Skip to main content
search
0
Uncategorized

[SOLVED] BLUESCREEN HP 14- BS538TU | KEDAI REPAIR LAPTOP KUANTAN

By February 18, 2019No Comments
[SOLVED] BLUESCREEN HP 14-BS538TU | KEDAI REPAIR LAPTOP KUANTAN


Pada minggu lepas, seorang pelajar perempuan telah datang ke kedai repair laptop kuantan. Beliau ialah seorang student. Masalah yang melanda laptop beliau ialah bluescreen hp 14-BS538TU.

Beliau mengetahui kedai repair laptop kuantan daripada facebook. Disamping itu, rakan beliau juga mencadangkan untuk ke OKCS Kuantan. Di OKCS Kuantan, student akan diberikan harga diskaun yang special.

Masalah yang melanda pada laptop beliau ialah bluescreen hp 14-BS538TU. Apa itu bluescreen?Bluescreen ialah terjadinya skrin berwarna biru beserta maklumat berkaitan. (rujuk gambar dibawah).

Bluescreen

Disebabkan bluescreen pada laptopnya, banyak kerja kerja beliau telah tertangguh. Beliau sangat terganggu dengan masalah tersebut. Oleh itu setelah menghubungi kedai repair laptop kuantan melalui aplikasi whatsapp tentang masalah laptopya. Beliau telah bersetuju untuk menghantar laptopnya untuk dibaiki dengan segera agar beliau boleh menggunakan laptop beliau seperti biasa.

Oleh itu, memandangkan kedai repair laptop kuantan berhampiran dengan kolej beliau, beliau telah datang singgah di OKCS Kuantan untuk menghantar laptop beliau sebelum ke kolej. Beberapa diagnos terhadap laptop bluescreen hp 14-BS538TU beliau telah dilakukan untuk memeriksa dan memastikan bahagian lain laptop dalam keadaan baik semasa diterima dan sewaktu dipulangkan.

 Bagaimana terjadinya bluescreen?

  • Ram 
Ram perlu dibersihkan. Kemugkinan chip pada ram kotor sehingga sukar untuk di detect. Jika laptop tersebut menggunakan dua ram, maka laptop perlu diuji menggunkan salah satu ram untuk mengetahui ram yang bermasalah. 

  • System Corrupted / Operating System Corrupt 
Ini bermaksud, fail sistem telah hilang. Sistem fail tidak stabil dan mengaibatkan terjadinya bluescreen. Caranya hanya perlu di format dan memasukkan new windows. 
Oleh hal yang demikian, setelah dipersetujui, cara yang dinyatakan diatas telah dilakukan untuk membaiki laptop bluescreen hp 14-BS538TU beliau. 
Install new windows 

Kedai repair laptop kuantan mengambil masa selama setengah untuk menyiapkan proses format laptop bluescreen hp 14-BS538TU. Bergantung pada kelajuan sistem laptop. Jika laptop menggunakan SSD, proses format lebih laju daripada harddisk biasa.

Selesai masalah bluescreen
Kedai repair laptop kuantan berasa lega kerana dengan cara ini, masalah bluescreen hp 14-BS538TU pada laptop beliau telah selesai. Tiada masalah berat pada sistem lain atau kerosakan pada motherboard.

Setelah selesai, kedai repair laptop kuantan akan menghubungi customer untuk memaklumkan bahawa laptop bluescreen hp 14-BS538TU sedia untuk di pick up. Dan masalah pada laptop beliau juga telah berjaya di perbaiki.

KEPUASAN PELANGGAN ADALAH KEUTAMAAN OKCS KUANTAN

Sekian untuk artikel pada hari ini. Kami berharap pembaca sekalian memperoleh info yang diberikan dengan baik. Terima kasih kerana sudi membaca. 

Sekianđź’“

>>> Laptop anda dah mula menyiput ??
>>> Laptop bluescreen?
>>> Laptop PANAS??


Anda boleh datang ke kedai kami :-


OKCS KUANTAN

Boleh ke kedai kami untuk menyelesaikan masalah laptop anda!!!

SEKARANG!!


https://www.google.com/maps/search/okcs+nilai/@2.8207737,101.7871756,17z/data=!3m1!4b1

Leave a Reply