Skip to main content
search
0
Uncategorized

TANDA-TANDA HARD DISK NAK ROSAK

By July 24, 2017No Comments

TANDA-TANDA
HARD DISK NAK ROSAK

Pelbagai jenis hard disk























Hard
disk merupakan pusat simpanan data dalam sebuah komputer.
Cuba
bayangkan, semua data penting anda tiba-tiba hilang…

TENSION



Perrrgghhhh…
Mati
lah..
Jadi,
di sini kami akan share kepada anda tanda-tanda hard disc anda nak rosak..
=======================================


#1-
Detection 


Detection
atau pengesanan dimana partition hard disc anda kadang-kadang dapat detect,
kadang-kadang tidak. Macam biskut.. 
Bila ON PC atau laptop kalau anda dapat tanda seperti berikut :

– internal hard disk not found 
– no bootable device
– no device detacted
– boot device not found
– primary hard drive not found
– SMART failure predicted on hard disk


Besar kemungkinan Hard Disk anda bermasalah
Jika sudah dapat tanda di atas anda digalakkan backup data-data anda sebelum hard disk rosak sepenuhnya.

Default Boot Device Missing or Boot Faild

No Boot Device Found


#2-
Windows lambat

Pernah tak sakit hati bila tunggu windows nak startup pun sejam tak masuk-masuk, Dah la banyak keje nak buat, Laptop pulak slow macam kura-kura, Bila bukak words tunggu 10 minit baru loading,Jika perkara ini berlarutan bermaksud besar kemungkinan Hard Disk anda bermasalah.

Windows slow sangat


#4-
Blue Skrin

Blue
skrin ni terjadi dalam macam-macam situasi.
1-   On
terus keluar blue skrin
2-   Dah
start, window dah keluar tiba-tiba blue skrin
3-   Kadang-kadang
tengah guna computer buat kerja, blue skrin
  
Macam mana blue screen?

Contoh blue screen pertama

 

Contoh blue screen kedua

Contoh blue screen ketiga

=========================================
Sekiranya
computer anda mengalami tanda-tanda seperti di atas,
Sila
back up semua data penting anda di dalam external hard disc sebagai langkah
berjaga-jaga..
Bak
kata pepatah melayu, sediakan payung sebelum hujan.
Biar
putih tulang, jangan putih mata..
Semoga
info ini dapat membantu anda.

Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor

📲 Whatsapp direct guna link ni >>> 

📲 Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline :
0377316761

atau 

0123653285

Penulis : Syafry

Leave a Reply