Skip to main content
Uncategorized

BAHAYA RADIASI TERHADAP MANUSIA | OK COMPUTER SOLUTION

By October 15, 2019No Comments

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua!


Artikel membincangkan tentang Bahaya Radiasi Terhadap Manusia. Jadi, kali ini OK Computer Solution ingin berkongsi bersama anda mengenai radiasi yang sering disebut oleh masyarakat yang mana mereka tidak begitu memahami akan maksudnya termasuklah punca dan kekurangan radiasi tersebut.

Sebut mengenai radiasi juga, ada dikalangan kita yang masih terdapat tanda tanya di atas kepala mereka memikirkan apa itu radiasi dan mengapa ia sering ditafsirkan Bahaya Radiasi Terhadap Manusia.
Jadi, tanpa membuang masa lagi OK Computer Solution ingin memberi sedikit sebanyak penjelasan yang lebih mendalam mengenai Bahaya Radiasi Terhadap Manusia.
APA ITU RADIASI


Radiasi merupakan satu bentuk tenaga yang bersifat elektromagnet dimana ia berlaku daripada gelombang elektromagnet melalui kelajuan cahaya. 

Terdapat pelbagai jenis radiasi. Antaranya adalah Sinar Ultraviolet (UV) matahari, infrared, gelombang mikro dan gelombang radio. 


Dalam perubatan turut berlakunya radiasi seperti kegunaan x-ray, CT scan, perubatan nuklear, rawatan radioterapi dan sebagainya. 


Setiap doktor yang merawat pesakitnya dapat mengenalpasti jenis sesuatu penyakit yang sedang dihadapi oleh mereka serta rawatan sesuai bagi mencegah penyakit tersebut dengan hanya kuasa radiasi. 

Sebagai contoh, rawatan Radioterapi digunakan untuk membunuh sel-sel kanser.
PUNCA BERLAKUNYA RADIASI 


1. Secara semulajadi

    – Dalam Bumi dan dari Kosmik (Cosmic-Ray)
2. Buatan manusia
    – Dalam bidang perubatan (X-Ray, CT Scan, Perubatan Nuklear dan Radioterapi)

3. Peralatan elektronik
    – Sejenis medan elektromagnetik (Electromagnetic Field atau EMF)

4. Lain-lain
    – Kitaran bahan bakar nuklear


BAHAYA RADIASI TERHADAP ALAT ELEKTRONIK


Sebut sahaja ” Peralatan Elektronik “, sudah tentu ramai juga dikalangan kita yang mengetahui tentangnya. Antara peralatan elektronik yang dimaksudkan adalah Television (TV), Laptop, Komputer dan Telefon Bimbit (Smartphone).

Peralatan ini juga sering digunakan dalam kehidupan seharian terutamanya telefon bimbit yang mana kini sudah menjadi keperluan kepada setiap manusia dimuka bumi. Jadi, tidak hairanlah jika seseorang itu tidak begitu menitikberat akan penggunaan elektronik dengan baik sehingga mengabaikan Bahaya Radiasi Terhadap Manusia kerana mereka hanya berpendapat bahawa telefon bimbit sangat diperlukan dalam kehidupan seharian bagi melakukan tugasan penting di luar rumah mahupun di dalam rumah. Akan tetapi, tanpa mereka sedari peralatan elektronik turut mempunyai radiasi yang bahaya terhadap manusia sehingga mampu menjejaskan kesihatan seseorang itu.Dalam penggunaan elektronik, terdapat juga pelbagai kesalahan yang sering diambil remeh oleh pengguna seperti menggunakan laptop sambil ia diletakkan di atas peha, jarak pandangan dengan peralatan elektronik terlalu dekat dan lain-lain. Kepada pengguna elektronik, tahukah anda bahawa radiasi yang terhasil daripada penggunaan peralatan elektronik seperti laptop dan komputer bakal mengakibatkan seseorang itu terdedah kepada penyakit yang mana kesan tersebut berlaku dalam jangka masa singkat mahupun jangka masa panjang iaitu selepas 15 atau 20 tahun akan datang. Kesan daripada penyakit itu adalah merupakan proses di mana ia berlaku secara berperingkat / bertahap tanpa disedari oleh pengguna bahawa risiko tersebut kemungkinan terjadi sama ada lambat mahupun cepat. Tambahan pula, kebanyakan radiasi dari peralatan elektronik seperti laptop atau komputer berasal daripada komponen iaitu Hard Disk, Memory Card, cahaya skrin dan lain-lain.

