Skip to main content
Uncategorized

[SOLVED] ASUS DESKTOP PC CUSTOM CANNOT ON | REPAIR DESKTOP CHERAS

By April 15, 2019No Comments

Kedai Repair Laptop Cheras menyelesaikan masalah Asus Desktop PC Custom Cannot ON


Artikel ini membincangkan tentang menyelesaikan masalah Asus Desktop PC Custom Cannot ON. Pada bulan March yang lalu, seorang pelanggan yang bekerjaya iaitu Encik Jazlan telah datang ke kedai repair desktop Cheras bersama Desktop PC Custom miliknya.


[SOLVED] ASUS DESKTOP PC CUSTOM CANNOT ON | REPAIR DESKTOP CHERAS 1Semasa beliau tiba di kedai repair desktop Cheras sekitar jam 4 petang, Admin terus bertanya pada beliau masalah apa yang sedang dihadapi oleh PC miliknya itu. 
Lalu, beliau meluahkan bahawa PC tersebut sudah tidak boleh digunakan seolah-olah ianya telah rosak. 


Encik Jazlan berkata perkara ini berlaku selepas beberapa hari penggunaan PC dengan kerap dalam jangka masa yang panjang. Katanya, sebelum ini tiada apa-apa kerosakan walaupun ia digunakan dalam waktu yang berpanjangan akan tetapi selepas beberapa hari sebelum menghantarnya ke kedai repair desktop Cheras, telah berlakunya auto shutdown yang menyebabkan beliau berasa sangat terkejut kerana ia berlaku secara tiba-tiba ketika sedang menggunakannya. 


Tambahan pula, beliau sangat memerlukan PC tersebut bagi menyiapkan tugasan kerja hariannya. Jadi dengan perasaan yang sedih dan kecewa kerana tidak dapat menggunakan PC miliknya seperti biasa, beliau bertanya pada rakan karib mengenai masalah PC yang sudah tidak boleh dihidupkan lalu rakannya mencadangkan padanya untuk menghantar PC bermasalah itu ke kedai repair desktop Cheras yang tidak jauh dari tempat mereka iaitu Sunway Velocity. 


Kedai repair desktop Cheras pula terletak di 1 Shamelin Shopping Mall, Taman Perkasa Cheras. Rakannya mencadangkan kedai repair desktop Cheras atau lebih dikenali sebagai OK Computer Solution Kuala Lumpur kerana rakannya juga pernah mendapatkan perkhidmatan dari technician di kedai repair tersebut. 


Disamping itu, sudah banyak testimoni yang positif serta terbaik yang membuktikan bahawa kedai tersebut trusted termasuklah perkhidmatan dan tawaran harga yang berpatutan.
OK Computer Solution merupakan syarikat bumi putera yang menyediakan perkhidmatan serta penyelenggaraan komputer riba / desktop dan sebagainya sehingga sudah berjaya mempunyai 13 cawangan di seluruh Malaysia. 


Tanpa membuang masa lagi, Encik Jazlan bersama rakannya terus menuju ke kedai repair desktop Cheras bagi meminta bantuan menyelesaikan masalah Asus Desktop PC Custom Cannot ON


Setelah mendengar luahan pelanggan itu tadi, Admin memberitahu pada Encik Jazlan bahawa kemungkinan masalah PC Cannot ON berpunca daripada masalah Power Supply, Motherboard atau komponen yang lainnya. 
Jadi, Admin meminta Encik Jazlan untuk meninggalkan PC miliknya buat sementara supaya technician boleh diagnose dan kenal pasti masalah yang menjadi punca PC sudah tidak boleh dihidupkan lagi. 


Dalam pada itu, Admin segera memberitahu technician masalah yang sedang dihadapi oleh Desktop PC milik Encik Jazlan dan seperti biasanya technician melakukan diagnose terhadap PC tersebut sehingga didapati bahawa Asus Desktop PC Custom Cannot ON berpunca daripada masalah Power Supply yang sudah rosak. 


