Skip to main content
search
0
Uncategorized

[SOLVED] SERVICE & PASANG SSD LAPTOP HP | REPAIR LAPTOP CHERAS

By April 11, 2019No Comments

Kedai Repair Laptop Cheras bantu Service & Pasang SSD Laptop HP 15-D009TX


Artikel ini membincangkan tentang Service & Pasang SSD Laptop HP 15-D009TX. Pada 2 minggu yang lalu, seorang pelanggan yang selasa dipanggil Cik Hazmil telah datang ke kedai repair laptop Cheras bersama Laptop HP miliknya. Cik Hazmil merupakan seorang photographer yang bekerjaya sehingga ke hari ini.


Pelanggan OKCS KLSemasa beliau tiba di kedai repair laptop Cheras, beliau terus memberitahu keinginan beliau untuk meminta bantuan untuk Service & Pasang SSD Laptop HP 15-D009TX oleh kerana laptop tersebut sudah kelihatan sangat berhabuk,kotor dan tidak selesa semasa menggunakannya. 


Tambahan pula, beliau berhasrat untuk menukarkan HDD kepada SSD lalu menjadikan HDD sebagai external Hard disk adalah kerana sebagai seorang photographer beliau memerlukan ruang kapasiti yang besar. 


Jadi, beliau menghubungi rakan baiknya iaitu Encik Zakwan sebagai Manager di kedai repair laptop Cheras atau lebih dikenali sebagai OK Computer Solution Kuala Lumpur bertujuan meminta techniciannya untuk bantu Service & Pasang SSD Laptop HP 15-D009TX


Sebelum ini, Cik Hazmil pernah berurusan dengan ibu pejabat OK Computer Solution yang bertempat di Damansara Perdana oleh kerana ia tidak jauh dari tempat tinggal Cik Hazmil. 


Akan tetapi oleh kerana kepercayaannya yang tinggi terhadap OK Computer Solution dan Encik Zakwan sebagai rakan baik, beliau sanggup menuju ke OK Computer Solution cawangan Cheras/Kuala Lumpur bagi mendapatkan perkhidmatan Service & Pasang SSD Laptop HP 15-D009TX miliknya.


Cik Hazmil membuat keputusan untuk memilih OK Computer Solution bagi meminta bantuan Service & Pasang SSD Laptop HP 15-D009TX miliknya oleh kerana di kedai repair laptop Cheras sudah banyak testimoni yang positif serta terbaik yang membuktikan bahawa kedai tersebut trusted termasuklah perkhidmatan dan tawaran harga yang berpatutan.


Di samping itu juga, OK Computer Solution merupakan syarikat bumi putera yang menyediakan perkhidmatan dan penyelenggaraan komputer riba sehingga sudah berjaya mempunyai 13 cawangan di seluruh Malaysia. 


Tambahan pula, beliau pernah berurusan untuk pertama kalinya dan berasa sangat puas hati atas perkhidmatan yang telah diberikan padanya sebagai seorang pelanggan yang sedang menghadapi masalah dengan Laptop beserta layanan dan guide yang bagus dari staf OK Computer Solution.


Jadi, tanpa membuang masa lagi technician terus mendapatkan stok untuk SSD 120GB Kingston bagi Laptop HP 15-D009TX milik Cik Hazmil. 


Setelah itu, proses Service & Pasang SSD Laptop HP 15-D009TX dilakukan dengan segera atas permintaan pelanggan tersebut. 


Proses diagnose Laptop

Proses Service
Proses pembukaan skru Laptop HP
Keadaan dalam Laptop HP APA ITU SSD?
Image result for ssd kingstonSolid State Drive (SSD) merupakan salah satu komponen (hardware) sebagai penyokong laptop yang menyediakan ruang untuk menyimpan data atau output dari proses data yang dilakukan oleh komputer dan manusia sama seperti hard disk (HDD).

Ia bersifat kekal menyimpan data walaupun laptop terpadam atau tidak dihidupkan, data-data yang ada dalamnya juga akan tetap ada melainkan ia dihapuskan secara manual.

Upgrade Hard Disk (HDD) kepada Solid State Drive (SSD). SSD adalah upgrade yang sangat berpatutan dan boleh dilakukan tanpa sebarang halangan atau ragu-ragu. 