KESAN RADIASISetiap individu yang terdedah kepada radiasi akan menerima kesan buruk dalam jangka masa singkat mahupun jangka masa panjang seperti yang telah dibincangkan pada sub-topik di atas. Walau bagaimanapun ia tetap bergantung pada berapa jumlah seseorang itu terdedah kepada radiasi.Pendedahan kepada radiasi, sama ada daripada sumber semulajadi atau buatan manusia, dos tinggi atau rendah pastinya akan ada kesan biologi kepada tubuh manusia.Radiasi menyebabkan pengionan atom à kesan kepada molekul à kesan kepada sel à kesan kepada tisu badan à kesan kepada kepada organ à kesan kepada tubuh badan. Sel yang lebih sensitif akan lebih terkesan daripada pendedahan kepada radiasi. Sel sensitif adalah sel yang membiak atau membahagi dengan kerap dan mempunyai kandungan oksigen yang tinggi. Sel yang jarang membahagi atau membiak dan sel yang rendah mempunyai kandungan oksigen kurang terkesan dengan radiasi.


Sel yang paling sensitif adalah limfosit (sel darah putih) dan sel-sel yang menghasilkan darah manakala sel yang paling kurang sensitif pula ialah sel saraf dan otot.Organ yang paling sensitif ialah organ yang menghasilkan darah diikuti organ pembiakan dan kulit manakala yang kurang sensitif ialah otot dan otak.Sensitifnya organ adalah berdasarkan sensitifnya sel. Sel yang terdedah kepada radiasi sama ada pulih, mati atau bermutasi. Sel yang bermutasi sekiranya terus membahagi atau membiak akan membawa kepada tumor atau kanser.Kesan radiasi adalah berbeza bagi setiap individu berdasarkan faktor-faktor berikut:1. Jumlah dos radiasi 

2. Jenis sel yang terdedah kepada radiasi
3. Jenis Radiasi
4. Usia individu yang terdedah kepada radiasi 
5. Peringkat pembahagian sel kepada radiasi
6. Bahagian badan yang terdedah kepada radiasi
7. Kesihatan individu yang terdedah kepada radiasi
8. Jumlah tisu badan yang terdedah kepada radiasi
9. Tempoh masa terdedah kepada radiasi


*Individu yang menghidap penyakit berjangkit mungkin mengalami kesan yang lebih teruk berbanding individu yang sihat.

Kesan radiasi terbahagi kepada dua:1. Akut – apabila terdedah kepada dos yang tinggi dalam tempoh masa yang singkat.

2. Kronik – apabila terdedah kepada dos yang rendah dalam tempoh masa yang lama. 


*Dos radiasi yang tinggi berupaya membunuh sel manakala dos yang rendah merosakan atau mengubah sel.LD 50/60 ialah Lethal Dose di mana 50% orang yang terdedah kepada dos ini akan mati dalam tempoh 60 hari. 

Pada tahap 100 rad (Radiation Absorbed Dose) ke atas boleh mengakibatkan keguguran rambut, kulit terbakar dan masalah penglihatan.


Kesan radiasi apabila terdedah kepada dos radiasi yang rendah dalam tempoh masa yang lama (kronik);Genetic -> kesan yang dialami oleh anak-anak kepada individu yang terdedah kepada radiasi. Sperma atau ovum yang terdedah kepada radiasi boleh mengalami mutasi.Somatic -> kesan yang dialami oleh individu yang terdedah kepada radiasi. 

Kesan utama: Kanser


In-Utera -> kesan yang dialami oleh bayi dalam kandungan yang terdedah kepada radiasi.

Kesan utama: Bayi dilahirkan tidak sempurna atau cacatRADIASI LAPTOP VS KOMPUTER


  • Laptop
          Seperti yang kita semua faham daripada penerangan di atas mengenai Bahaya Radiasi Terhadap Manusia, laptop merupakan perangkat elektronik yang mengeluarkan sinar radiasi elektromagnetik dan dilengkapi dengan Wi-Fi iaitu jaringan internet tanpa memerlukan kabel untuk menyambungkan ke laptop.
     Di sebalik kemudahan yang ada pada Wi-Fi, terdapat juga beberapa kepercayaan daripada pengguna awam yang menganggap bahawa Wi-Fi turut terdedah kepada kesan negatif terhadap kesihatan.