Proses diagnose Desktop PC ;


[SOLVED] ASUS DESKTOP PC CUSTOM CANNOT ON | REPAIR DESKTOP CHERAS 2

[SOLVED] ASUS DESKTOP PC CUSTOM CANNOT ON | REPAIR DESKTOP CHERAS 3
[SOLVED] ASUS DESKTOP PC CUSTOM CANNOT ON | REPAIR DESKTOP CHERAS 4

[SOLVED] ASUS DESKTOP PC CUSTOM CANNOT ON | REPAIR DESKTOP CHERAS 5

[SOLVED] ASUS DESKTOP PC CUSTOM CANNOT ON | REPAIR DESKTOP CHERAS 6

[SOLVED] ASUS DESKTOP PC CUSTOM CANNOT ON | REPAIR DESKTOP CHERAS 7
[SOLVED] ASUS DESKTOP PC CUSTOM CANNOT ON | REPAIR DESKTOP CHERAS 8

[SOLVED] ASUS DESKTOP PC CUSTOM CANNOT ON | REPAIR DESKTOP CHERAS 9Oleh itu, Admin segera menghubungi Encik Jazlan dengan memberitahu punca PC miliknya tidak boleh dihidupkan kerana power supply yang sudah rosak lalu mencadangkan padanya untuk menukar power supply yang baru bersama tawaran harga yang berpatutan serta barangan yang berkualiti agar masalah Asus Desktop PC Custom Cannot ON dapat diatasi dengan segera. 


Selepas beberapa minit perbualan bersama Encik Jazlan, beliau akhirnya bersetuju untuk menukar power supply yang baru agar PC miliknya itu dapat berfungsi dengan baik justeru beliau dapat menggunakan PC untuk menyiapkan tugasan kerja harian di pejabat.


Jadi, technician segera mendapatkan stok power supply untuk PC milik Encik Jazlan agar masalah Asus Desktop PC Custom Cannot ON sudah tidak berlaku lagi selepas penukaran power supply yang baru. 


[SOLVED] ASUS DESKTOP PC CUSTOM CANNOT ON | REPAIR DESKTOP CHERAS 10

[SOLVED] ASUS DESKTOP PC CUSTOM CANNOT ON | REPAIR DESKTOP CHERAS 11

Proses penukaran Power Supply ;


[SOLVED] ASUS DESKTOP PC CUSTOM CANNOT ON | REPAIR DESKTOP CHERAS 12

[SOLVED] ASUS DESKTOP PC CUSTOM CANNOT ON | REPAIR DESKTOP CHERAS 13
[SOLVED] ASUS DESKTOP PC CUSTOM CANNOT ON | REPAIR DESKTOP CHERAS 14

[SOLVED] ASUS DESKTOP PC CUSTOM CANNOT ON | REPAIR DESKTOP CHERAS 15

[SOLVED] ASUS DESKTOP PC CUSTOM CANNOT ON | REPAIR DESKTOP CHERAS 16

[SOLVED] ASUS DESKTOP PC CUSTOM CANNOT ON | REPAIR DESKTOP CHERAS 17

[SOLVED] ASUS DESKTOP PC CUSTOM CANNOT ON | REPAIR DESKTOP CHERAS 18Komputer / Laptop / Macbook / Desktop kini menjadi perkara wajib pada manusia untuk menyelesaikan beberapa kerja tertentu. Walau bagaimanapun, masalah kerosakan memang tidak dapat dielakkan terutamanya ketika ia telah digunakan dalam jangka masa yang lama. 


Power Supply Unit (PSU)

Fungsi Power Supply ialah menukarkan jenis kuasa elektrik dari soket dinding iaitu arus ulang alik kepada jenis yang diguna pakai oleh litar-litar di dalam komputer.Power Supply memainkan peranannya dengan menukar Kuasa AC kepada DC.Contohnya 220/230 AC kepada arus kecil ke dalam komputer 12v( Dc)

Selalunya pelbagai sebab Komputer (CPU / PC) tidak dapat ON antaranya ialah kerosakan pada Power Supply.Tanda – tanda power supply rosak ;


 1. Komputer tidak boleh dihidupkan lagi (cannot ON)
 2. Kipas power supply tidak berpusing semasa komputer dihidupkan
 3. Lampu komputer tidak menyala
 4. Komputer dapat dihidupkan, tapi berhenti sampai setting BIOS
 5. Komputer sering mati/restart sendiri
 6. Prestasi komputer perlahan

Kerosakan lain yang menyebabkan PC Cannot ON ;

1. RAM (Random Access Memory)

Apabila RAM ini tidak berfungsi BIOS (Basic Input OutPut System) pada motherboard, ia akan mengeluarkan isyarat bunyi seperti Beep..beep bermakna RAM sudah tidak berfungsi ataupun sudah rosak.

