Skip to main content
Uncategorized

[SOLVED] SERVIS THERMAL PASTE ACER Z1402 | REPAIR LAPTOP CHERAS

By December 24, 2018No Comments

Kedai repair laptop Cheras bantu servis thermal paste Acer Z1402

Artikel ini membincangkan tentang bantu servis thermal paste Acer Z1402.
Pada dua minggu yang lalu , kami di kedai repair laptop Cheras menerima sebuah laptop model Acer yang dihantar oleh seorang adik perempuan dalam usia 19tahun.

Sebelum technician kami terus bantu servis thermal paste Acer Z1402, kami bertanya pada adik itu sebab beliau ingin membuat servis thermal paste . Beliau mengatakan bahawa laptop kepunyaan kakaknya sering hang , slow dan memerlukan kesabaran yang tinggi untuk menyiapkan sesuatu tugasan pejabat.

Oleh kerana rumahnya tidak kurang jauh dengan kedai repair laptop Cheras dan berniat untuk membantu kakaknya, beliau berhasrat untuk meminta bantuan OK Computer Solution Kuala Lumpur untuk menyelesaikan masalah laptop kakaknya itu. Selain itu juga , beliau berkata bahawa selama 2tahun menggunakan laptop kakaknya tidak pernah menghantar servis laptop dimana-mana kedai repair laptop.

Setelah mendengar luahan adik itu, technician kami di kedai repair laptop Cheras terus bantu servis thermal paste Acer Z1402 tersebut. Semasa technician kami sedang repair, terdapat banyak juga habuk pada kipas laptop . Selain itu juga , thermal paste antara heatsink dan processor juga hampir kering. 


Tahukah anda apa itu thermal paste? Thermal paste atau dikenali sebagai thermal gel, thermal compound, heat paste, heat sink paste dan heat sink compound merupakan sejenis cecair bersifat minyak. Thermal paste kebiasaannya terletak di antara chip dan heatsink. Fungsinya adalah untuk menyalurkan panas dari processor ke heatsink disebabkan oleh permukaan processor dan heatsink yang tidak rata sehingga memerlukan penghubung supaya panas haba dapat dikawal dengan baik. Oleh itu , anda sebagai pengguna yang bijak haruslah sentiasa mengingati waktu yang diharuskan untuk servis laptop iaitu 6 bulan sekali.

[SOLVED] SERVIS THERMAL PASTE ACER Z1402 | REPAIR LAPTOP CHERAS 1

Proses diagnos laptop Acer

[SOLVED] SERVIS THERMAL PASTE ACER Z1402 | REPAIR LAPTOP CHERAS 2
Proses buang habuk pada kipas laptop
[SOLVED] SERVIS THERMAL PASTE ACER Z1402 | REPAIR LAPTOP CHERAS 3
Proses tukar thermal paste

Selepas kurang 1 jam , technician kami berjaya bantu servis thermal paste Acer Z1402 hingga selesai. Di samping itu juga, technician kami lakukan sedikit ” testing and quality control ” bagi menguji laptop tersebut sama ada masih slow/hang atau tidak. Akhirnya terbukti , dengan menukar thermal paste dan servis cuci habuk sahaja laptop Acer sudah tidak hang/slow. Oleh sebab itu juga, adik perempuan tersebut sangat gembira kerana tiada lagi yang perlu dirisaukan dan kakaknya boleh membuat tugasan pejabat dengan senang hati. Apabila customer kami gembira dan senang hati , kami di kedai repair laptop Cheras turut menumpang gembira. Apa yang terbaik untuk anda , kami bantu dengan sepenuh hati.–>>Nak servis laptop macam kami SERVIS THERMAL PASTE ACER Z1402?

–>>Nak kami diagnos laptop anda secara PERCUMA?

–>>Tercari-cari kedai REPAIR LAPTOP CHERAS?Anda boleh hubungi OKCS Kuala Lumpur:-

03-9202 2947 / 017-641 7084 (Whatsapp pun boleh)


Lokasi OKCS Kuala Lumpur:-

 • 2 minit dari Kolej Universiti Poly-Tech Mara Taman Shamelin
 • 3 minit dari LRT Pandan Jaya
 • 5 minit dari Sunway Velocity Mall
 • 10 minit dari Pantai Hospital Ampang
 • 11 minit dari MyTown Shopping Mall
 • 12 minit dari Plaza Low Yat
 • 13 minit dari Tesco Extra Ampang
 • 20 minit dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS)

OKCS KL

Leave a Reply