Skip to main content
search
0
Uncategorized

[SOLVED] MACBOOK PRO A1278 NO DISPLAY | KEDAI REPAIR MACBOOK

By March 13, 2018No Comments

Kedai repair Macbook menyelesaikan masalah Macbook Pro A1278 No Display

Artikel ini mengisahkan bagaimana kami menyelesaikan masalah Macbook Pro 13 A1278 No Display.

Macbook Pro 13 A1278 No Display 

Baru-baru ini seorang pelanggan iaitu Cik Saraniah yang merupakan seorang student di sesebuah institusi telah datang ke kedai repair Macbook bersama Macbook Pro 13 A1278 miliknya. 


Semasa beliau tiba di kedai repair Macbook, beliau telah meluahkan bahawa Macbook Pro miliknya itu sedang menghadapi masalah No Display yang telah menyebabkan beliau terpaksa untuk menangguh assignment yang perlu di submit dengan segera.


Oleh sebab itu, beliau berasa sangat tertekan serta kecewa dan segera membuat keputusan mencari kedai repair Macbook yang dipercayai dan boleh membantu menyelesaikan masalah No Display Macbook Pro tersebut sehingga menjumpai kedai repair Macbook atau lebih dikenali sebagai OK Computer Solution Kuala Lumpur. 


Tanpa membuang masa lagi, beliau terus menuju ke kedai repair Macbook bagi meminta bantuan technician menyelesaikan masalah Macbook Pro A1278 No Display dengan segera agar beliau boleh menyiapkan assignment
yang penting itu secepat mungkin sebelum tamat tarikh submit.


Tambahan pula, hal ini berlaku kerana sebelum Cik Saraniah menghantar Macbook miliknya untuk repair, Macbook tersebut sering mengalami masalah Screen Flickering sehingga pada akhirnya berlaku lah masalah No Display.


Jadi akibat daripada masalah itu, beliau terpaksa menangguh assignment lebih dari 3 hari kerana proses repairing mengambil masa sekitar 2-3 hari.


Selepas mendengar luahan pelanggan kami itu, seperti biasannya technician membuat diagnose terhadap Macbook Pro A1278 dan didapati bahawa screen macbook telah dimasuki air. 

Proses diagnose Macbook Pro

Jadi, kami di kedai repair Macbook segera menghubungi Cik Saraniah dengan memberitahu masalah sebenar Macbook Pro miliknya itu lalu mencadangkan pada beliau untuk menukar screen macbook bagi menyelesaikan masalah Macbook Pro A1278 No Display.


Selepas mendapat persetujuan dari Cik Saraniah, technician segera mendapatkan stok skrin Macbook yang bersaiz 13 inch untuk digantikan skrin yang lama kepada skrin yang baru. Skrin Macbook Pro

Proses penukaran skrin Macbook Pro 

Keadaan skrin Macbook Pro

Macbook Pro bersama skrin baru

Keadaan skrin Macbook yang baru


Masalah No Display Macbook turut boleh berlaku berpunca daripada ;

  • Skrin
  • Kabel skrin
  • Motherboard – GPU – Display Chip
  • Slot RAM
Barangan elektronik sangat sensitif dan pantang terkena air. Sekiranya air tumpah, risiko untuk komponen rosak terlalu mudah ke atas litar elektronik yang sedang mengalir arusnya. Ia juga memberi bahaya kepada pengguna macbook atas renjatan elektrik yang akan berlaku.

Oleh itu, elakkan daripada meletakkan air atau cecair berhampiran dengan macbook dan jangan sesekali membawa macbook tanpa beg yang sesuai ketika hujan kerana ia sangat berisiko tinggi untuk macbook rosak.

Berbalik pada kisah menyelesaikan masalah Macbook Pro A1278 No Display, technician sudah selesai membaiki skrin macbook dengan melakukan proses penukaran skrin lama dengan skrin yang baru. 

Selepas membuat proses penukaran skrin yang lama kepada skrin baru, pengujian macbook juga dilakukan bagi mengelakkan masalah Macbook Pro A1278 No Display berlaku lagi.

Kini, tiada lagi masalah yang perlu dirisaukan kerana pengujian terhadap skrin macbook yang baru telah dilakukan dengan baik. Pelanggan pula berasa sangat gembira, puas hati dan lega kerana beliau masih mempunyai masa untuk menyiapkan assignment yang perlu di submit sebelum tarikh tamat.

Apabila pelanggan happy, kami di kedai repair Macbook turut happy diatas perkhidmatan yang telah kami berikan pada mereka.


APA KATA PELANGGAN TERHADAP PERKHIDMATAN KAMIPELANGGAN YANG TURUT BERPUAS HATI 

[SOLVED] MACBOOK NO ENTRY SIGN | KEDAI REPAIR MACBOOK 12
[SOLVED] MACBOOK NO ENTRY SIGN | KEDAI REPAIR MACBOOK 14
[SOLVED] MACBOOK NO ENTRY SIGN | KEDAI REPAIR MACBOOK 16
[SOLVED] MACBOOK NO ENTRY SIGN | KEDAI REPAIR MACBOOK 17
[SOLVED] MACBOOK NO ENTRY SIGN | KEDAI REPAIR MACBOOK 18
[SOLVED] MACBOOK NO ENTRY SIGN | KEDAI REPAIR MACBOOK 19

KENAPA ANDA PERLU REPAIR DENGAN KAMI 

“OK COMPUTER SOLUTION”

SIAPA OK COMPUTER SOLUTION??
Merupakan syarikat yang membekal dan membaiki yang telah berdaftar dengan IPO disamping telah menggembirakan ramai pengguna laptop dan macbook sejak tahun 2008 sehingga kini.
MENGAPA PILIH OK COMPUTER SOLUTION??

Leave a Reply