membuat kerja dengan lebih teliti mencari punca masalah Cannot ON Lenovo Z500.


[SOLVED] CANNOT ON LENOVO Z500 | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 7


Oleh yang demikian, tanpa membuang masa admin menceritakan pada technician mengenai masalah Cannot ON Lenovo Z500 tersebut. 
Lalu, technician segera membuat diagnos sehingga mendapati bahawa masalah tersebut berpunca daripada motherboard yang bermasalah. 

Oleh itu, admin terus menghubungi pelanggan tersebut. Kemudian menjelaskan padanya mengenai masalah Cannot ON Lenovo Z500 itu berpunca daripada motherboard yang bermasalah. Kos untuk repair juga jauh lebih murah daripada membeli motherboard atau laptop yang baru. 

Disamping itu, admin turut menawarkan harga yang berpatutan pada beliau termasuklah servis clean dust serta tukar thermal paste secara percuma dan jaminan (warranty) selama 3 bulan. 

Setelah beberapa minit perbualan bersama pelanggan diatas talian, beliau bersetuju untuk proceed repair motherboard. Lalu technician kami di kedai repair laptop Damansara terus menyelesaikan masalah Cannot ON Lenovo Z500 dengan segera. 

Masa yang diambil untuk repair motherboard kebiasaannya bergantung pada tahap serius atau tidak akan masalah tersebut sehingga memerlukan sehingga 3 – 4 jam. 

Berbalik pada kisah menyelesaikan masalah Cannot ON Lenovo Z500, technician di kedai repair laptop Damansara berjaya membantu menyelesaikan masalah pelanggan itu. 

Selepas proses repair, pengujian terhadap laptop telah dilakukan selama beberapa hari agar masalah Cannot ON Lenovo Z500 tidak berulang lagi. 

[SOLVED] CANNOT ON LENOVO Z500 | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 8

[SOLVED] CANNOT ON LENOVO Z500 | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 9


Selain itu, admin turut menasihati pelanggan agar menghantar laptop untuk servis clean dust serta tukar thermal paste 6 bulan atau 1 tahun sekali, tidak makan atau minum semasa menggunakan laptop dan sebagainya bagi mengelakkan daripada perkara yang tidak diingini berlaku tanpa kita jangka.

[SOLVED] CANNOT ON LENOVO Z500 | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 10

[SOLVED] CANNOT ON LENOVO Z500 | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 11


Akhir sekali, setelah semuanya selesai pelanggan kami itu sangat berterima kasih kerana masalah Cannot ON Lenovo Z500 dapat diatasi. Kini beliau dapat menggunakan laptop tersebut bagi meneruskan menyiapkan tugasan kerja yang tertangguh tanpa masalah. 

[SOLVED] CANNOT ON LENOVO Z500 | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA 12


Apabila pelanggan gembira dan berpuas hati, kami di kedai repair laptop Damansara turut gembira dan senang hati. –>> Anda nak kami bantu menyelesaikan masalah CANNOT ON seperti LENOVO Z500?

–>> Nak kami diagnose secara PERCUMA?

–>> Tercari-cari KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA?

Anda boleh hubungi OK Computer Solution Petaling Jaya

03-77316761 / 012-3653285

PG43, Perdana Shopping Centre,
Jalan PJU 8/1 
Damansara Perdana
47820 Petaling Jaya, Selangor

– 4 minit dari IKEA
– 5 minit dari MRT Mutiara Damansara
– 3 minit dari tol LDP Damansara
– 2 minit dari tol Penchala Link


Waktu Operasi :

Isnin – Jumaat (10 am – 9 pm)
Sabtu (10 am- 6 pm)
OK COMPUTER SOLUTION DAMANSARA

Leave a Reply