Skip to main content
search
0
Uncategorized

[SOLVED] MASALAH OPERATING SYSTEM (OS) iMAC | REPAIR LAPTOP CHERAS

By March 15, 2019No Comments

Kedai Repair Laptop Cheras menyelesaikan masalah Operating System (OS) iMac

Artikel ini membincangkan tentang menyelesaikan masalah Operating System (OS) iMac


Pada minggu lalu, kedai repair laptop Cheras telah didatangi oleh dua orang pelanggan bersama sebuah iMac milik sebuah syarikat di tempat mereka bekerja iaitu Faridism Production.


[SOLVED] MASALAH OPERATING SYSTEM (OS) iMAC | REPAIR LAPTOP CHERAS 1
iMac pelanggan 

Sebelum beliau tiba di kedai repair laptop Cheras, beliau telah menghubungi Encik Zakwan yang merupakan Manager OK Computer Solution Kuala Lumpur terlebih dahulu dengan menceritakan masalah yang sedang dihadapi oleh iMac tersebut. 


Semasa beliau menghidupkan iMac untuk membuat tugasan seperti biasa di Faridism Production, tiba-tiba terdapat masalah pada iMac tersebut yang dipercayai masalah tersebut berpunca daripada Operating System (OS) sudah corrupt dan perlu dikemaskini. 


Oleh itu dengan perasaan yang amat kecewa dan sedih kerana tidak dapat menggunakan iMac sebagai keutamaan harian di tempat kerja, 


beliau segera melayari internet mencari kedai repair laptop yang dipercayai serta jujur dan semestinya tidak jauh dari syarikat Faridism Production yang bertempat di Jalan Mahkota Maluri Kuala Lumpur sehingga menjumpai website OK Computer Solution Kuala Lumpur. 


Jadi tanpa membuang masa lagi beliau bersama rakannya terus menuju ke kedai repair laptop Cheras dengan meminta technician untuk periksa keadaan iMac tersebut bagi menyelesaikan masalah Operating System (OS) iMac.


Setelah mendengar luahan beliau, technician di kedai repair laptop Cheras segera membuat diagnos terhadap iMac dengan memeriksa keadaan hard disk terlebih dahulu sehingga menjumpai puncanya adalah disebabkan oleh OS.


OS yang sudah corrupt dan perlu melakukan backup format untuk menyelamatkan segala data-data penting agar masalah Operating System (OS) iMac dapat diatasi. 


[SOLVED] MASALAH OPERATING SYSTEM (OS) iMAC | REPAIR LAPTOP CHERAS 2
Proses diagnose iMacJusteru itu sebelum meneruskan proses format menyelesaikan masalah Operating System (OS) iMac, kami telah mendapat persetujuan pelanggan lalu beliau mengatakan bahawa hanya mahu meminta bantuan untuk format tanpa sebarang backup oleh kerana tiada data yang terlalu penting didalam iMac tersebut. 


Tambahan pula, pelanggan juga meminta untuk memasukkan Software Adobe Photoshop kerana beliau sangat memerlukan Software tersebut untuk kegunaan di Faridism Production. 


[SOLVED] MASALAH OPERATING SYSTEM (OS) iMAC | REPAIR LAPTOP CHERAS 3
Proses format iMacMasalah OS boleh berlaku berpunca dari Hard disk yang failure sehingga menyebabkan iMac/Macbook/Laptop tidak dapat detect boot drive. 


Ia juga boleh menjadi punca berlakunya crash ketika membuka sesetengah fail dan kualiti hard disk yang sudah kurang bagus akibat kepanasan tidak pernah service, kerap terdedah kepada virus dan sebagainya. 


[SOLVED] MASALAH OPERATING SYSTEM (OS) iMAC | REPAIR LAPTOP CHERAS 4
Proses Copying Software Mac
[SOLVED] MASALAH OPERATING SYSTEM (OS) iMAC | REPAIR LAPTOP CHERAS 5
Proses memasukkan semula OS pada iMacBerbalik pada kisah menyelesaikan masalah Operating System (OS) iMac, selepas technician melakukan proses format terhadap iMac itu sudah tiada lagi masalah yang berlaku dan ianya berfungsi dengan baik seperti biasa. 


Pelanggan juga berasa lega dan berpuas hati kerana masalah OS dapat diselesaikan dengan secepat mungkin. 


Jadi, beliau dan rakannya yang lain di Faridism Production dapat menggunakan iMac untuk membuat tugasan kerja tanpa sebarang masalah lagi. 


[SOLVED] MASALAH OPERATING SYSTEM (OS) iMAC | REPAIR LAPTOP CHERAS 6
Keadaan iMac selepas selesai format Apabila pelanggan gembira, kami di kedai repair laptop Cheras turut gembira diatas perkhidmatan yang telah kami berikan pada pelanggan. 


[SOLVED] MASALAH OPERATING SYSTEM (OS) iMAC | REPAIR LAPTOP CHERAS 7
Pelanggan membuat pengujian terhadap iMac
[SOLVED] MASALAH OPERATING SYSTEM (OS) iMAC | REPAIR LAPTOP CHERAS 8
Pelanggan OKCS KL–>>Anda nak kami bantu menyelesaikan masalah OS seperti iMac?–>>Nak kami diagnose secara PERCUMA?–>>Tercari-cari KEDAI REPAIR LAPTOP CHERAS?Baca: Format Laptop HPAnda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur:-
03-9202 2947 / 017-641 7084 
Lokasi OKCS Kuala Lumpur:-


  • 2 minit dari Kolej Universiti Poly-Tech Mara Taman Shamelin
  • 3 minit dari LRT Pandan Jaya
  • 5 minit dari Sunway Velocity Mall
  • 10 minit dari Pantai Hospital Ampang
  • 11 minit dari MyTown Shopping Mall
  • 12 minit dari Plaza Low Yat
  • 13 minit dari Tesco Extra Ampang
  • 20 minit dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS)
OKCS KL

Leave a Reply