Skip to main content
search
0
Uncategorized

SPEED UP LAPTOP SLOW MACAM SIPUT DI RUMAH | OK COMPUTER SOLUTION

By February 13, 2019No Comments

Artikel ini membincangkan tentang Speed UP Laptop Slow macam siput di rumah. 


Pada kali ini, OK Computer Solution ingin berkongsi bersama anda langkah-langkah atau step by step untuk Speed UP Laptop yang selalu slow macam siput itu hanya dirumah sahaja!

Baca: Masalah Laptop Asus TP301U

Laptop ku selow,
Sungguh selow,
Sangat selow
Tetap selow,
Santai-santai Format
kan sajaaa.

Oh jangan!

Apabila laptop slow, dalam kepala setiap
pengguna mesti nak terus format. Jangan! Buat apa format laptop sebelum mencuba
Speed UP laptop sekarang tu menjadi sama seperti laptop masa mula-mula beli.
Rasa smooth dan best je nak guna laptop baru masa tu kan?


Sehingga masa kini, masih ramai yang mengadu laptop slow,lembab,lambat sampai
rasa nak campak je laptop lepastu beli baru. Habis cerita. 

Sabar, sebelum buat keputusan yang bakal
merugikan diri sendiri .. cuba Speed UP Laptop Slow macam siput di
rumah
 terlebih dahulu.

Apa punca Laptop slow?



1. Masalah
Hardisk

– Hardisk adalah satu komponen laptop yang
menyimpan segala data-data penting seperti file/dokumen, video, gambar,music
dan lain-lain termasuklah Operating System Windows.

Kerosakkan hardisk adalah berpunca daripada hentakkan yang kuat, terhempas atau
terjatuh dan HDD sangat sensitif pada perkara tersebut.

*
Lakukan backup untuk menyelamatkan segala data penting sebagai langkah
berjaga-jaga.

* SSD
merupakan hardisk yang jauh lebih bagus dan 10x ganda lebih
laju berbanding HDD.

2. Browser
Add-Ons

– Browser merupakan web
yang sering digunakan semasa surf internet seperti Internet Explorer, Mozilla
dan Google Chrome.

Add-Ons adalah extensions programs yang apabila kita download free software di
internet akan ada package nya.     
*Terlalu banyak
Browser add-ons boleh memudaratkan 
kerana terdapat beberapa add-ons yang boleh menyebabkan
performance laptop
jatuh/berkurangan/terjejas.

* Download
software di dalam website yang trusted.

3. Running terlalu
banyak Program

– Terlalu banyak
program yang di running kan dalam satu 
masa yang sama akan
menyebabkan laptop slow.
– Keupayaan laptop untuk memproses beberapa
programs dalam 
satu masa yang sama
adalah bergantung kepada kapasiti RAM (random access memory
*Kurangkan membuka
terlalu banyak program dalam satu masa.
*Close program/apps
yang tidak digunakan.
*Clear/Clean program
yang tidak digunakan selepas digunakan.
*Tambah RAM untuk
support laptop bagi pengguna yang sering
melakukan
multitasking.

4. Heavy Duty
Program


–  Programs yang memerlukan spesifikasi
laptop yang tinggi 
seperti RAM, Graphic
Card dan Processor seperti 
Software 3D, Adobe
Photoshop, Video editting dan sebagainya.

*Pastikan laptop
mempunyai spesifikasi yang cukup untuk 
running program bagi
mengelakkan masalah. 
*Jangan menggunakan
perisian/program diluar kemampuan 
laptop.

MACAM MANA NAK SPEED UP LAPTOP?


Thread untuk
troubleshoot/speed up laptop slow macam 

siput di rumah:

1. Laptop penuh dengan Junk and Viruses.

Baca: Penjagaan Power Adapter dan Bateri Laptop agar
tahan lama

 Jadi, sila download
program dibawah ;
  • CCleaner
      –
CCleaner berfungsi adalah untuk clean registry daripada 
     
  sesuatu benda yang unknown.
  • Malwarebytes Anti
    Malware
     
 – Malwarebytes adalah salah satu langkah untuk 
     
   menghalang virus dari antivirus program yang biasa.

As usually, after
clean Windows by these two things ,, make some of a cold boot on your
laptop by off the laptop, unplug the battery and also the power cable.

Then hold power button for about 10 seconds, put the battery back
and trying to start as usual. After that, you’ll see some noticeable
difference.

2. Component system
Windows Corrupt.

– Apabila menghadapi masalah seperti ini
jangan risau, jangan panik dan jangan sama sekali terus pergi hantar
ke kedai format clean yang boleh merugikan tu.

Let’s do this;

Open Command Prompt with Administrator Access then on the command prompt ,
typing this word ” sfc/scannow “. After that, just waiting for
scanning and auto repairing until done.


3. Defrag Hard drive / optimize garbage
collection.


– Sometimes, please defrag Hard drive or optimize garbage collection on
SSD. It will help to optimize space and file cache.

4. Hard drive create in two partition.


– Semasa mula-mula beli laptop, pastikan Hard drive ada dua bahagian.
Kebiasaannya bahagian tersebut adalah C dan D. Guna C untuk programs serta
Windows dan D untuk storage.

*Semakin penuh drive
C, semakin lembab/lambat/slow untuk Windows load sebab
hard drive occupied
with too many data.

5. Link is verified
and trusted.


– Pastikan sebelum download apa-apa program di internet, link tersebut
telah disahkan dan dipercayai kerana kebanyakkan diantara kita termasuklah
saya akan tertekan spam link instead.


*When cursor the link using Chrome, at the bottom of left corner will
appear the url link, a way to detect spam link.


6. Disable Unknown Program

– Remove program yang tidak digunakan dan
program yang kita sendiri tidak tahu apa fungsinya.


*For Windows 8 and above, Open the Task Manager —> Tab startup and
disable All unknown programs.


This step ensure that Windows will start more quickly and can avoid from
unknown program using resource in laptop.

7. Laptop No Fresh Air


– Sebagai pengguna laptop terutamanya dikalangan remaja, kita sering
menggunakan laptop diatas permukaan fabrik terutamanya diatas katil. 


Jangan lakukan itu
lagi!

Laptop tiada fresh air untuk regulate thermals component laptop. Ia juga
boleh menyebabkan motherboard rosak.

8. Windows tak legit
” Active Windows ” notifications.


– Kebiasaannya ia disebabkan oleh windows yang tidak legit. Jadi, perlu
Active Windows notifications dengan cara beli license atau cari 
dalam google.

Install the program, run using administrator and one click activation. Windows
is already activate.

9. Driver or RAM
problem.

– For driver; make sure if you use Intel +
Nvidia combo, please download  display driver for Intel and also
Nvidia.

– If Intel + Radeon, do the same above. 

– If there are no driver or update, it will have some problem when video
is playback or when playing a game it will running slowly but
it  also depends to your specifications laptop.

– Untuk masalah based on RAM, kebiasaannya tukar slot RAM dalam laptop
would do the trick.

Good luck!




Leave a Reply