     Antaranya adalah bahaya yang boleh menyebabkan sakit kepala, gangguan tidur (insomania), mual-mual bagi mereka yang electrosensitive dan sinaran laptop 60% lebih tinggi daripada sinaran komputer akibat gelombang yang dipancarkan serta diterima.


  • Komputer
           Alat elektronik komputer ini ternyata mempunyai radiasi 60% lebih kecil atau kurang daripada sinaran laptop kerana komputer desktop tidak memancarkan/menerima gelombang Wi-Fi.


     Terdapat pelbagai perkara yang boleh kita lakukan dengan komputer seperti melayari internet, menghantar pesanan ringkat e-mail, bermain video game dan lain-lain.

     Akan tetapi, tanpa kita sedari bahawa setiap kali melihat monitor komputer, semakin dekat juga dengan penyakit Rabun Mata.    Jadi, beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk mencegah atau mengurangkan risiko radiasi daripada ia berlaku:

   1. Setiap 30 hingga 50 minit menghadap laptop/komputer, rehatkan mata sekurang-kurangnya 5 minit dengan melihat tumbuhan hijau, langit serta awan yang bergerak perlahan dan apa sahaja gambar atau suasana yang dapat menyegarkan pandangan.


   2. Gunakan monitor LCD (Liquid Crystal Display) dan penapis skrin bagi mengurangkan radiasi komputer.


   3. Sesuaikan tatapan (setting) pada monitor dengan menetapkan cahaya dan kontras mengikut keselesaan tanpa memberi paksaan kuat pada mata.


   4. Sesuaikan kedudukan monitor supaya ia tidak terlalu tinggi juga tidak terlalu rendah sehingga mengganggu pandangan mata serta posisi badan.


*kedudukan ideal untuk monitor adalah pada paras mata


   5. Pastikan jarak antara mata dengan monitor tidak terlalu dekat. Idealnya, 35 cm – 60 cm.
Jadi, sinaran radiasi yang lebih besar adalah laptop/komputer riba walaupun kelebihannya lebih banyak berbanding komputer desktop. 


MENCEGAH RADIASI DARI CAHAYA LAPTOP/KOMPUTER


1. Jarak pandangan
– Tetapkan jarak penglihatan mata dengan skrin monitor dengan betul/tepat.

*Jangan terlalu dekat dan terlalu jauh dengan skrin

2. Cahaya/Brightness laptopBagi mengelakkan kerosakan mata, cuba untuk menyesuaikan lampu pada skrin monitor dengan cahaya yang tidak terlalu sederhana dan tidak terlalu tinggi.

3. Pencahayaan tempat
Mata yang letih boleh dijadikan punca daripada pencahayaan yang tidak baik atau tidak stabil sehingga menyebabkan kerosakan pada mata.
Cuba untuk menyesuaikan lampu bilik di rumah atau di pejabat mengikut keselesaan.

*Elakkan daripada menggunakan cahaya lampu yang terlalu keras atau tinggi kerana kadang ia juga sebenarnya boleh menyebabkan mata kita kelihatan tegang.
*Lebih baik jika menggunakan pencahayaan semulajadi dengan membuka tingkap bilik supaya cahaya di luar boleh masuk ke dalam.

4. Warna dan tulisan

Laraskan warna dan saiz tulisan pada laptop/komputer.
Sekiranya tetapan atau setting tulisan terlalu kecil maka mata akan tegang serta tubuh menjadi lebih cenderung ke arah skrin laptop/komputer.

5. Penglihatan mata
Mata yang letih atau tidak bermaya setelah 2 jam atau lebih menghadap laptop/komputer tanpa henti. Jika mata terlalu letih dan kelihatan seperti lesu, rehatkan mata dan diri sekurang-kurangnya 15 minit.

6. Penggunaan Cermin Mata
Sekiranya mempunyai masalah dengan mata, digalakkan untuk menggunakan cermin mata yang sesuai bagi mengurangkan masalah kesihatan pada mata ketika berada dihadapan skrin laptop/komputer.


Leave a Reply

X