Skip to main content
search
0
Uncategorized

JANGAN MAKAN ROJAK !!! | REPAIR LAPTOP DAMANSARA

By January 10, 2019No Comments

AKIBAT MAKAN ROJAK SAMBIL MENGHADAP MACBOOK | REPAIR LAPTOP DAMANSARA

Artikel ini membincangkan tentang seorang pelanggan bernama Cik Aliya (bukan nama sebenar) yang datang ke kedai repair laptop damansara dengan hati yang tidak senang serta muka yang sangat sedih.
Beliau berkata, pada bebehari lepas beliau berehat di rumah sambil duduk di meja makan dan membuat kerja nya menggunakan MacBook Pro. sedang asyik membuat kerja, beliau terasa lapar dan bergegas ke dapur untuk makan rojak buah. Beliau makan rojak sambil membuuat kerja dan meletakkan rojak tersebut di tepi MacBook nya. Apabila beliau ingin mengangkat magkuk kedapur, kuah rojak itu tertumpah di atas keyboard MacBook Pro miliknya. 
beliau berusaha membersihkannya sehingga tidak kelihatan kesan kuah rojak di atas keyboard tersebut. apabila nampak keadaan seperti tiada apa-apa berlaku, beliau meneruskan membuat kerja dengan hati yang lega.
selang beberapa hari, MacBook Pro nya Cannot On, sudah beberapa kali menekan butang power tetap tiada apa yang terjadi. Setelah itu beliau buntu tidak tahu mahu lakukan apa lagi. Beliau mengesyaki akibat kuah rojak macbooknya tidak boleh on. 
beliau mencari beberapi kedai repair laptop di damansara , ada beberapa kedai yang telah menjadi senarai pendek buatnya untuk menuju ke kedai tersebut. kedai  repair laptop yang pertama di kunjungi mengatakan bahawa kedai tersebut tidak boleh membaikinya dan tidak ingin mengambil risiko. 

selepas itu, beliau telah menghubungi kedai kedua itu tetapi tidak dijawab dan respon yang sangat lambat. Pilihan yang terakhir cik aliya ialah menghubungi kedai repair laptop damansara iaitu OK Computer Solution. Beliau datang kekedai kami sejurus selepas menelefon bertanyakan tempat.

Apabila sampai kami terus membuat basic diagnos dan terus panjangkan kepada technician untuk mengetahui lebih lanjut. selepas beberapa minit kemudian, technician memberitahu bahawa macbook pro milik cik aliya ialah motherboard problem.

technician di kedai repair laptop damansara menunjukkan kesan tumpahan rojak pada motherboard nya.

BAHAGIAN DALAM MACBOOK

KESAN TUMPAHAN ROJAK

SISA KUAH ROJAK

Technician menerangkan lebih lanjut kepada cik aliya tentang masalah ini, sejurus itu technician telah mendaptkan persetujuan cik aliya untuk meneruskan repair motherboard. hal ini mengambil masa dalam satu ke dua minggu untuk repair motherboard.

technician sedang dalam proses pembaikian motherboard macbook miliknya. kepada pembaca lain, dinasihati supaya berjaga-jaga dalam menggunakan laptop/macbook atau sebarang barangan elektronik yang lain. barang elektronik sangat sensitif dengan cecair waima hanya sedikit.

sebaiknya elakkan sebarang air, atau makanan basah dan sebagainya di tepi laptop/macbook untuk langkah berjag-jaga.

sedikit tips untuk pembaca yang lain. dinasihati supaya sekiranya laptop/macbook menghadapi masalah tertumpah air atau yang seumpama dengannya. anda dinasihati lap sisa tumpahann dan jangan sesekali on laptop/macbook anda untuk mengelakkan short keyboard/motherboard dan mungkin dapat merosakkan hardware yang lain.

>>> MacBook tertumpah air ??
>>> Tak tahu macam mana nak contact ??
>>> Mencari Trusted kedai repair laptop ??


Anda boleh datang ke kedai kami :-


Boleh hantar dulu ke kedai kami, biar kami buat free check dahulu.
Kedai kami di Damansara
Perdana berdekatan dengan IKEA dan The Curve
Hantar repair terus ke Damansara Perdana

PG43, Perdana Shopping Centre,
Jalan PJU 8/1
Damansara Perdana
47820 Petaling Jaya, Selangor.

4 minit dari IKEA
5 minit dari MRT Mutiara Damansara
3 minit dari tol LDP damansara
2 minit dari tol Penchala Link

OKCS PJ 

Penulis,
Naurah

Leave a Reply