Skip to main content
biosdc jackmotherboardpluq socketpower adapterpower buttonpower cordprocessor

Pengguna Laptop: 8 Sebab Laptop Tak Boleh On Langsung

By December 26, 2017No Comments
Laptop pada masa kini menjadi pilihan ramai untuk digunakan bagi tujuan bermain permainan video (video games), membuat kerja diluar kawasan pejabat (selalu kelihatan disekitar McDonald’s , Starbucks, KFC) & banyak lagi kegunaannya. Ramai pengguna stress bila mereka menghadapi masalah laptop tak boleh on langsung. Berdasarkan kisah benar, ada kenalan mereka akan mengeluarkan spekulasi awal seperti “laptop tu dah tak boleh repair. Beli yang baru sahaja lah!”.
Sebelum anda beli laptop yang baru, baca ini. Masalah laptop tak boleh on langsung berpunca dari 8 sebab iaitu:

– Power Source 

Socket Plug Elektrik yang digunakan di MalaysiaIni adalah perkara pertama yang anda perlu periksa terlebih dahulu walaupun ianya kelihatan remeh. Soket plug elektrik anda mungkin sudah rosak atau sebagainya. Uji ianya terlebih dahulu dengan menggunakan Test Pen. 

– Power Cord Power cord perlu dijaga dengan betul. Cara gulungan atau cara menyimpannya yang salah akan meningkatkan lagi risiko untuk ianya rosak. Ada cara untuk kenalpasti sama ada power cord anda rosak atau tidak:

– Gunakan power cord anda pada laptop lain. 
– Atau gunakan power cord lain pada laptop anda. 


Klik sini untuk beli power cord dengan kami

– Adapter 

Adapter charger laptop

Adapter rosak membuatkan bateri anda tidak dicas dan laptop anda tidak dapat dihidupkan. Sepertimana power cord, ianya juga memerlukan cara penyimpanan yang betul atau cara gulung yang betul bagi mengurangkan risiko untuk ianya rosak. [Video] Cara Gulung Charger Laptop & MacBook


Adapter juga boleh diuji dengan cara yang sama seperti Power Cord. Namun begitu, adapter lebih mudah diperiksa jika terdapat LED padanya. LED tersebut selalunya berwarna biru, kuning ataupun hijau bergantung kepada jenama charger laptop yang digunakan. 

– DC Jack 

Komponen Yang Terletak Dihadapan Sekali didalam Gambar Ini Merupakan DC Jack

DC Jack merupakan satu port yang menghubungkan charger dengan motherboard. DC Jack kebiasaannya rosak secara tidak menentu. Bergantung kepada cara penggunaan individu yang menyambungkan charger ke laptop melalui DC Jack ini. Kebanyakkannya rosak gara-gara charger disambungkan ke laptop secara kasar dan agresif. 


DC Jack merupakan komponen pertama pada motherboard yang perlu diperiksa. Tiada cara lain untuk anda memeriksanya sendiri kecuali bateri laptop anda masih mempunyai kuasa.

Technician kami kebiasaannya menguji DC Jack dengan menggunakan satu alat yang membolehkan technician melihat bacaan arus (ampere) yang masuk kedalam laptop.

– Power Button 

Power button

Percaya atau tidak. Power button juga adalah punca yang kerap menyebabkan laptop tidak boleh dihidupkan. Power button sama seperti keyboard. Jika ditekan terlalu kasar dengan kerap, ianya akan rosak dengan lebih cepat. Penggantian power button semestinya memerlukan kemahiran kerana komponennya terletak didalam laptop. Baca: Repair Power Button Problem

– BIOS 

 BIOSJika anda boleh lihat komponen yang kami tandakan dengan pen biru, ianya adalah cip BIOS. Cip BIOS akan ditanggalkan kemudian diprogram semula oleh technician. Kerja-kerja ini memerlukan fokus yang tinggi serta teliti bagi mengelakkan kerosakan pada komponen lain. Baca: Repair BIOS Laptop

– Processor

Processor baru.

Processor juga akan menyebabkan masalah laptop tak boleh on langsung. Bergantung kepada jenisnya, masing-masing harganya berlainan. Ada sesetengah laptop menggunakan processor yang boleh dicabut dari soket. Dan ada sesetengah processor yang tidak boleh dicabut kerana telah dicantumkan pada motherboard. Dan kosnya juga agak tinggi.

– Motherboard 

Motherboard yang dikeluarkan dari laptop.

Motherboard rosak juga adalah penyebab laptop tak boleh on langsung. Selalunya disebabkan water damage. Ini sebabnya kami sentiasa mengingati agar tidak meletakkan sebarang minuman di tepi laptop anda. Bukan sahaja minuman, malah haiwan peliharaan juga perlu dijauhkan dari laptop kerana boleh menyebabkan water damage. Kami pernah repair laptop yang terkena air kencing kucing. Sungguh dahsyat baunya. Baca : Repair Motherboard Laptop


Kami nasihatkan agar anda sentiasa menjaga dan memastikan laptop yang digunakan sentiasa berada dalam keadaan baik. Servislah laptop anda 6 bulan sekali bagi memastikan kerosakan teruk dapat dielakkan. Dan pastikan keselamatan anda diutamakan semasa diagnose/repair laptop anda. 


Ada masalah Laptop tak boleh on langsung?

Tidak Tahu Dimana Kedai yang Repair Laptop Murah?

Anda boleh hubungi OKCS melalui:

  • WhatsApp/Messenger

Customer Careline OKCS

  • Hotline 

= 0377316761

Dan anda boleh datang terus ke OKCS di Damansara Perdana. 
Lokasi OKCS Damansara Perdana:

  • 2 minit dari Empire Damansara
  • 3 minit dari IKEA
  • 10 minit dari Sungai Penchala
  • 17 minit dari Kepong
  • 20 minit dari Sungai Buloh
  • 30 minit dari Subang

Penulis,
Zaim Halib

Leave a Reply