Skip to main content
search
0
Uncategorized

[SOLVED] SERVICE LAPTOP ACER ASPIRE 5745G | REPAIR LAPTOP CHERAS

By April 1, 2019No Comments

Kedai Repair Laptop Cheras bantu Service Laptop Acer Aspire 5745G


Artikel ini membincangkan tentang bantu Service Laptop Acer Aspire 5745G. Pada bulan lalu, seorang pelanggan telah datang ke kedai repair laptop Cheras bersama laptop Acer miliknya.[SOLVED] SERVICE LAPTOP ACER ASPIRE 5745G | REPAIR LAPTOP CHERAS 1
Acer Aspire 5745GSemasa beliau tiba di kedai repair laptop Cheras, Admin terus bertanya padanya masalah yang sedang dihadapi oleh laptop Acer miliknya itu. Lalu, beliau terus meluahkan bahawa laptop beliau sering slow yang menyebabkan beliau menjadi tertekan sehingga mahu melepaskan amarah nya pada laptop. 

Beliau juga meluahkan bahawa laptop itu selalu panas yang melampau ketika baru lebih kurang 1 jam penggunaan. 


Oleh sebab itu, beliau berasa sangat bimbang dengan keadaan laptop miliknya lalu terus mencari kedai repair laptop yang berhampiran dengannya ketika itu sehingga menjumpai kedai repair laptop Cheras di dalam sebuah mall iaitu 1 Shamelin Shopping Mall, Cheras. Beliau berasa sangat lega kerana dengan secara kebetulan selepas lunch di area Shopping Mall itu, tiba-tiba boleh terjumpa kedai repair laptop Cheras atau lebih dikenali sebagai OK Computer Solution Kuala Lumpur.Setelah mendengar luahan pelanggan kami itu, Admin terus mencadangkan pada beliau untuk lakukan Service Laptop Acer Aspire 5745G agar masalah laptop yang panas melampau dapat diatasi dengan segera. Justeru itu, pelanggan kami juga berkata selama bertahun-tahun penggunaan laptop beliau tidak pernah menghantar laptop miliknya untuk lakukan service clean dust. Oleh itu, secara langsung Admin serba sedikit menerang pada pelanggan di kedai repair laptop Cheras mengenai apa itu service, kelebihan service termasuklah sebab perlunya lakukan Service Laptop Acer Aspire 5745G.APA YANG PELANGGAN DAPAT DARIPADA SERVICE LAPTOP

 • Buang habuk pada Laptop luar dan dalaman
 • Tukar Thermal Paste
 • Sudah tidak panas/overheating
 • Sudah tidak berbunyi
 • Dapat mengelakkan daripada komponen yang lain rosak

Thermal Paste ; 


[SOLVED] SERVICE LAPTOP ACER ASPIRE 5745G | REPAIR LAPTOP CHERAS 2
Thermal Paste / Thermal Compound
Thermal Paste atau dikenali sebagai Thermal Gel, Thermal Compound, heat paste, heat sink paste dan heat sink compound merupakan sejenis cecair bersifat minyak. Thermal Paste kebiasaannya terletak di antara chip dan heatsink.
Fungsi Thermal Paste ;

Menyalurkan panas dari processor ke heatsink disebabkan oleh permukaan processor dan heatsink yang tidak rata sehingga memerlukan penghubung supaya panas haba dapat dikawal dengan baik. 


Ia juga untuk menjamin sistem penyejukan yang efisyen dan optimum sepanjang masa.Oleh itu, sebagai pengguna Laptop haruslah sentiasa memastikan agar tiada habuk yang berkumpul pada Laptop sehingga berlakunya overheating dan kerosakkan padanya. Justeru itu, service clean dust perlu dilakukan 6 bulan atau satu tahun sekali.


Selepas mendengar penjelasan/penerangan dari Admin mengenai service clean dust serta tukar thermal paste, pelanggan kami di kedai repair laptop Cheras itu setuju untuk melakukan Service Laptop Acer Aspire 5745G bagi menyelesaikan masalah panas yang melampau pada laptop.Jadi, kami meminta pelanggan untuk meninggalkan laptop beliau oleh kerana kami perlu mengikut queue laptop yang lainnya sebelum melaksanakan proses Service Laptop Acer Aspire 5745G miliknya itu. Tambahan pula, technician memerlukan masa untuk diagnose masalah Laptop Acer yang slow itu dengan memeriksa keadaan Hard Disk dan sebagainya. Selepas selesai berurusan bersama pelanggan, Admin segera memberitahu pelanggan tentang masalah Laptop Acer Aspire tersebut termasuklah Service Laptop Acer Aspire 5745G.