2. PSU (Power Supply)

Tidak dapat ON kan komputer disebabkan masalah pada power supply pada PC. Cara paling berkesan untuk mengesan kerosakannya ialah melihat FAN (kipas pada power supply) samada berfungsi atau tidak.

3. CPU (Processor)

Kerosakan pada Processor juga merupakan salah satu punca kerana Processor adalah element yang penting dalam CPU (komputer).

Penjagaan Desktop PC ;

Sesebuah PC hendaklah dijaga dengan baik pada perkakasan (hardware) mahupun perisian (software) bagi memastikan ianya sentiasa berada dalam keadaan elok / sempurna tanpa sebarang masalah apa pun. Pemeriksaan hendaklah dibuat sekurang-kurangnya 1 tahun sekali untuk servis clean dust.

Tujuan :
 • Untuk memanjangkan jangka hayat PC
 • Memastikan PC sentiasa dalam keadaan baik
 • Memastikan hard disk PC tidak dimasuki VIRUS 
Tips penjagaan PC : 

– Jangan sesekali matikan PC dengan menutup plug eletrik. Pastikan ditutup dahulu
kecuali terpaksa (ketika tergantung dan tidak boleh ditutup)
– Jangan matikan PC ketika sedang boot (mula-mula untuk masuk windows)
ataupun reset

– Sentiasa melakukan service clean dust terhadap PC setiap 6 bulan atau setahun sekali.
Habuk yang banyak boleh mengurangkan pengaliran udara menyebabkan kepanasan.

Berbalik pada kisah menyelesaikan masalah Asus Desktop PC Custom Cannot ON, technician berjaya menukar power supply yang lama kepada power supply yang baru sehingga PC milik Encik Jazlan bernyala / berfungsi dengan sempurna sehingga kelihatan seperti PC yang baru. 


Kini, tiada apa lagi masalah yang perlu dirisaukan / dibimbangkan kerana PC yang mana pada mulanya tidak boleh dihidupkan sudah boleh digunakan seperti biasa bagi menyiapkan tugasan kerja harian Encik Jazlan. 
[SOLVED] ASUS DESKTOP PC CUSTOM CANNOT ON | REPAIR DESKTOP CHERAS 19


Encik Jazlan berasa sangat gembira dan teruja ketika melihat PC Custom miliknya itu sudah berfungsi seperti sedia kala. 


Beliau juga berasa sangat lega kerana masalah PC Cannot ON hanyalah disebabkan oleh power supply tanpa melibatkan kerosakan yang lainnya. 


Apabila PC sudah bernyala dan berfungsi dengan baik, dapatlah Encik Jazlan menggunakannya sebagai tugasan kerja harian di pejabat dengan senang hati. 
[SOLVED] ASUS DESKTOP PC CUSTOM CANNOT ON | REPAIR DESKTOP CHERAS 20

[SOLVED] ASUS DESKTOP PC CUSTOM CANNOT ON | REPAIR DESKTOP CHERAS 21


Technician turut memberi nasihat dan guide kepada Encik Jazlan agar kerosakan pada PC miliknya tidak berlaku dalam jangka masa yang singkat. Apabila pelanggan puas hati, kami di kedai repair desktop Cheras juga merasakan perkara yang sama. 

–>>Anda nak kami bantu menyelesaikan masalah PC CANNOT ON seperti Asus Desktop?


–>>Anda nak kami bantu Service Clean Dust serta tukar Thermal Paste?


–>>Nak kami diagnose secara PERCUMA?


–>>Tercari-cari KEDAI REPAIR DESKTOP CHERAS?
Anda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur:-
03-9202 2947 / 017-641 7084 
Lokasi OKCS Kuala Lumpur:-


 • 2 minit dari Kolej Universiti Poly-Tech Mara Taman Shamelin
 • 3 minit dari LRT Pandan Jaya
 • 5 minit dari Sunway Velocity Mall
 • 10 minit dari Pantai Hospital Ampang
 • 11 minit dari MyTown Shopping Mall
 • 12 minit dari Plaza Low Yat
 • 13 minit dari Tesco Extra Ampang
 • 20 minit dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS)
OKCS KL


Leave a Reply