Skip to main content
search
0
Uncategorized

[SOLVED] LAPTOP LENOVO NO DISPLAY | REPAIR LAPTOP SETAPAK

By May 2, 2018No Comments
[SOLVED] LAPTOP LENOVO NO DISPLAY | REPAIR LAPTOP SETAPAK

Seorang pelanggan telah menghubungi kami di kedai repair laptop Setapak. Beliau dalam keadaan cemas memberitahu bahawa Laptop Lenovo No Display. Macam mana nak buat ni? Boleh tolong tak? Banyak kerja nak kena siapkan. Jangan risau, kami di kedai repair laptop Setapak sedia membantu.

Sebelum kami nak pick up laptop Lenovo no display tersebut, kami bertanyakan beberapa soalan kepada beliau seperti:

Soalan 1

OKCS: Bila kali terakhir encik servis laptop?
Pelanggan: tak pernah.

Soalan 2

OKCS: Sebelum laptop Lenovo no display, ada rasa flow angin tu panas tak?
Pelanggan: ada dan kadang-kadang auto shutdown.

[SOLVED] LAPTOP LENOVO NO DISPLAY | REPAIR LAPTOP SETAPAK
Laptop Lenovo No display
Daripada apa yang kami tanya, kami di kedai repair laptop Setapak memberitahu berkemungkinan terdapat part pada motherboard yang bermasalah dan habuk telah memenuhi ruang Laptop Lenovo No Display ini.
Selepas membuat Pick up Laptop Lenovo No display, Kami pun meneruskan proses diagnose ke atas Laptop Lenovo no display tersebut.
[SOLVED] LAPTOP LENOVO NO DISPLAY | REPAIR LAPTOP SETAPAK
Proses diagnose Laptop lenovo no display
[SOLVED] LAPTOP LENOVO NO DISPLAY | REPAIR LAPTOP SETAPAK
habuk telah memenuhi ruang kipas laptop Lenovo no display
[SOLVED] LAPTOP LENOVO NO DISPLAY | REPAIR LAPTOP SETAPAK
bahagian dalam kipas berhabuk
Kami dapati, habuk telah memenuhi ruang kipas menyebabkan pengaliran udara di dalam laptop Lenovo no display ini tidak lancar. Ia mengakibatkan kipas sukar untuk berfungsi dengan baik menyebabkan udara yang keluar menjadi panas.
[SOLVED] LAPTOP LENOVO NO DISPLAY | REPAIR LAPTOP SETAPAK
thermal paste juga telah kering
Thermal paste juga telah kering. Fungsi thermal paste ialah menyalurkan suhu dari processor ke heatsink kerana permukaan diantara processor dan heatsink tidak rata. Jika thermal paste ini kering, processor anda akan cepat panas dan menyebabkan laptop anda terpadam dengan sendirinya.
Selepas proses diagnose, technician kami mendapati bahawa, bahagian motherboard tidak bermasalah dan technician kami mencadangkan kepada beliau agar membuat servis laptop Lenovo no display ini bagi mengelakkan masalah Laptop Lenovo no display berulang kembali.
Pelanggan kami sangat gembira kerana bukan masalah pada motherboard. Beliau terus proceed untuk kami melakukan servis ke atas laptop Lenovo No display ini.
[SOLVED] LAPTOP LENOVO NO DISPLAY | REPAIR LAPTOP SETAPAK
Thermal paste yang sudah kering harus dibersihkan terlebih dahulu
Sebelum menggantikan thermal paste yang baru, pastikan anda membersihkan thermal paste lama yang telah kering agar thermal paste yang baru dapat berfungsi semaksimumnya.
[SOLVED] LAPTOP LENOVO NO DISPLAY | REPAIR LAPTOP SETAPAK
Thermal paste yang baru. 
[SOLVED] LAPTOP LENOVO NO DISPLAY | REPAIR LAPTOP SETAPAK
Proses pembersihan tapak motherboard
Semasa proses servis laptop Lenovo no display, selain daripada menukar thermal paste, technician juga akan membersihkan segala habuk yang ada di setiap ruang yang ada seperti motherboard dengan penuh teliti kerana setiap komponen pada motherboard adalah sangat sensitif. 
P/s: Jika anda ingin melakukan sendiri dirumah, pastikan anda mempunyai ilmu yang cukup. takut lepas servis, benda lain pula yang rosak. hati-hati ya.
[SOLVED] LAPTOP LENOVO NO DISPLAY | REPAIR LAPTOP SETAPAK
Laptop Lenovo no display sudah boleh berfungsi semula.

Selesai membuat servis dan membuat test run, Alhamdulillah, Laptop Lenovo No Display sudah ada display dan boleh digunakan seperti biasa. Pelanggan kami sangat gembira kerana beliau dapat menggunakan kembali laptop Lenovo kesanyangan beliau. Lega katanya sebab banyak kerja yang perlu disiapkan.

Terima kasih kerana mempercayai perkhidmatan kami di OK Computer Solution Setapak.

==> Anda ada masalah Laptop no display?
==> Anda ada masalah Laptop tak boleh on?
==> Anda tak tahu di mana kedai repair Laptop Setapak?

Tak ada Masa?
Nak kami pick up?
Boleh je..
JANGAN RISAU,
PICK UP PERCUMA
DIAGNOSE PUN PERCUMA
Hubungi kami untuk kami bantu anda menyelesaikan kekusutan anda dalam mengatasi masalah Laptop Lenovo No Display.

OK Computer Solution Setapak


+6013-332 3995 


Penulis,
Mohd Syafry

Leave a Reply