Skip to main content
search
0
Uncategorized

[SOLVED] TUKAR BATERI MACBOOK PRO A1278 | REPAIR LAPTOP CHERAS

By January 15, 2019No Comments

Kedai repair laptop Cheras bantu tukar bateri Macbook Pro A1278


Artikel ini membincangkan tentang bantu tukar bateri Macbook Pro A1278. Pada 2 hari yang lalu, seorang lelaki yang bekerjaya telah datang ke kedai repair laptop Cheras atau dikenali OK Computer Solution Kuala Lumpur sekitar jam 3 petang bersama Macbook Pro kepunyaannya. 

Semasa beliau tiba di kedai repair laptop Cheras, Admin bertanya pada beliau apakah masalah yang dihadapi oleh Macbook Pro tersebut. Beliau berkata keinginan untuk menukar bateri macbook disebabkan oleh bateri macbook sering drain setelah 1jam penggunaan. Oleh sebab itu, beliau sukar untuk menggunakan macbook dalam jangka masa yang lama bagi menyiapkan tugasan pejabat dan ia sangat membebankan kerana perlu menggunakan macbook sambil menyambung magsafe (charger). Justeru itu, beliau meminta bantuan technician di OK Computer Solution Kuala Lumpur untuk bantu tukar bateri Macbook Pro A1278 dengan segera.

Sebelum technician meneruskan proses bantu tukar bateri Macbook Pro A1278, Encik Afiq iaitu pemilik Macbook Pro juga meminta untuk servis tukar thermal paste terhadap macbooknya itu. Dengan senang hati, technician kami di kedai repair laptop Cheras sedia membantu lalu memulakan proses servis cuci habuk serta tukar thermal paste terlebih dahulu sebelum bantu tukar bateri macbook. 

Tahukah anda, thermal paste sangat penting untuk sesebuah laptop/macbook. Jika thermal paste sudah kering, ia boleh menyebabkan laptop/macbook panas yang melampau(overheating). Thermal paste berfungsi untuk menyalurkan panas atau haba dari processor ke heatsink. Disebabkan permukaan pada processor dan heatsink yang tidak rata, jadi ia memerlukan thermal paste supaya panas/haba pada laptop/macbook dikawal secara seimbang. Tanpa thermal paste (sudah kering) , laptop/macbook akan cepat panas dan kerap auto shut down. Oleh itu, sebagai langkah berjaga-jaga pengguna haruslah sentiasa memastikan thermal paste tidak terlampau kering kerana ia juga boleh menyebabkan komponen yang lain rosak. Tambahan pula, Thermal paste akan menjadi semakin mahal sekiranya daya menyerap panas/haba serta range temperature lebih besar dan thermal paste yang murah kadang-kala boleh menyebabkan ia mudah kering. 

[SOLVED] TUKAR BATERI MACBOOK PRO A1278 | REPAIR LAPTOP CHERAS 1
Keadaan komponen dalam macbook sebelum servis
[SOLVED] TUKAR BATERI MACBOOK PRO A1278 | REPAIR LAPTOP CHERAS 2
Keadaan Thermal Paste yang sudah kering
[SOLVED] TUKAR BATERI MACBOOK PRO A1278 | REPAIR LAPTOP CHERAS 3
Permukaan processor yang sudah dibersihkan daripada thermal paste
[SOLVED] TUKAR BATERI MACBOOK PRO A1278 | REPAIR LAPTOP CHERAS 4
Proses tukar bateri Macbook Pro yang baru
[SOLVED] TUKAR BATERI MACBOOK PRO A1278 | REPAIR LAPTOP CHERAS 5
Notis mengenai bateri laptop yang baru


Berbalik kepada kisah Encik Afiq, technician kami hanya mengambil masa kurang 24jam untuk mendapatkan stok bateri yang baharu macbook pro serta servis cuci habuk dan tukar thermal paste. Kini, tiada apa yang perlu dirisaukan kerana technician kami di kedai repair laptop Cheras berjaya bantu tukar bateri Macbook Pro A1278 serta servis cuci habuk dan tukar thermal paste hingga selesai. Disamping itu, Encik Afiq sangat gembira dan mengatakan Honest, fast & cheap. Less than 24 hours to service & replace new battery“. Apabila pelanggan gembira dan berpuas hati , kami di OK Computer Solution Kuala Lumpur juga turut gembira diatas service yang telah kami berikan untuk mereka.

[SOLVED] TUKAR BATERI MACBOOK PRO A1278 | REPAIR LAPTOP CHERAS 6
Komen pelanggan terhadap kedai repair laptop Cheras

Terima kasih kami ucapkan kerana memilih OKCS KL sebagai kedai repair laptop dan komputer anda, semoga anda dipermudahkan segala urusan dan semoga kita dapat berurusan lagi di lain waktu. 

–>>Anda nak kami bantu tukar BATERI seperti MACBOOK PRO A1278?

–>>Nak kami diagnos secara PERCUMA?

–>>Tercari-cari kedai REPAIR LAPTOP CHERAS?


Anda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur:-


03-9202 2947 / 017-641 7084 (Whatsapp pun boleh)


Lokasi OKCS Kuala Lumpur:-

  • 2 minit dari Kolej Universiti Poly-Tech Mara Taman Shamelin
  • 3 minit dari LRT Pandan Jaya
  • 5 minit dari Sunway Velocity Mall
  • 10 minit dari Pantai Hospital Ampang
  • 11 minit dari MyTown Shopping Mall
  • 12 minit dari Plaza Low Yat
  • 13 minit dari Tesco Extra Ampang
  • 20 minit dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS)

Leave a Reply