Apabila seseorang itu Upgrade Hard Disk HDD kepada SSD, 
terdapat banyak perubahan performance berbanding Hard Disk yang biasanya. Image result for ssd vs hdd1. Boot untuk masuk ke Windows lebih pantas dengan hanya beberapa saat berbanding HDD
2. Masa yang diambil untuk SSD buka atau transfer fail/dokumen/software lebih baik dan laju berbanding HDD 
3. SSD Format drive dengan lebih cepat daripada HHDKELEBIHAN SSD:

Related image
1. Lebih tahan lama untuk menyimpan suatu data
2. Lebih tahan lasak berbanding HDD 

(Jika laptop terjatuh atau terhentak, risiko untuk SSD rosak sangat lah tipis dan kemungkinan mustahil)
3. Penggunaan SSD sangat menjimatkan bateri laptop
4. Tiada bunyi bising yang terhasil berbanding HDD
5. 10x ganda lebih laju berbanding HDD
6. Saiz yang lebih kecil dan ringan


Oleh itu, kebanyakkan kedai akan memberikan jaminan waranti selama 3 tahun dan keatas bagi Solid State Drive (SSD) yang dibeli.Proses pemasangan Solid State Drive (SSD)

APA YANG PELANGGAN DAPAT DARIPADA SERVICE LAPTOP

 • Buang habuk pada Laptop luar dan dalaman
 • Tukar Thermal Paste
 • Sudah tidak panas/overheating
 • Sudah tidak berbunyi
 • Dapat mengelakkan daripada komponen yang lain rosak
Kipas Laptop yang penuh dengan habuk


Thermal Paste ; 


[SOLVED] SERVICE LAPTOP ACER ASPIRE 5745G | REPAIR LAPTOP CHERAS 2
Thermal Paste / Thermal Compound

Thermal Paste atau dikenali sebagai Thermal Gel, Thermal Compound, heat paste, heat sink paste dan heat sink compound merupakan sejenis cecair bersifat minyak. Thermal Paste kebiasaannya terletak di antara chip dan heatsink.


Fungsi Thermal Paste ;
Menyalurkan panas dari processor ke heatsink disebabkan oleh permukaan processor dan heatsink yang tidak rata sehingga memerlukan penghubung supaya panas haba dapat dikawal dengan baik. 


Ia juga untuk menjamin sistem penyejukan yang efisyen dan optimum sepanjang masa.


Keadaan thermal paste yang sudah kering

Sisa thermal paste yang sudah dibersihkan


Oleh itu, sebagai pengguna Laptop haruslah sentiasa memastikan agar tiada habuk yang berkumpul pada Laptop sehingga berlakunya overheating dan kerosakkan padanya. Justeru itu, service clean dust perlu dilakukan 6 bulan atau satu tahun sekali.


Berbalik pada kisah Cik Hazmil yang meminta bantuan Service & Pasang SSD Laptop HP 15-D009TX, technician hanya memerlukan masa lebih kurang dari 2 jam sahaja untuk melakukan proses Service clean dust serta tukar thermal paste dan pemasangan SSD Laptop HP termasuklah install windows dan masukkan basic software.


Selepas itu, technician membuat pengujian terhadap Laptop HP agar tiada sebarang masalah apabila Cik Hazmil sudah menerimanya. 
Setelah semuanya dalam keadaan baik, Admin terus menghubungi Cik Hazmil dengan memaklumkan bahawa technician sudah siap Service & Pasang SSD Laptop HP 15-D009TX lalu membuat pengujian (Testing&Quality Control) terhadap laptop tersebut.


Cik Hazmil sangat gembira dan berterima kasih atas bantuan serta perkhidmatan baik yang telah diberikan padanya. 
Beliau juga semakin mempercayai OK Computer Solution kerana sering membantu menyelesaikan masalah beliau dengan ikhlas serta jujur bersama kualiti yang bagus. 
Apabila pelanggan begitu berpuas hati dan yakin terhadap OK Computer Solution, kami di kedai repair laptop Cheras turut merasakan kesenangan di hati.


Pelanggan bersama Manager OKCS KL–>>Anda nak kami bantu Pemasangan SSD seperti LAPTOP HP?


–>>Anda nak kami bantu Service Clean Dust serta tukar Thermal Paste?


–>>Nak kami diagnose secara PERCUMA?


–>>Tercari-cari KEDAI REPAIR LAPTOP CHERAS?
Anda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur:-
03-9202 2947 / 017-641 7084 
Lokasi OKCS Kuala Lumpur:-


 • 2 minit dari Kolej Universiti Poly-Tech Mara Taman Shamelin
 • 3 minit dari LRT Pandan Jaya
 • 5 minit dari Sunway Velocity Mall
 • 10 minit dari Pantai Hospital Ampang
 • 11 minit dari MyTown Shopping Mall
 • 12 minit dari Plaza Low Yat
 • 13 minit dari Tesco Extra Ampang
 • 20 minit dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS)
OKCS KL

Leave a Reply