Skip to main content
search
0
Uncategorized

[Fixed] PC Tiada Display | Computer Repair Petaling Jaya

By January 22, 2018No Comments

OKCS Computer Repair Petaling Jaya fix masalah PC tiada display

Ada seorang pelanggan datang ke OKCS cawangan Petaling Jaya untuk meminta bantuan dan perkhidmatan kami untuk baiki PC beliau yang ada masalah. Beliau meluahkan rasa stress yang teramat sangat gara-gara kerja editing video beliau tak dapat diteruskan lagi  dan terhenti gara-gara beliau mempunyai masalah PC tiada display pada skrin monitor. Beliau dah cuba gunakan skrin monitor lain dan juga kabel DVI baru namun masalah yang dihadapinya tetap tidak dapat diselesaikan. 

PC no display bila dihidupkan


Apabila technician kami di OKCS Petaling Jaya diagnose PC tersebut, didapati masalah PC tiada display pada skrin monitor yang dihadapi pelanggan tersebut rupa-rupanya berpunca dari kerosakan hardware. Satu hardware penting disenaraikan rosak oleh technician kami iaitu Grafik Kad sahaja. Ianya mungkin kerana komputer tersebut tidak pernah diservis atau dibuat penyelenggaraan pencegahan (preventive maintenance) sehingga berlaku kerosakan hardware grafik. 

Grafik kad lama yang telah rosak


Beliau meminta untuk technician kami tukarkan Graphic Card kepada yang baru supaya masalah PC tiada display dapat diselesaikan dengan segera. Jika anda mahu menukar Graphic Card kepada yang baru, harganya perlu dirujuk bersama spesifikasi yang anda mahukan kerana harganya berbeza. Tempoh pemasangan juga hanya mengambil masa yang sekejap sahaja. Untuk memastikan komputer yang telah di repair ini pulih sepenuhnya, kami akan membuat 20 checklist dan juga test run secara teliti sebelum komputer tersebut dipulangkan kepada tuannya.

Grafik kad baru yang telah siap dipasang


Pemilik PC berkenaan sangatlah lega kerana selepas ini beliau dapat meneruskan lagi aktiviti dan kerja-kerja editing video beliau. Masalah PC tiada display yang dihadapinya berjaya diselesaikan dengan segera. Beliau juga sangat berterima kasih kepada OKCS kerana membaiki komputernya. Pejabatnya juga berdekatan sahaja, tiada masalah bagi beliau mendapatkan bantuan kedai computer repair Petaling Jaya seperti OKCS.

Proses ujilari/test run sebelum dipulangkan kepada pelanggan semula

Ada masalah PC tiada display ?

Tidak Tahu Dimana Kedai Computer Repair Petaling Jaya ?

Anda boleh hubungi OKCS melalui:

  • WhatsApp/Messenger

Customer Careline OKCS

  • Hotline 

= 0377316761

Dan anda boleh datang terus ke OKCS di Damansara Perdana. 
Lokasi OKCS Damansara Perdana:

  • 2 minit dari Empire Damansara
  • 3 minit dari IKEA
  • 10 minit dari Sungai Penchala
  • 17 minit dari Kepong
  • 20 minit dari Sungai Buloh
  • 30 minit dari Subang


Penulis,
Zaim Halib

Leave a Reply