Skip to main content
search
0
fail transferMac OS Xos x

APPLE : 3 CARA MEMINDAHKAN FAIL MAC

By March 11, 2016No Comments

Terdapat pelbagai cara yang berbeza untuk memindah atau berkongsi fail antara Mac, dan kami akan kongsi tiga kaedah yang paling mudah yang boleh digunakan untuk perkongsian fail. AirDrop adalah unik kepada versi baru OS X tetapi adalah yang paling mudah, iMessages membolehkan anda menghantar fail kepada Mac yang lain melalui internet, dan pendekatan ketiga menggunakan AFP berhasil bagi setiap versi Mac OS X, walaupun anda ingin menyalin fail dari Mac lama yang menggunakan OS X seperti Tiger kepada yang lebih baru seperti OS X Yosemite, anda akan mendapat hasilnya.

Pemindahan Fail dengan AirDrop

Setakat ini kaedah yang paling mudah adalah dengan menggunakan AirDrop, selagi kedua-dua Mac menggunakan OS X Lion atau OS X yang paling baru, anda boleh menggunakan ciri-ciri ini. Yang paling yang terbaik adalah Anda tidak perlu sambungkan kepada rangkaian Wi-Fi yang sama, selagi komputer anda berada dalam lingkungan satu rangkaian ad-hoc akan dicipta antara kedua-dua Mac untuk menghantar fail. AirDrop adalah cara yang paling cepat untuk menghantar fail antara Macs dan ada hampir tiada konfigurasi yang diperlukan untuk menggunakannya.

Dari OS X Finder :
  • Tekan Command + Shift + R untuk membuka AirDrop
  • Tunggu Mac yang hendak dihubung keluar, kemudian seret dan lepaskan fail (s) kepada Mac untuk memindahkan fail.
  • Pada Mac penerima, terima fail yang hendak dipindahkan tersebut.

Transfer files between Macs with AirDrop
AirDrop adalah amat mudah untuk digunakan, dan ingat jika anda mempunyai Mac yang lebih tua yang tidak secara rasmi menyokong AirDrop, atau jika itu Mac tidak mempunyai Wi-Fi, anda boleh membolehkan sokongan AirDrop pada Mac lama dengan melalui sambungan ethernet berwayar dengan command yang mudah.
iMessages membolehkan anda menghantar fail kepada Mac yang lain melalui internet

Ingin menghantar fail kepada rakan-rakan Mac anda di luar kawasan? Mesej untuk OS X adalah cara yang paling mudah. Dari Aplikasi Mesej Mountain Lion dan  seterusnya, apa yang anda perlu lakukan adalah:

  • Buka Mesej baru kepada penerima
  • Seret dan lepaskan fail ke dalam tetingkap iMessage dan tekan Return untuk menghantar
  • Apabila selesai memindahkan, penerima boleh hanya klik dua kali fail untuk membukanya atau klik kanan untuk menyimpannya

iMessages membuatkan pemindahan fail antara Mac dari jarak jauh sangat mudah, dan Mesej-mesej boleh menerima pelbagai jenis fail, sama ada imej, dokumen, filem, zip, dan sebagainya. Bonus tambahan? iMessage juga membolehkan anda menghantar jenis fail yang sama untuk peranti iOS seperti iPhone, iPod dan iPad, selagi iMessage disediakan dengan betul dalam iOS 5 atau iOS yang terbaru.

Perkongsian Fail Tradisional AFP


AFP (AppleTalk Filing Protocol) adalah laluan yang lama/tradisional untuk berkongsi fail antara Mac, dan walaupun ia mengambil masa untuk persediaan ia mempunyai beberapa kelebihan utama seperti dapat memetakan pemacu rangkaian untuk akses yang berterusan dan untuk memindahkan fail antara Mac dan Windows PC dan juga seluruh Macs, boleh berjalan pada mana-mana versi OS X, sama ada ia adalah 10.1 atau 10.8.1.


Perkongsian Fail perlu didayakan pada semua Macs yang anda mahu untuk menggunakan ciri-ciri pada, begini caranya:


  • Buka System Preferences dari  menu Apple, dan klik pada “Sharing” panel.
  • Check untuk enable “File Sharing” untuk membolehkan “Perkongsian Fail” pada semua Macs yang anda mahu berkongsi fail.
  • Dari OS X Finder, tekan Command + Shift + K dan kemudian klik “Browse” untuk mencari dan menyambung kepada Mac dikehendaki.
  • Masukkan login kelayakan untuk menyambung, dan sekarang anda boleh menggunakan Mac yang lain seperti mana-mana folder lain dalam OS X, seret dan lepaskan fail untuk menyalin.

Jika anda ingin memindahkan fail yang sangat besar antara Mac pendekatan Perkongsian Fail tradisional ini mungkin kaedah terbaik untuk pemindahan. Ia sangat boleh dipercayai, dan mempunyai rangkaian terbesar keserasian antara semua Mac dan versi OS X.

Login jauh dengan SFTP & SSH adalah satu lagi pilihan yang hebat untuk pemindahan bercagar ke dan dari Mac anda sendiri apabila anda berada jauh dari rumah, anda boleh membaca lebih lanjut mengenai mendayakan pelayan SSH di sini.

Remote Login dengan SFTP & SSH adalah satu lagi pilihan yang hebat untuk pemindahan selamat kepada dan daripada Mac anda sendiri apabila anda berada jauh dari rumah.

Jika anda lain-lain cara pemindahan data yang mudah, boleh kongsikan di komen kami.

Leave a Reply