Skip to main content
search
0
Uncategorized

[SOLVED] MASALAH SKRIN LENOVO G500S | KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA

By November 5, 2019No Comments

Kedai repair laptop Damansara menyelesaikan Masalah Skrin Lenovo G500S rosak/pecah/retak

Artikel ini membincangkan tentang menyelesaikan masalah skrin Lenovo G500S rosak/pecah/retak. Pada minggu lalu, kedai repair laptop Damansara telah didatangi oleh seorang pelanggan yang lebih selesa dipanggil Kak Ina bersama suami dan anaknya.

Semasa Kak Ina tiba di kedai repair laptop Damansara, beliau terus mengeluarkan laptop Lenovo G500S miliknya lalu meluahkan bahawa skrin laptop tersebut sudah rosak/pecah/retak akibat daripada hentakkan kuat. 

Sebelum menghantar laptop ke kedai repair laptop Damansara, beliau tidak perasan akan skrin yang rosak/pecah/retak sehinggalah beliau menghidupkan/menyalakan laptop tersebut semasa ingin menggunakannya membuat tugasan penting.Oleh sebab itu, beliau berasa amat terganggu dan sukar melihat skrin semasa sedang menyiapkan tugasan. Ianya berpunca daripada skrin yang sudah rosak/pecah/retak sehingga boleh memberi tekanan kepada beliau ketika melihat paparan skrin yang tidak begitu jelas. 

Jadi, dengan perasaan yang sedih dan kecewa beliau berusaha melayari google mencari kedai repair laptop yang berhampiran serta mampu membantu beliau menyelesaikan masalah skrin Lenovo G500S rosak/pecah/retak secepat mungkin kerana beliau sangat memerlukan laptop tersebut untuk melanjutkan tugasan kerja yang tertangguh. 

Pada akhirnya, beliau menjumpai laman web kedai repair laptop Damansara atau lebih dikenali sebagai OK Computer Solution Petaling Jaya.Beliau memilih OK Computer Solution Petaling Jaya kerana sudah banyak artikel yang menarik, respon positif serta testimoni yang baik dan perkhidmatan yang berkualiti dengan tawaran harga yang berpatutan.

Tambahan pula, OK Computer Solution Petaling Jaya merupakan ibu kepada 13 cawangan OK Computer Solution yang lain. Ia juga merupakan sebuah syarikat bumiputera yang menyediakan perkhidmatan dan penyelenggaraan komputer riba sehingga berjaya mempunyai cawangan yang lain di seluruh Malaysia.

Setelah mendengar luahan Kak Ina terhadap laptop Lenovo miliknya, admin menjelaskan bahawa terdapat pelbagai sebab/punca berlakunya masalah skrin Lenovo G500S rosak/pecah/retakSkrin sangat sensitif pada benda berat terutamanya apabila anda meletakkan buku atau beg yang berisi barang diatas laptop. Skrin juga boleh rosak/pecah/retak atas kecuaian pengguna yang meletakkan laptop merata tempat dan membawa laptop tanpa beg laptop yang berkualiti.

Disamping itu, benda tajam seperti pen juga boleh merosakkan skrin tanpa kita sedar. Apabila perkara sebegini diambil remeh, risiko untuk skrin rosak/pecah/retak sangatlah besar dan kos untuk menggantikannya juga mahal mengikut saiz skrin.Oleh itu, sebagai pengguna haruslah sentiasa mengambil berat tentang perkara sebegini dengan berhati-hati/berwaspada kerana tidak mustahil walaupun hanya satu kecuaian boleh merugikan diri sendiri kelak.

Dalam pada itu selepas menjelaskan sedikit sebanyak mengenai skrin laptop kepada Kak Ina, beliau bersetuju untuk menukarkan skrin yang sudah rosak/pecah/retak dengan skrin yang baru bagi menyelesaikan masalah skrin Lenovo G500S rosak/pecah/retak itu. 

Kami di kedai repair laptop Damansara juga telah menawarkan harga yang sesuai serta berpatutan mengikut saiz skrin laptop Lenovo G500S iaitu 15.6 inch slim.

Akan tetapi oleh kerana stok skrin 15.6 inch slim Lenovo model G500S di kedai sudah habis, Cik Ina perlu meninggalkan laptop Lenovo miliknya itu untuk tempoh kurang dari 3 hari waktu bekerja.

Setiap skrin laptop mempunyai jangka hayat yang telah ditetapkan bagi sesebuah LCD/LED skrin. Kebiasaannya sekitar 3000 hingga 4000 jam bagi sebuah skrin laptop yang baru serta original.

Apabila sudah sampai jangka hayat, ketika itu berlakunya permulaan skrin menunjukkan tanda-tanda awal untuk rosak. Antaranya, skrin akan menjadi kabur/gelap, berbelang, tidak mengeluarkan gambar (blind screen) dan lain-lain.

Membuka skrin laptop dengan kasar atau ganas juga merupakan punca skrin bermasalah, rosak/pecah/retak dengan mudahnya. Penjagaan skrin sangatlah penting kerana ianya sangat sensitif pada kekerasan, benda tajam dan sebagainya.

Seterusnya, penggunaan laptop dalam jangka masa yang lama tanpa rehat turut boleh menyebabkan skrin bermasalah. Jadi, gunakan fungsi ” Screen Saver ” dan ” Power Management ” agar skrin boleh berehat seketika saat ia tidak digunakan.

Sebaiknya, elakkan daripada penggunaan laptop yang lama agar tiada paksaan untuk laptop dan skrin juga tidak akan berlaku sebarang masalah dalam masa yang singkat.

Berbalik pada kisah menyelesaikan masalah skrin Lenovo G500S rosak/pecah/retak, technician hanya memerlukan masa lebih kurang 1 jam untuk proses penukaran skrin lama kepada skrin yang baru.Selepas itu, pengujian skrin telah dilakukan sehingga masalah skrin Lenovo G500S rosak/pecah/retak dapat diatasi. 

Kini, Kak Ina tidak perlu risau lagi akan masalah skrin Lenovo G500S rosak/pecah/retak kerana kami di kedai repair laptop Damansara sudah membantu beliau sehabis mungkin semampu kami. Admin turut memberikan beberapa tips serta langkah-langkah yang perlu dilakukan oleh Kak Ina agar masalah skrin Lenovo G500S rosak/pecah/retak tidak berlaku lagi dalam jangka masa yang terdekat.Cik Aini mengucapkan ribuan Terima Kasih kerana telah membantu menyelesaikan masalah skrin Lenovo G500S rosak/pecah/retak miliknya. Apabila pelanggan puas hati dan gembira, kami di kedai repair laptop Damansara turut gembira diatas perkhidmatan yang telah kami berikan pada mereka.–>> Anda nak kami bantu menyelesaikan masalah SKRIN seperti LENOVO G500S?

–>> Nak kami diagnose secara PERCUMA?

–>> Tercari-cari KEDAI REPAIR LAPTOP DAMANSARA?

Anda boleh hubungi OK Computer Solution Petaling Jaya

03-77316761 / 012-3653285

PG43, Perdana Shopping Centre,
Jalan PJU 8/1 
Damansara Perdana
47820 Petaling Jaya, Selangor

– 4 minit dari IKEA
– 5 minit dari MRT Mutiara Damansara
– 3 minit dari tol LDP Damansara
– 2 minit dari tol Penchala Link


Waktu Operasi :

Isnin – Jumaat (10 am – 9 pm)
Sabtu (10 am- 6 pm)

OK COMPUTER SOLUTION DAMANSARA


Leave a Reply