Skip to main content
search
0
Uncategorized

Mengenali Isyarat Dan Punca Kerosakkan Komputer

By June 14, 2016No Comments

Sering terjadi..apabila kita ON komputer tiba-tiba display(paparan) lcd ataupun monitor menjadi gelap,padahal Lcd ataupun monitor kita dalam berkeadaan baik. Hal ini di sebabkan salah satu hardware pada Cpu mungkin tidak berfungsi ataupun rosak. Berikut adalah beberapa hardware yang sering bermasalah.

1. RAM(Random Access Memory)Apabila RAM ini tidak berfungsi BIOS(Basic Input OutPut System) pada motherboard.Ia akan mengeluarkan isyarat bunyi seperti Beep..beep,bermakna RAM tidak berfungsi ataupun rosak..Jangan diketuk-ketuk pula cpu anda.. Sebelum ini mungkin ketukkan anda berjaya.. 
Nanti CPU anda akan rosak terus.

2. PSU (POWER SUPPLY)

 Anda tidak dapat ON kan komputer.Ini disebabkan masalah pada power supply pada komputer anda. Cara paling berkesan untuk mengesan kerosakkannya ialah melihat FAN (kipas pada power supply) anda tidak berpusing.

3. CPU (PROCESSOR) 
Sebab lain Komputer anda tidak dapat ON.Kerosakan pada Processor salah satu punca juga.Kerana Processor merupakan element yang penting dalam CPU(komputer).
Credit : http://shahteamberkk.blogspot.my/2010/09/belajar-memahami-rintihan-komputer.html

KENAPA ANDA PERLU REPAIR DENGAN KAMI “OK COMPUTER SOLUTION”

SIAPA OK COMPUTER SOLUTION??

Merupakan syarikat yang membekal dan membaiki yang telah berdaftar dengan IPO yang telah menggembirakan pengguna-pengguna laptop dan macbook pada tahun 2008 sehingga sekarang.


MENGAPA PILIH OK COMPUTER SOLUTION??


Kami juga mudah di hubungi :


    

           #kami mempunyai 12 cawangan di semenanjung Malaysia

Leave a Reply