Oleh itu setelah selesai kerja yang lainnya, technician melakukan diagnose terhadap Laptop Acer Aspire yang slow dan didapati bahawa hardisk sudah hampir corrupt akan tetapi masih boleh diselamatkan dengan melakukan Format & Backup terhadap laptop tersebut. 


[SOLVED] SERVICE LAPTOP ACER ASPIRE 5745G | REPAIR LAPTOP CHERAS 3
Proses diagnose Laptop AcerJadi, Admin segera menghubungi pelanggan di kedai repair laptop Cheras dengan menceritakan masalah laptop Acer Aspire yang slow lalu mencadangkan padanya untuk lakukan Format & Backup agar masalah laptop yang slow dapat diatasi segera. 


Pelanggan pula, bersetuju untuk lakukan Format clean sahaja tanpa apa-apa backup termasuklah Service Laptop Acer Aspire 5745G dengan tawaran harga yang berpatutan serta berbaloi.


Technician segera untuk Service Laptop Acer Aspire 5745G sehingga masalah laptop panas tidak berlaku lagi. Kemudian, proses Format dilakukan hingga selesai lalu memasukkan semula Windows Version bersama Basic Software yang lainnya. 


[SOLVED] SERVICE LAPTOP ACER ASPIRE 5745G | REPAIR LAPTOP CHERAS 4
Keadaan Laptop Acer sebelum service

[SOLVED] SERVICE LAPTOP ACER ASPIRE 5745G | REPAIR LAPTOP CHERAS 5
Thermal Paste yang sudah kering
[SOLVED] SERVICE LAPTOP ACER ASPIRE 5745G | REPAIR LAPTOP CHERAS 6
Proses pembersihan motherboard

[SOLVED] SERVICE LAPTOP ACER ASPIRE 5745G | REPAIR LAPTOP CHERAS 7
Proses pembersihan motherboard

[SOLVED] SERVICE LAPTOP ACER ASPIRE 5745G | REPAIR LAPTOP CHERAS 8
Proses pembersihan sisa Thermal Paste

[SOLVED] SERVICE LAPTOP ACER ASPIRE 5745G | REPAIR LAPTOP CHERAS 9
Meletakkan Thermal Paste yang baru

[SOLVED] SERVICE LAPTOP ACER ASPIRE 5745G | REPAIR LAPTOP CHERAS 10
Keadaan selepas service laptop AcerBerbalik pada kisah bantu Service Laptop Acer Aspire 5746G, kini masalah laptop Acer yang mana pada mulanya slow dan panas melampau ketika digunakan sudah tiada lagi masalah yang berlaku selepas beberapa kali running&testing laptop. 


Jadi, kami terus menghubungi pelanggan itu untuk memberitahu bahawa Laptopnya boleh diambil semula justeru sudah selesai Format dan Service Laptop Acer Aspire 5745G sehingga tiada lagi masalah.


Pelanggan berasa sangat berpuas hati, gembira dan lega kerana technician di kedai repair laptop Cheras telah bantu menyelesaikan masalah laptopnya yang slow dan melakukan Service Laptop dengan baik.


[SOLVED] SERVICE LAPTOP ACER ASPIRE 5745G | REPAIR LAPTOP CHERAS 11
Pengujian terhadap laptop Acer Aspire bersama pelangganApabila pelanggan puas hati, kami di kedai repair Laptop Cheras juga turut puas hati atas perkhidmatan yang telah kami berikan pada mereka.–>>Anda nak kami bantu Service Clean Dust serta tukar Thermal Paste?–>>Nak kami diagnose secara PERCUMA?–>>Tercari-cari KEDAI REPAIR LAPTOP CHERAS?
Baca: Format Laptop HP
Anda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur:-
03-9202 2947 / 017-641 7084 
Lokasi OKCS Kuala Lumpur:-


 • 2 minit dari Kolej Universiti Poly-Tech Mara Taman Shamelin
 • 3 minit dari LRT Pandan Jaya
 • 5 minit dari Sunway Velocity Mall
 • 10 minit dari Pantai Hospital Ampang
 • 11 minit dari MyTown Shopping Mall
 • 12 minit dari Plaza Low Yat
 • 13 minit dari Tesco Extra Ampang
 • 20 minit dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS)
OKCS KL

Leave a Reply